Ένα κύμα φοιτητικών καταλήψεων έχει βάλει λουκέτο σε σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης καμπάνιας διαμαρτυρίας των νέων ενάντια στην αδράνεια των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Τουλάχιστον 22 σχολεία και πανεπιστήμια στη γηραιά ήπειρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη με ορίζοντα ενός μήνα, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει το περιβαλλοντικό κίνημα.
Στη Γερμανία, πανεπιστήμια του Wolfenbüttel, του Magdeburg, του Münster, του Bielefeld, του Regensburg, της Βρέμης και του Βερολίνου έχουν καταληφθεί. Στην Ισπανία, φοιτητές στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης οργάνωσαν αντι-μαθήματα για την κλιματική κρίση. Στο Βέλγιο, 40 φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Στην Τσεχία, περίπου 100 φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στη Βρετανία, καταλήψειςβρίσκονται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια του Λιντς, του Έξετερ και του Φάλμουθ.
Οι πιο ριζοσπαστικές πρακτικές σημειώθηκαν στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, όπου οι νέοι κατέλαβαν επτά σχολεία και δύο πανεπιστήμια. Την Πέμπτη, καταληψίες μαθητές κράτησαν για τρίτη μέρα κλειστό το λύκειό τους, ενώ οι φοιτητές της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας κλείστηκαν μέσα στο γραφείο του κοσμήτορα.
Νέοι επίσης διέκοψαν την κυκλοφορία στην πορτογαλική πρωτεύουσα με αποκλεισμούς δρόμων ως ένδειξη αλληλεγγύης στις καταλήψεις. Η δράση έρχεται ως απάντηση στην απόφαση εκπαιδευτικών σχολείου να καλέσουν την αστυνομία για την εκκένωσή του, ενώ βρισκόταν υπό κατάληψη από μαθητές από την περασμένη βδομάδα.
Οι αποκλεισμοί και οι καταλήψεις αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης περιβαλλοντικής καμπάνιας με όνομα «End Fossil: Occupy!», η οποία στοχεύει να οικοδομήσει και να κλιμακώσει το κίνημα για το κλίμα των νέων που βρισκόταν στο απόγειό του κατά τη διάρκεια των μαζικών κλιματικών κινητοποιήσεων του 2019.
Σε ανακοίνωση της καμπάνιας γράφεται: «Τέλος απολιθωμάτων: Κατάληψη! Ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος της νεολαίας για το κλίμα ως προς τις τακτικές και τις διεκδικήσεις. Καταλήψεις αντί για απεργίες. Τερματίστε την οικονομία των απολιθωμάτων αντί να «ακούτε την επιστήμη». End Fossil: Occupy! αναζωπυρώνει τη φωτιά του κινήματος της νεολαίας για το κλίμα που εμφανίστηκε για τελευταία φορά το 2019».
Είναι η δεύτερη φορά που η εκστρατεία καλεί σε μαζικό κύμα καταλήψεων πανευρωπαϊκά, με 50 σχολεία και πανεπιστήμια να είναι ο απολογισμός των τελευταίων καταλήψεων, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων τριών που εκκενώθηκαν βίαια από την αστυνομία. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι το προηγούμενο κύμα διαμαρτυρίας ώθησε το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης να καταστήσει υποχρεωτική στο πρόγραμμα σπουδών μια θεματική για το κλίμα και την οικολογική έκτακτη ανάγκη για όλους τους φοιτητές.
Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι ο τωρινός αγώνας θα ανακτήσει και θα αναδημιουργήσει τον ριζοσπαστισμό του Μαΐου του 1968, όταν οι αντιιμπεριαλιστικές διαμαρτυρίες από φοιτητές στο Παρίσι ενώθηκαν με απεργούς εργάτες και προκάλεσαν ένα κύμα εξέγερσης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας