Υποψήφια στις προσεχείς Ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι η Ιταλίδα αντιφασίστρια Ιλάρια Σάλις, η οποία κρατείται σε φυλακή της Ουγγαρίας κατηγορούμενη για τρεις κατηγορίες απόπειρας επίθεσης και ότι ήταν μέλος μιας ακροαριστερής οργάνωσης.
Η 39χρονη Ιλάρια Σάλις, δασκάλα από τη Μόντσα, μια πόλη κοντά στο Μιλάνο, συνελήφθη στη Βουδαπέστη τον Φεβρουάριο του 2023 μετά από μια αντιδιαδήλωση ενάντια σε μια συγκέντρωση νεοναζί.
Τώρα, η υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές ίσως της φέρει ασυλία και την οδηγήσει εκτός φυλακής, γράφει σχετικό ρεπορτάζ του Guardian.
Η υποψηφιότητα της Σαλίς επιβεβαιώθηκε από δηλώσεις των Νικόλα Φρατογιάννι και Άντζελο Μπονέλι της Συμμαχίας Πρασίνων και Αριστεράς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης, η Σαλίς δέχτηκε πρόταση και από το κεντροαριστερό Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα.
Η δήλωση της Συμμαχίας Πρασίνων και Αριστεράς ανέφερε ότι η υποψηφιότητά της «στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας ενός Ευρωπαίου πολίτη [και] επίσης από την αδράνεια των ιταλικών αρχών να επιτύχουν ταχεία αποφυλάκιση υπέρ του κατ’ οίκον περιορισμού».
Ακόμα δεν είναι σαφές τι ακολουθεί μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian θα πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και ο δικηγόρος της, Γκιόργκι Μαγιάρ, είπε ότι έχει χορηγηθεί ασυλία στην Ουγγαρία μετά την υποβολή των καταλόγων υποψηφίων.
Η υπόθεσή της πυροδότησε διπλωματικές διαμαρτυρίες και οργή στην Ιταλία, αφού οδηγήθηκε αλυσοδεμένη στο δικαστήριο, με τα χέρια της δεμένα με χειροπέδες και τα πόδια δεμένα μεταξύ τους. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 24 ετών.
Σε μια επιστολή προς τον δικηγόρο της, περιέγραψε λεπτομερώς τις συνθήκες που αντιμετώπισε από τη σύλληψή της και μετά: κελιά μολυσμένα με αρουραίους και ζωύφια, απαγόρευση μπάνιου για μέρες κάθε φορά και έλλειψη επείγουσας ιατρικής φροντίδας.
Η ιταλική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη μεταχείρισή της από τις ουγγρικές αρχές ως «ταπεινωτική». Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είχε καλέσει τον Ούγγρο πρεσβευτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είπε: «Αυτή τη φορά μου φαίνεται ότι [η Ουγγαρία] έχει πάει πολύ μακριά». Πρόσθεσε ότι «η μεταχείριση ενός κρατουμένου με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πραγματικά ακατάλληλη, όχι σε αρμονία με τη νομική μας κουλτούρα».
Η Ουγγαρία υπερασπίστηκε τη μεταχείρισή της προς την Ιταλίδα αντιφασίστρια. «Σίγουρα, ήταν περιορισμένη στην αίθουσα του δικαστηρίου και ναι, είχε ήδη περάσει 11 μήνες υπό κράτηση», έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, Ζόλταν Κόβακς, στο X τον Ιανουάριο. «Αλλά «απάνθρωπο»; Όχι πραγματικά, όχι».
