• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.5°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  92%

→ Κώστας Αρβανίτης

Ερώτηση Αρβανίτη σε Κομισιόν για τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση στο ΙΚΥ

 • A-
 • A+

Την άμεση διερεύνηση σοβαρών καταγγελιών για κακοδιαχείριση ενωσιακών πόρων στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left σε ερώτησή του προς την Κομισιόν επικαλείται επιστολή – βόμβα της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Μαρίας-Ζωής Φουντοπούλου με την οποία η πανεπιστημιακός παραιτείται από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΙΚΥ, προβαίνοντας σε σοβαρότατες καταγγελίες και συγκεκριμένα – μεταξύ άλλων – για παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας, παρατυπίες στην υλοποίηση προγραμμάτων με ενωσιακά κονδύλια, «περίεργες» διαδικασίες αξιολόγησης κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραιτηθείσα Γενική Διευθύντρια του ΙΚΥ (θέση στην οποία τοποθετήθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου 2022) αναγκάστηκε να στείλει στην πολιτική της προϊσταμένη την παραίτησή της με ...εξώδικο καθώς η Υπουργός Παιδείας απαξίωσε να της απαντήσει στις δύο πρώτες επιστολές της (30-1-23 & 3-3-23).

Στην ηχηρή παραίτησή της η κ. Φουντοπούλου σκιαγραφεί μια ανατριχιαστική πραγματικότητα μετατροπής ενός δημόσιου οργανισμού, μοχλού κοινωνικής κινητικότητας μέσω της ενεργής στήριξης ευάλωτων σπουδαστών κι επιστημόνων, σε παρακμιακό εργοστάσιο Μητσοτακικής ρεμούλας και αδιαφάνειας.

«Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που αναδύεται οσμή σκανδάλου σε έναν εποπτευόμενο από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οργανισμό», σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης, κι επισημαίνει: «Στην περίπτωση, ωστόσο, του ΙΚΥ, το θέμα έχει και Ενωσιακή διάσταση, καθώς οι σοβαρές καταγγελίες της παραιτηθείσας διευθύντριας αναδεικνύουν μείζον ζήτημα διαχείρισης Κονδυλίων της ΕΕ, κάτι που καθιστά αναγκαία την παρέμβαση της Κομισιόν, παρέμβαση επιβαλλόμενη εκ του θεσμικού της ρόλου.»

Και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει: «Φυσικά δεν περιμέναμε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Νικολάου, την κυβέρνηση που μοίρασε δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις, την κυβέρνηση που δεν σεβάστηκε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να σεβαστεί τα χρήματα των υπολοίπων πολιτών της ΕΕ. Μια κυβέρνηση βαθιά αντιδραστική και αντιΕυρωπαϊκή, που το μόνο Ευρωπαϊκό που αγαπά πραγματικά είναι τα Ενωσιακά κονδύλια, που αρέσκεται να μοιράζει απλόχερα σε φίλους και κολλητούς με αδιαφάνεια. Αυτό εξάλλου δεν καταγέλλει και η κ.Φουντοπούλου όταν κάνει λόγο για «υλοποιήσεις προγραμμάτων που αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των οποίων πληρώνονται παρατύπως πέντε συνολικά σύμβουλοι του ΔΣ χωρίς προκήρυξη». Γι αυτό και για όλα όσα ντροπιαστικά για τη χώρα μας αναφέρονται στην Επιστολή ζητήσαμε την παρέμβαση της Κομισιόν. Για να μπει τέλος σε αυτόν το νέο ευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας από τις πρακτικές Μητσοτάκη. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» καταλήγει ο Ευρωβουλευτής.
 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Καταγγελία για κακοδιαχείριση ενωσιακών πόρων στο ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών

Υποτροφιών

Στις 27.03.2023 κυκλοφόρησε στον ελληνικό τύπο1 εξώδικη δήλωση παραίτησης της Γενικής

Διευθύντριας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Φουντοπούλου προς την Υπουργό Παιδείας κΚεραμέως. Μεταξύ των αποκαλύψεων για τις αιτίες που την εξανάγκασαν σε παραίτηση, ειδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενωσιακή αρμοδιότητα παρουσιάζουν τα εξής διαλαμβανόμενα:

