• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 12.5°C / 16.2°C
    2 BF
    62%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.0°C / 15.4°C
    3 BF
    77%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 14.9°C / 17.7°C
    2 BF
    50%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.0°C
    2 BF
    54%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    3 BF
    71%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.0°C / 15.5°C
    2 BF
    81%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 11.4°C
    2 BF
    50%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 15.2°C / 15.2°C
    0 BF
    74%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 12.7°C / 14.9°C
    3 BF
    81%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    15°C 13.5°C / 14.9°C
    3 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 14.4°C
    4 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    2 BF
    72%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    3 BF
    63%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 11.7°C / 12.9°C
    3 BF
    76%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 12.5°C / 12.5°C
    1 BF
    87%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 17.1°C
    2 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 11.9°C / 16.0°C
    0 BF
    61%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.3°C / 12.7°C
    2 BF
    86%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.7°C / 14.7°C
    2 BF
    88%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    1 BF
    51%
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Σειρήνες στην Ουκρανία, ενώ ξεκινά η σύνοδος με την ηγεσία της Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σ' ολόκληρη την Ουκρανία λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής Ουκρανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και 15 επιτρόπων.

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν αρχικά στο Κίεβο, αλλά στη συνέχεια ο αντιαεροπορικός συναγερμός επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Αντικείμενο της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των ανώτατων αξιωματούχων της Ε.Ε., είναι η επαναβεβαίωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, που ζητά να ενταχθεί στην Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η τελευταία ανάλογη σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο τον Οκτώβριο του 2021, μόλις λίγους μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η βοήθεια της Ε.Ε. για την Ουκρανία έχει φτάσει σχεδόν τα 50 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου, και περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το 10ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια, καθώς πέρα από τη λήξη του πολέμου, απαιτεί την υιοθέτηση εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, οι οποίες αφορούν την οικονομία, τη δικαιοσύνη, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.λπ. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να επιτρέψει στο Κίεβο να ενταχθεί σε ορισμένα «βασικά ευρωπαϊκά προγράμματα», τα οποία θα αποφέρουν οφέλη παρόμοια με την ένταξη.

Αυτά τα προγράμματα συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της σημερινής συνόδου, αλλά και το βασικό εμπόδιο στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.: την ενδημική διαφθορά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, που επισκέπτεται τέταρτη φορά το Κίεβο από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ότι «παρηγορήθηκε» από την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, σχολιάζοντας ουσιαστικά την αποπομπή υψηλόβαθμων αξιωματούχων τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη το 2019, βάσει μιας πολιτικής πλατφόρμας κατά του κατεστημένου και κατά της διαφθοράς,  ενώ οι τελευταίες καταγγελίες για διαφθορά ήρθαν την ώρα που οι δυτικοί σύμμαχοι διοχετεύουν δισεκατομμύρια στο Κίεβο, ως βοήθεια στον πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον στέλνει βόμβες, το Βερολίνο Leopard 2

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιθυμεί να λάβει περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια, πέρα από τα τανκς που υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις μόλις τελειώσει ο χειμώνας. Το Κίεβο ζητά τώρα μαχητικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης σήμερα ότι θα στείλουν βόμβες μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου βοήθειας 2,17 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που κυκλοφορεί σήμερα, η κυβέρνηση της Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 1 από τα αποθέματα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας στον ουκρανικό στρατό και βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ για την επαναγορά 15 αρμάτων εφοδιασμένων με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard για να στείλει στο Κίεβο.

Η παράδοση των παλαιότερων Λέοπαρντ στην Ουκρανία μπορεί να γίνει αμέσως αφού επισκευαστούν, διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα. Τις επισκευές θα αναλάβουν οι Rheinmetall και Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG), ώστε να τα θέσουν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού αν επιθυμεί να τα αγοράσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κέντρο για τη δίωξη του «εγκλήματος της επίθεσης» στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Ε.Ε.

Επίσης, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ένα διεθνές κέντρο για τη δίωξη του «εγκλήματος της επίθεσης» στην Ουκρανία θα συσταθεί στη Χάγη.

«Θα συντονίσει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, θα ενσωματωθεί στην κοινή ομάδα έρευνας που υποστηρίζεται από την υπηρεσία μας Eurojust (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης)», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο.

Πράξη επίθεσης ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη η «εισβολή ή η επίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους (στο) έδαφος άλλου κράτους ή οποιαδήποτε στρατιωτική κατοχή».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που εδρεύει επίσης στη Χάγη στην Ολλανδία, ερευνά ήδη κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία να ασκήσει διώξεις για το «έγκλημα της γενοκτονίας» στην Ουκρανία, αλλά όχι για το «έγκλημα της επίθεσης». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Κίεβο λίγο πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής
Πάνω από 12 ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. επισκέπτονται σήμερα το Κίεβο, με υποσχέσεις για περισσότερη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια.
Σύνοδος Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Κίεβο λίγο πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής
ΕΥΡΩΠΗ
Ζητάει άμεση ένταξη στην Ε.Ε. ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε χτες στη σύνοδο για την Ουκρανία μέσω βίντεο για να παρουσιάσει το νέο σχέδιό του για την έναρξη εκστρατείας «συμμετοχικής χρηματοδότησης» για την ντε φάκτο χρεοκοπημένη χώρα του.
Ζητάει άμεση ένταξη στην Ε.Ε. ο Ζελένσκι
ΕΥΡΩΠΗ
Tα διαφορετικά, κατά τον Ζελένσκι, στρατόπεδα χωρών του ΝΑΤΟ
«Ειρήνη χωρίς καθυστέρηση» αναζητά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που χθες μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ είπε «ναι» σε καθεστώς «ουδετερότητας»...
Tα διαφορετικά, κατά τον Ζελένσκι, στρατόπεδα χωρών του ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Κομισιόν παρέπεμψαν οι «27» την υποψηφιότητά της Ουκρανίας
Ναι μεν οι «27» δε λένε ένα ξεκάθαρο «ναι» στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας, παραπέμποντας τη διαδικασία στη γραφειοκρατία της Κομισιόν, η διατύπωση ωστόσο είναι πολύ πιο πολιτικά ισχυρή και υποστηρικτή υπέρ...
Στην Κομισιόν παρέπεμψαν οι «27» την υποψηφιότητά της Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία στην Ε.Ε. για προμήθεια πυρομαχικών 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
Σχέδιο τριών φάσεων που περιλαμβάνει την παροχή στο Κίεβο βλημάτων 155 χιλιοστών, ενέκριναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.
Συμφωνία στην Ε.Ε. για προμήθεια πυρομαχικών 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευκαιρία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ε.Ε. χρησιμοποίησε κοινά ευρωπαϊκά κονδύλια για να αγοράσει όπλα που διατέθηκαν στην Ουκρανία • Τι απέδωσαν τα 10 πακέτα κυρώσεων προς τη Μόσχα και τα σχέδια ενεργειακής...
Ευκαιρία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας