Δύο μέρες μετά το «φρένο» που έβαλε ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, στις προσδοκίες για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, τύπου Leopard 2, στην Ουκρανία, το Βερολίνο εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα για το τι σκοπεύει να κάνει στο αίτημα για την αποστολή των Leopard 2, κάτι που προφανώς μαρτυρά τη διχογνωμία στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Σολτς.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (κόμμα Πρασίνων) δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα της δεν θα σταθεί εμπόδιο αν η Πολωνία στείλει άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard 2 στην Ουκρανία, ώρες αφότου η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης που διαθέτει ακόμη και αν δεν το κάνει η Γερμανία. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα παρακολουθούμε την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI η Μπέρμποκ ερωτήθηκε τι θα συμβεί αν η Πολωνία προχωρήσει και στείλει τα Leopard 2 χωρίς την έγκριση της Γερμανίας. Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ απάντησε μέσω διερμηνέα: «Επί του παρόντος το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί» από την Πολωνία, η οποία απαιτείται να υποβάλει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο, όπως διευκρίνισε. «Αλλά εάν ερωτηθούμε, δεν θα σταθούμε εμπόδιο».
Ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, ήταν σαφώς πιο μετρημένος στα λόγια του, ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα εάν η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams θα ήταν προϋπόθεση για να ανοίξει το Βερολίνο τον δρόμο για την παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης.
«Οι ΗΠΑ κάνουν πολλά, η Γερμανία κάνει επίσης πολλά», είπε. «Επεκτείνουμε συνεχώς τις παραδόσεις μας με πολύ αποτελεσματικά όπλα που είναι ήδη διαθέσιμα σήμερα. Και πάντα συντονίζαμε όλες αυτές τις αποφάσεις στενά με τους σημαντικούς συμμάχους και φίλους μας» απάντησε ο Σολτς.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε κάνει παρόμοια δήλωση με τη Μπέρμποκ στα μέσα Ιανουαρίου. Η Γερμανία δεν πρέπει «να σταθεί εμπόδιο όταν άλλες χώρες λαμβάνουν αποφάσεις να στηρίξουν την Ουκρανία», είπε εν μέσω της πίεσης απ' την Πολωνία για το ζήτημα των Leopard. Αυτό ισχύει «ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που παίρνει η Γερμανία», είχε πει.
Παρά τη διεθνή πίεση από διάφορες μεριές, ο Γερμανός καγκελάριος, που είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση, προφανώς δεν έχει συμφωνήσει με τις παραδόσεις Leopard μέχρι τώρα. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) δήλωσε μετά τη διάσκεψη του Ραμστάιν την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει ομόφωνη γνώμη μεταξύ των συμμάχων. Ο Πιστόριους είπε επίσης ότι υπάρχουν καλοί λόγοι υπέρ και κατά της παράδοσης των γερμανικών αρμάτων μάχης.
Σήμερα ο Πιστόριους δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ARD TV ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση, όπως και να 'χει. Ο Πιστόριους διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει βιαστική απόφαση, γιατί η κυβέρνηση έχει να εξετάσει πολλούς παράγοντες, όπως οι συνέπειες στο εσωτερικό για την ασφάλεια του γερμανικού πληθυσμού.
Το Κίεβο απαιτεί εδώ και μήνες τα άρματα μάχης Leopard 2. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι φόβοι έχουν αυξηθεί στη Δύση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα επίθεση την άνοιξη.
Όσον αφορά την παράδοση αρμάτων Leclerc στην Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί «συλλογικά». Το θέμα θα συζητηθεί με τους συμμάχους, όπως η Γερμανία, τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, δήλωσε.
Άμεση ήταν πάντως η αντίδραση της Ρωσίας, μετά τις δηλώσεις της Μπέρμποκ. Οπρόεδρος της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι οι χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με πιο ισχυρά όπλα κινδυνεύουν με την ίδια τους την καταστροφή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας