Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε απ’ την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, σημειώνοντας ότι η αγορά είναι σύμφωνη με τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» και των δύο χωρών.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία για τα F-16 «σημαντικό θέμα» στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας.
«Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένουμε λοιπόν έγκριση σύμφωνα με το κοινό στρατηγικό μας συμφέρον», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Συζητήσαμε όλες τις πτυχές των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ» είπε στις δηλώσεις που έκανε στα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα: «υπενθυμίσαμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσουν πιο ισορροπημένα. Είπαμε επίσης ότι οποιαδήποτε υποστήριξη δοθεί στην Ελλάδα σημαίνει ότι οι προκλητικές πολιτικές της Ελλάδας θα συνεχιστούν όλο και περισσότερο».
[ABD-Yunanistan ilişkisi]
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD'nin daha dengeli davranması gerektiğini hatırlattık. Yunanistan'a verilen her desteğin, Yunanistan'ın kışkırtıcı politikalarının artarak devam etmesi demek olduğunu da söyledik. pic.twitter.com/aGBj4ADi1V
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) January 18, 2023
Σύμφωνα με τη Daily Sabah, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή της για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, παρά την αντίθεση του Κογκρέσου.
Ο Τσαβούσογλου σχολίασε ακόμα ότι «εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, η αντίθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα F-16 μπορεί να ξεπεραστεί», αναφέρει το Anadolu.
Στις δηλώσεις του επίσης είπε: «Θυμόμαστε τις υποσχέσεις που έδωσε η Αμερική στο παρελθόν, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα μας ενάντια στο PKK/YPG».
Παράλληλα, ο Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν με τον Αμερικανό ομόλογό του για την ανάπτυξη ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έκαναν πρόταση στις ΗΠΑ να θεσμοθετηθούν οι συναντήσεις του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μεταδίδει το Anadolou.
Ακόμα δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επικεντρωθούν εκ νέου στη Συρία, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν ορισμένες από τις προηγούμενες υποσχέσεις τους.
Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Πραγματοποιήθηκε η 2η Υπουργική Συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ. Οικονομία, ενέργεια, αμυντική βιομηχανία, αντιτρομοκρατία και προξενικά θέματα ήταν στην ατζέντα μας.
??-?? Stratejik Mekanizma Bakanlar Toplantısı’nın ikincisini gerçekleştirdik.
Ekonomi, enerji, savunma sanayii, terörle mücadele ve konsolosluk konuları gündemimizdeydi.#Ukrayna, #Suriye ve #Afganistan’daki gelişmeler ile #NATO genişlemesini de ele aldık. pic.twitter.com/JplET3boUj
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) January 18, 2023
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Διεύρυνση του ΝΑΤΟ».
Τέλος έκανε γνωστό ότι προσκάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τουρκία.
Απ’ την άλλη μεριά, σύμφωνα με το Associated Press, ενώ ο Μπλίνκεν έκανε ειδική αναφορά στον ηγετικό ρόλο που επέδειξε η Τουρκία στη συμφωνία με τη Ρωσία για μεταφορά σιτηρών απ’ την Ουκρανία, στις σύντομες δηλώσεις που έκαναν πριν απ’ τη συνάντηση κανείς απ’ τους δύο δεν ανέφερε τις διαφορές που υπάρχουν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την οποία μπλοκάρει η Άγκυρα.
«Είμαστε στενοί σύμμαχοι και εταίροι», είπε ο Μπλίνκεν. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές, αλλά όταν έχουμε διαφορές, ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι και εταίροι, εργαζόμαστε πάνω σε αυτές με αυτό το πνεύμα».
Διευκρινίσεις Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το πώς οι κυρώσεις CAATSA επηρεάζουν την πώληση των F-16
Οι υπάρχουσες κύρωσες του νόμου CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αμυντική σύμβαση, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Τουρκία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της νομοθεσίας, οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις στόχευαν την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.
Με αυτό το δεδομένο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της.
Στην απάντηση του για το εάν οι υπάρχουσες κυρώσεις CAATSA καλύπτουν μια ενδεχόμενη αμυντική συναλλαγή για τα F-16, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.
Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB. (Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»). Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από αυτές τις κυρώσεις CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή».
