Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο μικροσκόπιο των ιταλικών αρχών βρίσκεται το συμβάν που έλαβε χώρα στη Βενετία και αφορά στα 850 κιλά κοκαΐνης (αξίας 150 εκατ. ευρώ) που εντοπίστηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο. 

Όπως μετέδωσε ο ναυτιλιακός ενημερωτικός ιστότοπος TradeWinds, πρόκειται για το πλοίο Atlas, που ανήκει στην εταιρεία Laskaridis Shipping και έχει σημαία Λιβερίας. 

Σύμφωνα με την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία, η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε αγωγούς αερισμού και ήταν συσκευασμένη σε 570 δέματα, τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό, 11 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Σάντος στη Βραζιλία στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Αρνούνται ανάμειξη

Ο εμπορικός διευθυντής της πλοιοκτήτριας εταιρείας κ. Λασκαρίδης, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ποσότητα των ναρκωτικών βρέθηκε σε σημείο του σκάφους που δεν είναι προσβάσιμο από το πλήρωμα, αλλά μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από δύτες. Πρόσθεσε πως το πλήρωμα συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές«οι οποίες διαπίστωσαν ότι ούτε ο πλοίαρχος ούτε το πλήρωμα συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στο σχετικό συμβάν». 

Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη και η Laskaridis Shipping.

Το λαθρεμπόριο και οι πρακτικές του

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εμπορικά πλοία γίνονται συχνά στόχος λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ενώ πλοία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τα καρτέλ εν αγνοία των πλοιοκτητών και των ναυτικών.

Οι ιταλικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το συμβάν αυτό να συνδέεται με την πρόσφατη κατάσχεση 2 τόνων κοκαΐνης που επέπλεαν στα ανοικτά της Κατάνιας στη Σικελία, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Τον περασμένο μήνα, η Europol δήλωσε ότι περισσότεροι από 200 τόνοι κοκαΐνης έχουν μεταφερθεί μέσω των δύο πιο πολυσύχναστων λιμανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εγκληματικές συμμορίες, που εξασφάλισαν μοναδικούς κωδικούς εμπορευματοκιβωτίων από πληροφοριοδότες, μέσω μιας πρακτικής που είναι γνωστή ως «PIN code fraud».

Η συγκεκριμένη τακτική ολοένα και αυξάνεται από το 2018. Τα καρτέλ πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διεφθαρμένους εμπλεκόμενους για να παραδώσουν τα μοναδικά στοιχεία ενός κοντέινερ που εκχωρείται μόλις γίνει η πληρωμή για τη μεταφορά.

► Το Atlas είναι ακόμα ένα ελληνόκτητο πλοίο στο οποίο εντοπίζεται τεράστια ποσότητα ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται η πολύκροτή υπόθεση με τους 2,1 τόνους ηρωίνης του Noor One.


Αντίδραση της Ν.Δ. σε δημοσίευμα του Documento

Δημοσίευμα του documento.gr σχετικά με το παραπάνω θέμα, ανέφερε αρχικά ότι ο Πάνος Λασκαρίδης «είναι συνέταιρος της Μαρέβα Γκραμποφσκι», δηλαδή της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λίγο αργότερα, ο ιστότοπος διόρθωσε το δημοσίευμα ως εξής: «Από παραδρομή αναγράφηκε στην πρώτη ανάρτηση ότι ο Πάνος Λασκαρίδης «είναι συνέταιρος της Μαρέβα Γκραμποφσκι». ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ είναι ότι εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Λασκαρίδη χρηματοδότησε την εταιρεία Zeus & Dione η οποία τότε ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι.»

Το αρχικό δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ν.Δ. ανέφερε τα εξής: «Οι γνωστοί λασπολόγοι και ψεύτες, δίνουν «ρέστα» ενόψει εκλογών κι επιχειρούν για άλλη μια φορά να εμπλέξουν τον Πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, με πρόσωπα και υποθέσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί τους. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη έχουν ή είχαν κάποια σχέση, επαγγελματική ή άλλη, τώρα ή στο παρελθόν, με τον κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται κάποια στιγμή να μιλά με υβριστικά λόγια για τον Πρωθυπουργό. Για όσα ψευδή γράφονται η κα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών».