Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 13.2°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Ασθενής ομίχλη
9°C
10.5° 8.6°
1 BF
89%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
12.7° 11.0°
2 BF
78%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
3 BF
87%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
7.6° 7.6°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.4° 4.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.8° 10.8°
0 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 14.9°
5 BF
59%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.8° 12.9°
1 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
67%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.7° 11.7°
3 BF
76%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
4 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
87%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.0° 11.7°
1 BF
83%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
67%
Χαλκίδα
Ψιχάλες μικρής έντασης
12°C
11.8° 11.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.8° 7.3°
3 BF
89%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
7.5° 7.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, 2025
Sadiq Khan
Ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντικ Καν και η σύζυγός του Σααντίγια Αχμέντ καθώς φτάνουν στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024. | AP Photo/Kin Cheung

Επανεξελέγη για τρίτη θητεία ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν UPD

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη φορά και γίνεται ο πρώτος δήμαρχος που εξασφαλίζει τρίτη θητεία στην βρετανική πρωτεύουσα.

Στα 53 του χρόνια, αυτός ο γιος Πακιστανών μεταναστών που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, νίκησε την υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος Σούζαν Χολ και ξεπέρασε τον προκάτοχό του Μπόρις Τζόνσον που είχε εξασφαλίσει δύο θητείες στην δημαρχία του Λονδίνου.

Ο Καν εξασφάλισε τη νίκη επί της Χολ με 61,2% των ψήφων όπως μετέδωσε ο Guardian. Η συμμετοχή στις εκλογές διαμορφώθηκε στο 42,8%, ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με τις δημαρχιακές εκλογές του 2021 σύμφωνα με το BBC.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Δημαρχείο στο ανατολικό Λονδίνο, μετά την ανακήρυξη της νίκης του, ο κ. Καν είπε: «Είναι τιμή της ζωής μου να υπηρετώ την πόλη που αγαπώ». Στη συνέχεια ανέφερε ότι ήταν δύσκολοι οι μήνες που προηγήθηκαν.«Αντιμετωπίσαμε μια εκστρατεία ασταμάτητης αρνητικότητας. Είμαι περήφανος που απαντήσαμε στην τρομοκρατία με γεγονότα», είπε.. «Σήμερα δεν έχει να κάνει με το να γράψουμε ιστορία, αλλά να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Ο Εργατικός δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας χρησιμοποίησε επίσης τη νικητήρια ομιλία του για να παροτρύνει τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να προκηρύξει γενικές εκλογές

Υπήρχαν φρενήρεις εικασίες την Παρασκευή ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πιο κοντά από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, αλλά το προβάδισμα του Καν έδειξε μια στροφή από τους Συντηρητικούς στους Εργατικούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημαρχιακές εκλογές το 2021.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι έχει πολλά επιτεύγματα, όπως η επέκταση της οικοδόμησης, τα δωρεάν σχολικά γεύματα για μικρά παιδιά, η διατήρηση του κόστους μεταφοράς υπό έλεγχο και γενικά η υποστήριξη των μειονοτικών ομάδων του Λονδίνου, ενώοι επικριτές του λένε ότι επί των ημερών του υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας, ότι είναι κατά των αυτοκινήτων και τον κατηγορούν που επέτρεψε τις φιλοπαλαιστινιακές πορείες τα Σαββατοκύριακα.

Οι νυν δήμαρχοι των Εργατικών στο Λίβερπουλ, το Ευρύτερο Μάντσεστερ και το Δυτικό Γιορκσάιρ επανεξελέγησαν επίσης σήμερα, ενώ το κόμμα φαίνεται να έχει καθαιρέσει τον συντηρητικό δήμαρχο στο West Midlands όπου γίνεται επανακαταμέτρηση.

Μολονότι οι Συντηρητικοί υπέστησαν απογοήτευση στις τοπικές εκλογές, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δεν θα αντιμετωπίσει περαιτέρω εξέγερση στις τάξεις του.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, με τις περισσότερες από τις 2.661 έδρες που είχαν καταμετρηθεί στις τοπικές εκλογές, οι Συντηρητικοί είχαν χάσει περίπου τις μισές από τις 1.000 έδρες που υπερασπίζονταν, ενώ οι Εργατικοί είχαν συγκεντρώσει περίπου 200 παρά τις φαινομενικά απώλειες που σχετίζονται με τη Γάζα.

Άλλα κόμματα, όπως οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, σημείωσαν επίσης κέρδη στις τοπικές εκλογές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επανεξελέγη για τρίτη θητεία ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας