Συνεχίζεται στην Ιταλία η πολιτική σύγκρουση για το τραγικό ναυάγιο της 25ης Φεβρουαρίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι προερχόμενοι κυρίως από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το πλοιάριο είχε σαλπάρει από τα παράλια της περιοχής της Σμύρνης και όλοι διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να συνέβη μια τόσο μεγάλη τραγωδία (ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος) σε μόλις λίγες δεκάδες μέτρα απόσταση από την ακτή.
Μερίδα του ιταλικού Τύπου έγραψε ότι η τραγική αυτή εξέλιξη μπορεί να οφείλεται στο ότι η ακτοφυλακή της χώρας δεν κινητοποιήθηκε τόσο γρήγορα όσο θα χρειαζόταν, για να μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Πολλοί υπενθύμισαν επίσης ότι η ακτοφυλακή εξαρτάται από το υπουργείο Υποδομών, επικεφαλής του οποίου είναι ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Τις επιχειρήσεις διάσωσης μετά το ναυάγιο ανέλαβαν τα ταχύπλοα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, τα οποία όμως δυσκολεύτηκαν σημαντικά λόγω των περιορισμένων διαστάσεών τους και της φουρτουνιασμένης θάλασσας.
Παράλληλα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατακρίθηκε για το ότι -πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της στην Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- δεν μετέβη στο σημείο της τραγωδίας, στο Κούτρο, κοντά στην πόλη του Κρότωνα. Κάτι που έπραξαν, αντιθέτως, τόσο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, όσο και η νέα γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν. «Στο παρελθόν όντως ήμασταν υπερβολικά διστακτικοί. Τώρα όμως θα αλλάξουμε. Θα δώσουμε σκληρή μάχη για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων» δήλωσε η Σλάιν.
Τελικά η Μελόνι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη στην Καλαβρία με ολόκληρη την κυβέρνησή της και ότι θα συνεδριάσει στο Κούτρο το υπουργικό συμβούλιο. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «από τη Frontex δεν έφτασε καμία ειδοποίηση για το ότι το καΐκι αυτό κινδύνευε να βυθιστεί, δεν εστάλη κανένα σήμα για τυχόν κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Και πρόσθεσε ότι «στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν ενεργοποιούνται σκάφη των ΜΚΟ». Η κυβέρνησή της όμως συνεχίζει να θεωρεί ότι ο ρόλος και η παρουσία των μη κυβερνητικών οργανισμών «πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο περιορισμένος σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης» και με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε ότι «η κυβέρνησή της κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει τους δουλέμπορους και να σταματήσουν οι θάνατοι καταμεσής της θάλασσας».
