Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δύο από τα τρία αεροσκάφη επιτήρησης του ΝΑΤΟ έφτασαν σε αεροπορική βάση κοντά στο Βουκουρέστι, από όπου θα πραγματοποιήσουν αποστολές παρακολούθησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας. 

Τα αεροσκάφη του Συστήματος Αερομεταφερόμενης Προειδοποίησης και Ελέγχου AWACS προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Οτοπένι το απόγευμα της Τρίτης, ενώ το τρίτο αναμένεται αργότερα. Τα AWACS  θα έχουν έδρα τους τη ρουμανική στρατιωτική βάση για αρκετές εβδομάδες.

Τα αεροσκάφη AWACS, τα οποία το ΝΑΤΟ ονομάζει «μάτια στον ουρανό», και έφτασαν στη Ρουμανία ανήκουν σε έναν στόλο 14 αεροσκαφών που συνήθως εδρεύει στη δυτική Γερμανία. Έχουν μεγάλους θόλους ραντάρ τοποθετημένους στην άτρακτο και μπορούν να ανιχνεύσουν αεροσκάφη σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά. Για τη λειτουργία τους και τις αποστολές θα αναπτυχθούν περίπου 180 στρατιώτες.

Μετά την προσγείωσή τους, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Ρουμανία, Πέερ Γκεμπάουερ, δήλωσε ότι η ανάπτυξή τους στη Ρουμανία «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε ισχυροί σε περίοδο κρίσης» και πως «η αποστολή επιτήρησης AWACS, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα στη Ρουμανία, είναι άλλη μια απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας, της δέσμευσής μας, να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους»

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων με την αποστολή επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στα μέλη της συμμαχίας Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Σλοβακία. Τα AWACS έχουν πραγματοποιήσει τακτικές περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας για να παρακολουθούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Ο Σεμπαστιέν Σλαβιτέσκου, ειδικός του ΝΑΤΟ και πρώην Ρουμάνος διπλωμάτης, είπε ότι η αποστολή των AWACS θα μπορούσε να καθησυχάσει τις χώρες που βρίσκονται κοντά στα πεδία του πολέμου, όπως η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ βρίσκεται πολύ, πολύ κοντά στον πόλεμο, έναν πόλεμο που δεν είχαμε δει στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα αεροσκάφη «ή οποιαδήποτε αυξημένη στρατιωτική βοήθεια για τη Ρουμανία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην περιοχή μας είναι πολύ ευπρόσδεκτα».

Και σημείωσε ότι οι αποστολές AWACS στέλνουν και ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα: «Σας παρακολουθούμε, ξέρουμε τι κάνετε».

Τα AWACS Boeing E-3 αγοράστηκαν από κοινού από το ΝΑΤΟ το 1977 στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο Τζίμι Κάρτερ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και καθώς η πυραυλική κρίση με τη Σοβιετική Ένωση άρχιζε να φουντώνει στην Ευρώπη. Μαζί με έναν μικρό στόλο drones στην Ιταλία, τα αεροπλάνα είναι από τα λίγα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει το ΝΑΤΟ από κοινού ως συμμαχία. Αναβαθμίζονται τακτικά, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πετούν μέχρι το 2035. Ορισμένα αναπτύχθηκαν στους ουρανούς των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 για να βοηθήσουν στην προστασία πόλεων και πυρηνικών σταθμών.