Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εκκληση για τέλος στην εσωστρέφεια και για ενότητα του κόμματος, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων και αυτό να επιστρέψει και πάλι επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, απηύθυνε στην ομιλία της στην ογκώδη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πολλών δεκάδων χιλιάδων μελών και οπαδών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στην τεράστια Πλατεία του Δημαρχείου Βιέννης η αρχηγός τους, Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, εν όψει και της επικείμενης εκλογής νέου αρχηγού στο έκτακτο συνέδριό τους της 3ης Ιουνίου.

Εκτός της ίδιας, η οποία ηγείται του κόμματος από το 2018, συνυποψήφιοι για την αρχηγία είναι ο επί πολλούς μήνες αμφισβητίας και υπονομευτής της, τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ -εκπρόσωπος της δεξιάς κομματικής πτέρυγας- και ο επί πολλά χρόνια δήμαρχος της μικρής πόλης Τράισκιρχεν, όπου το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη χώρα, Αντρέας Μπάμπλερ, γνωστός για την προχωρημένη αριστερή πολιτική του.

«Πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί μια εκ νέου ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά» (σ.σ. έπειτα από τους προηγούμενους δεξιούς-ακροδεξιούς κυβερνητικούς συνασπισμούς μεταξύ 2000-2006 και 2017-2019) προειδοποίησε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι υπό την ίδια δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (σ.σ. κάτι που αποτελεί διακηρυγμένη πάγια θέση των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά που δεν αποκλείει ο Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ).

Σαφέστατη στήριξη στη νυν αρχηγό του κόμματος έδωσε στην ομιλία του στο τεράστιο σοσιαλδημοκρατικό συλλαλητήριο ο δήμαρχος της Βιέννης και αρχηγός της μεγαλύτερης κομματικής οργάνωσης στη χώρα, Μίχαελ Λούντβιγκ, διαμηνύοντας πως με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ η Αυστρία θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα ομοσπονδιακή καγκελάριο και μάλιστα σοσιαλδημοκράτισσα.

H μακρά παράδοση των συλλαλητηρίων της Πρωτομαγιάς των Σοσιαλιστών στην Αυστρία (Σοσιαλδημοκρατών πλέον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990) συμπλήρωσε το 2020 τα 130 χρόνια από την πρώτη των διοργανώσεών τους, που από το 1919 πραγματοποιούνται στην Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης, με τη συμμετοχή να αγγίζει τις περισσότερες φορές τους 100.000 ανθρώπους, ενώ αυτή η μέρα ισχύει στη χώρα επίσημα ως αυστριακή εθνική εορτή, για την οποία υπάρχει επίσημος σημαιοστολισμός δημοσίων, και όχι μόνο, κτιρίων για τουλάχιστον ένα τριήμερο.

Μέχρι σήμερα την Πρωτομαγιά στην Αυστρία κυριαρχεί αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο των Σοσιαλδημοκρατών και όπως επισημαίνεται σχετικά πρόκειται για τη «Γιορτή των εργαζομένων», που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.