Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) της Πορτογαλίας εμφανίζεται να κερδίζει οριακά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, αλλά δείχνει να απέχει πολύ από τα να εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τρία exit polls.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις η AD κινείται μεταξύ 27,6%-33%, ακριβώς μπροστά από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 24,2% έως 29,5%.

Οι δημοσκοπήσεις από τα τρία μεγαλύτερα πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα SIC, RTP και TVI δείχνουν ότι συγκεντρωτικά όλα τα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Chega, είναι πιθανό να εξασφαλίσουν μαζί απόλυτη πλειοψηφία. Το Chega κινείται σε ποσοστά μεταξύ 14%-21,6%, σε ένα μεγάλο άλμα από το 7,2% που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου του 2022.

Ωστόσο, η AD έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το Chega. 

Την Παρασκευή, ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα τόνισε στην εφημερίδα Expresso πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιτρέψει στο Chega να αποκτήσει εξουσία, προκαλώντας επικριτικά σχόλια.

Οι σημερινές πρόωρες εκλογές έγιναν τέσσερις μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα – έπειτα από έρευνα για φερόμενες παρανομίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία στη φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης ήταν η στεγαστική κρίση που προκάλεσε η αύξηση των ενοικίων, οι χαμηλοί μισθοί, η υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και η διαφθορά.