«α) η παραβίαση του ευρωπαϊκού οδηγού διαχείρισης του Erasmus, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί και μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης της διαχείρισης και να επιφέρει … σοβαρές συνέπειες στη διαχείριση των σχεδίων,

β) οι υλοποιήσεις προγραμμάτων που αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των οποίων πληρώνονται παρατύπως πέντε συνολικά σύμβουλοι του ΔΣ χωρίς προκήρυξη, …

δ) οι μη συμβατές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο ευρωπαϊκός οδηγός, αξιολογήσεις των υποβληθέντων σχεδίων από αξιολογητές μη συναφών γνωστικών αντικειμένων, οι οποίοι ορίζονται από το ΔΣ χωρίς σχετική προκήρυξη και χωρίς αιτιολόγηση της επιλογής τους, …

στ) οι συνεδριάσεις του ΔΣ χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητας … ενός Δημόσιου Φορέα που διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά, ευρωπαϊκά ποσά.»

Αναμενόμενα, εντονότατη ανησυχία προκαλούν οι σοβαρότατες καταγγελίες της ίδιας της επικεφαλής κρατικού Ιδρύματος περί επανειλημμένων παραβιάσεων του δικαίου της Ένωσης και περί συστηματικής διασπάθισης ευρωπαϊκών πόρων με μεθοδεύσεις αδιαφάνειας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πότε και πώς προτίθεται να ενεργήσει ενόψει των προαναφερθέντων ώστε να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ενωσιακούς πόρους από κακοδιαχείριση;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηχηρή παραίτηση της διευθύντριας του ΙΚΥ με εξώδικο προς τη Ν. Κεραμέως
Για λόγους κακοδιαχείρισης πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και υπηρεσιών στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών υποβάλλει την παραίτησή στην υπουργό Παιδείας, η οποία την είχε διορίσει εξ αρχής στη θέση.
Ηχηρή παραίτηση της διευθύντριας του ΙΚΥ με εξώδικο προς τη Ν. Κεραμέως
ΕΥΡΩΠΗ
Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν: «STOP σε ύποπτες μεθοδεύσεις Μητσοτάκη με το θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα»
Μία ακόμη ύποπτη μεθόδευση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σε βάρος του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δικαιοσύνης φέρνει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Κώστας Αρβανίτης.
Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν: «STOP σε ύποπτες μεθοδεύσεις Μητσοτάκη με το θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα»
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο των Ευρωβουλευτών και για τις επαναπροωθήσεις η Ελλάδα
Αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανοχή που δείχνει στις ελληνικές επαναπροωθήσεις άσκησαν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.
Στο στόχαστρο των Ευρωβουλευτών και για τις επαναπροωθήσεις η Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Και νέα ερώτηση Αρβανίτη για τη «Χιονοστιβάδα» SLAPP στην Ελλάδα μετά την αγωγή κατά «ΕΦ.ΣΥΝ» – Τ. Σαραντή
Είναι χαρακτηριστικό πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η WRE Hellas δεν αρκέστηκε στις αγωγές σε βάρος ενεργών πολιτών, σε βάρος του Δημοσιογράφου Τ. Σαραντή και της Εφημερίδας των Συντακτών.
Και νέα ερώτηση Αρβανίτη για τη «Χιονοστιβάδα» SLAPP στην Ελλάδα μετά την αγωγή κατά «ΕΦ.ΣΥΝ» – Τ. Σαραντή
ΕΥΡΩΠΗ
E.E. και ΝΑΤΟ συγχαίρουν αυτόν που έψεγαν
Περίσσεψαν τα συγχαρητήρια προς τον επανεκλεγέντα Σουλτάνο από τους ηγέτες των θεσμικών φορέων στις Βρυξέλλες και από τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, την είσοδο της Σουηδίας στο οποίο μπλοκάρει η Άγκυρα.
E.E. και ΝΑΤΟ συγχαίρουν αυτόν που έψεγαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας