Για όσους ακόμη αναρωτιούνται εάν η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία θα γίνει πιο ρευστή και τοξική ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 28 Μαΐου, η πραγματικότητα δίνει ήδη απαντήσεις.
Ενόσω λοιπόν η τουρκική λίρα καταρρέει και η Κεντρική Τράπεζα της γείτονος λαμβάνει μέτρα για περιορισμό της εκροής ξένου συναλλάγματος και της ζήτησης για δολάρια -με τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα να ξύνουν πλέον «πάτο», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- στα προεκλογικά «μπαλκόνια» οι δύο «μονομάχοι» για την προεδρία παίζουν τα προεκλογικά «ρέστα» τους.
«Αλληθωρίζοντας» προς τους εθνικιστές -στις ψήφους των οποίων τώρα «ποντάρει» όσες πιθανότητες του έχουν απομείνει για μια νίκη- ο κεμαλιστής υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άλλαξε από χθες στρατηγική, αφήγημα και πολιτικό προφίλ.
Από τις υποσχέσεις του α’ γύρου για «κράτος δικαίου», «αδελφικότητα» και «συμμετοχικότητα», χθες πέρασε στους ακραίους τόνους.
Αντέστρεψε τις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον του ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι είναι αυτός που έχει συνδιαλλαγεί με «γκιουλενιστές» και «τρομοκρατικές οργανώσεις», ήτοι το PKK.
Κατήγγειλε τον Τούρκο πρόεδρο ότι παρέδωσε τη χώρα σε μαφιόζους, βαρόνους ναρκωτικών, αλλά οσονούπω και σε «πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες», όπως κινδυνολογικά προέβλεψε.
«Πούλησες την τουρκική υπηκοότητα σε δημοπρασία για να πάρεις εισαγόμενες ψήφους», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος νοητά στον πολιτικό αντίπαλό του. «Θα στείλω όλους τους πρόσφυγες σπίτι τους μόλις έρθω στην εξουσία», διακήρυξε. Κάτι που έχει εδώ και καιρό υποσχεθεί ότι θα κάνει, εφόσον εκλεγεί, «μέσα σε δύο χρόνια».
Ομως αυτού του είδους οι δηλώσεις, που διατυπώνονται με τόση έμφαση -χθες με μπόλικη μισαλλοδοξία- σε αυτή τη συγκυρία, είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουν στο να χαϊδέψουν τα «αυτιά» του ακραίου εθνικιστή Σινάν Ογάν.
Πρόκειται για τον τρίτο προεδρικό υποψήφιο του α’ γύρου, ο οποίος απέσπασε πάνω από 2,8 εκατομμύρια ψήφους και τώρα κρέμονται από τα χείλη του και ο Κιλιτσντάρογλου και ο Ερντογάν για να μάθουν ποιον θα προτιμήσει.
Οι όροι του Ογάν
Ο Ογάν έχει προβάλει ανοιχτά και κυνικά τρεις βασικούς όρους για συνεργασία. Δεν θέλει καμία σύμπραξη με τους Κούρδους. Δεν θέλει να μείνει ούτε ένας πρόσφυγας στην Τουρκία. Επίσης, θέλει τουλάχιστον ένα υπουργείο.
Σήμερα φέρεται να έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δείχνει διατεθειμένος για σημαντικές παραχωρήσεις.
Το εάν αυτό αρκεί για να τον φέρει σε θέση νίκης τη μεθεπόμενη Κυριακή παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, με νέο «άγνωστο Χ» πλέον τη στάση των Κούρδων ψηφοφόρων.
Στον αντίποδα, σε… κόντρα ρόλο, ο πρόεδρος Ερντογάν καλεί τον κομματικό και κρατικό μηχανισμό σε εγρήγορση απέναντι στη «φασιστική και την επιθετική» αντιπολίτευση. Την κατηγόρησε χθες ότι παραπλάνησε τους ψηφοφόρους της και ότι «θα επιχειρήσει να “κατσικωθεί” στις κάλπες».
Προφανής στόχος του είναι να αποφύγει την «παγίδα» του εφησυχασμού των ψηφοφόρων του, εάν προβάλλει διαρκώς ως προεξοφλημένη μια άνετη επανεκλογή του.
Εάν εξάλλου ο Ογάν -πάλαι ποτέ «ομόσταυλος» στο MHP με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και τη Μεράλ Ακσενέρ- συμμαχήσει τελικά με τον Κιλιτσντάρογλου, η εκλογική «εξίσωση» μπορεί να γίνει πράγματι μπερδεμένη.
Ως εκ τούτου, σε έτερο «μήλον της Εριδος» μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων εξελίσσονται τώρα και τα περίπου 8 εκατομμύρια εκλογείς που επέλεξαν να μην ψηφίσουν στις 14 Μαΐου.
Η κινητοποίηση και ο προσεταιρισμός τους θεωρούνται κρίσιμες παράμετροι. Και δη των νέων ψηφοφόρων.
Πιστός εν τω μεταξύ στη διχαστική ρητορική του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έβαλε χθες στο «στόχαστρο» τον επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda Research, αποκαλώντας τον «μαφία» και «παράγοντα επιρροής του διεθνούς συστήματος στην Τουρκία».
Σε αυτό προφανώς δεν συγκαταλέγει όσους ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Ερντογάν για τις εκλογικές επιδόσεις του ίδιου και της ισλαμοσυντηρητικής-υπερεθνικιστικής κυβερνητικής «Λαϊκής Συμμαχίας» του.
Οπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας του προεδρικού γραφείου στην Αγκυρα, ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Βόρειου Ιράκ και οι πρωθυπουργοί της Μαλαισίας και της Ουγγαρίας ήδη ευχήθηκαν στον Τούρκο πρόεδρο κάθε επιτυχία στον β΄ γύρο.
