«Αν η Ευρώπη αποτύχει στο ζήτημα των προσφύγων, αν σπάσει αυτός ο δεσμός με τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών, δεν θα είναι πλέον η Ευρώπη που οραματιζόμαστε», δήλωσε εμφατικά χθες η Ανγκελα Μέρκελ, θέλοντας να καθησυχάσει και να οπλίσει με υπομονή τη γερμανική κοινή γνώμη σχετικά με την «τεράστια εθνική πρόκληση» που αντιμετωπίζει η Γερμανία λόγω της προσφυγικής κρίσης.
«Η γερμανική επιμέλεια είναι σπουδαία, αλλά αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα είναι η γερμανική ευελιξία», είπε με νόημα η καγκελάριος, επισημαίνοντας πως μια ισχυρή οικονομία όπως της Γερμανίας χρειάζεται περισσότερους μετανάστες για να καλύψει κενά στο εργατικό της δυναμικό κι ένας νέος μεταναστευτικός νόμος θα είναι «προς το συμφέρον» της χώρας.
Κι αφού έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» απέναντι στις ξενοφοβικές επιθέσεις, αναφέρθηκε και στις ευθύνες ολόκληρης της Ευρώπης. «Αν δεν πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή [των προσφύγων], τότε θα τεθεί ζήτημα για το μέλλον της ζώνης του Σένγκεν. Δεν το θέλουμε αυτό», υπογράμμισε και τάχθηκε ξανά υπέρ των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανά ευρωπαϊκή χώρα για την απορρόφηση των αιτούντων άσυλο. Αποφεύγοντας να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη, καυτηρίασε την προτίμηση υπέρ της υποδοχής χριστιανών και όχι μουσουλμάνων προσφύγων που έχουν εκφράσει οι κυβερνήσεις Σλοβακίας και Πολωνίας.
Η χώρα του «δεν θα συμφωνήσει ποτέ» σε ένα σύστημα δεσμευτικών ποσοστώσεων, διακήρυξε νέτα-σκέτα χθες ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, προειδοποιώντας μισαλλόδοξα για τον κίνδυνο «να ξυπνήσουμε μια μέρα και να βρεθούμε με 100.000 άτομα από τον αραβικό κόσμο»... Σε αντίστοιχο πνεύμα και ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που απέρριψε τις ποσοστώσεις μιλώντας ξανά για χρήση του στρατού στα σύνορα.
Μόνο η κυβέρνηση της Πολωνίας εμφανίστηκε διατεθειμένη να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να φιλοξενήσει. Ορθώνοντας πλέον κοινό μέτωπο μπροστά στις ισχυρές πιέσεις που αναμένεται να δεχτούν για την επιβολή ποσοστώσεων στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 14 Σεπτέμβρη, οι πρωθυπουργοί τεσσάρων απρόθυμων κρατών -Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία- συναντώνται στα τέλη της εβδομάδας στην Πράγα για να συντονίσουν τη στάση τους.
Ανακούφιση
Κι ενώ η Αυστρία εντείνει τους ελέγχους σε συνοριακά περάσματα και αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην Ουγγαρία -προκαλώντας μεν κυκλοφοριακό χάος, συλλαμβάνοντας δε 5 υπόπτους για παράνομη διακίνηση 200 προσφύγων-, δείχνει να χαλαρώνει κάπως τα αντιμεταναστευτικά μέτρα.
Με έκδηλη ανακούφιση και χαρά, εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν χθες βράδυ με τα πρώτα τρένα από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη, όπου οι αρχές θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν προσωρινά για δύο εβδομάδες μέχρι να αποφασίσουν αν θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Αν όχι, θα επιστρέψουν στην Ουγγαρία όπου έχουν καταγραφεί. Πολλοί έτρεξαν να επιβιβαστούν αμέσως σε άλλους συρμούς με προορισμό τη Γερμανία, ενώ στο Μόναχο έφτασε και μια αμαξοστοιχία με πρόσφυγες απευθείας από τη Βουδαπέστη.
«Ευτυχώς κανείς δεν ζήτησε διαβατήριο. Καμία αστυνομία, κανένα πρόβλημα», δήλωσε 33χρονος Σύρος από το Κομπάνι, που περίμενε μέρες με την οικογένειά του και το εισιτήριο στο χέρι στη Βουδαπέστη για να φύγουν για Αμβούργο.
Η απόγνωση των προσφύγων και η προσδοκία να βρουν ασφαλές καταφύγιο στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη είναι τέτοιες που οδηγούν -έστω λίγους- να φτάσουν στη Νορβηγία ακόμα και μέσω Ρωσίας και Αρκτικού Κύκλου!
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, από το συνοριακό πέρασμα Κίρκενες, 2.500 χλμ. βορειοανατολικά του Οσλο, 151 άνθρωποι -κυρίως Σύροι- έχουν εισέλθει φέτος σε νορβηγικό έδαφος, ορισμένοι μάλιστα με ποδήλατα (!) αφού απαγορεύεται η διέλευση πεζών.
Μάθημα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης στους υπόλοιπους Ευρωπαίους δίνουν οι κάτοικοι της μικρής Ισλανδίας -μόλις 330.000 όλοι κι όλοι-, 10.000 εκ των οποίων προσφέρθηκαν διαδικτυακά να φιλοξενήσουν ή να βοηθήσουν Σύρους πρόσφυγες.
Το αίτημά τους θα εξετάσει ειδική υπουργική επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει επίσης αν θα αυξήσει τον αριθμό των 50 προσφύγων που έχει δεχτεί να αναλάβει τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο της κατανομής των αιτούντων άσυλο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας