Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Mατέο Ρέντσι ετοιμάζεται ήδη για τη μάχη των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Μετά την επιστροφή από τις ολιγοήμερες διακοπές του, ο σαραντάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός συνάντησε τους γερουσιαστές του κόμματός του για να στείλει κάποια ξεκάθαρα μηνύματα: ο επικεφαλής των Δημοκρατικών επιμένει ότι η Ευρώπη έλαβε σοβαρά υπόψη της τις ιταλικές εκκλήσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση όσο και σχετικά με την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας.

«Τώρα η Ευρώπη κάνει εκείνα που ζητούσαμε εδώ και καιρό», φέρεται να είπε στην τελευταία συνεδρίαση των Δημοκρατικών. Υπάρχει, ως συνήθως, μια δόση υπερβολής του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης και πρώην δημάρχου της Φλωρεντίας: για το μεταναστευτικό, η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται, εν μέρει, να αλλάζει, αλλά η κύρια αιτία της αλλαγής αυτής στην πορεία πλεύσης δεν είναι η στάση της Ιταλίας, αλλά οι χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στην κεντρική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την ευελιξία, όλοι, και στην Ιταλία, ακόμη περιμένουν να εφαρμοστεί το σχέδιο Γιούνκερ για τη στήριξη της ανάπτυξης, ενώ όλοι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας συνεχίζουν ακόμη να είναι σε πλήρη ισχύ.

Αυτό που ίσως μπορεί να πετύχει η Ρώμη είναι να της επιτραπεί να ξεπεράσει το 3% στη σχέση του ελλείμματος με το ΑΕΠ, ή να εξαιρεθούν, από τον υπολογισμό αυτό, κρίσιμες παρεμβάσεις σε τομείς-κλειδιά της οικονομίας της χώρας.

Ο Ματέο Ρέντσι, όμως, έχει ανάγκη να στείλει, άμεσα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Το τελευταίο γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7, στην πρόθεση ψήφου, δίνει ένα σχετικά άνετο προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 32,5%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων ακολουθεί στο 25,9%.

Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά βρίσκεται στο 15,1% και η μπερλουσκονική Φόρτσα Ιτάλια στο 11,6%. Το 40,8% των Ιταλών, όμως, δηλώνει ότι, αν στήνονταν σήμερα κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, θα επέλεγε την αποχή.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών προσπαθεί, λοιπόν, να προσελκύσει ένα μέρος, τουλάχιστον, από την τεράστια αυτή στρατιά των απογοητευμένων πολιτών που αποτελούν και εντυπωσιακά μεγάλη δεξαμενή ψήφων.

Παράλληλα, πρέπει να ελέγξει τουλάχιστον άλλα δύο κύριας σημασίας μέτωπα: εκείνο της Αριστεράς, η οποία ετοιμάζεται, μέσα στο φθινόπωρο, να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας δύναμης, που να εκφράζει ριζοσπαστικές θέσεις και την ανάγκη σαφούς διαφοροποίησης του πολιτικού αυτού χώρου, από τα δόγματα των κεντρώων και συντηρητικών κομμάτων.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το ότι ο Ρέντσι προσπαθεί να δείξει πως με την κυβέρνησή του πέτυχε μεγαλύτερη ευελιξία, ότι κατάφερε να κάμψει τη σκληρή λιτότητα. Εστω και αν δεν τον είδαμε, ακόμη, «να χτυπά τη γροθιά του στο τραπέζι τον ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής», όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί.

Το δεύτερο μέτωπο είναι εκείνο του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ενα ακόμη πρόσφατο γκάλοπ μάς λέει ότι σε περίπτωση απευθείας εκλογικής αναμέτρησης του Ρέντσι με τον Λουίτζι ντι Μάιο (αντιπρόεδρο της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος των «Πέντε Αστέρων»), το αποτέλεσμα θα ήταν σχετικά αβέβαιο, με εκτίμηση που κάνει λόγο για ποσοστό 54%-46%, υπέρ του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο μεγαλύτερος «κίνδυνος», λοιπόν, αυτή τη στιγμή, για τον Ματέο, δεν είναι η Δεξιά του Μπερλουσκόνι ούτε και η ξενοφοβική άκρα Δεξιά της Λέγκα. Είναι το κίνημα που ίδρυσε ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, το οποίο, σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις, θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον «αντιπολιτικό του χαρακτήρα», κατεβάζοντας, όμως, τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Ο στόχος είναι να πείσει μέρος της μεσαίας τάξης, η οποία μέχρι τώρα εμπιστεύθηκε τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.