• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.6°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%
Boris Roessler/dpa via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ρυθμό Μελόνι η Ε.Ε. για το προσφυγικό

 • A-
 • A+
Η Ευρ. Επιτροπή προτείνει την επανεξέταση του πλαισίου διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, θέλοντας να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας ενόψει και του έκτακτου Συμβουλίου για το μεταναστευτικό την Παρασκευή. ● Η επίτροπος Εσωτερικών Ιλβα Γιόχανσον παρουσίασε χθες το σχέδιο με μια σειρά μέτρων για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

Tην επανεξέταση του πλαισίου διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Ευρώπη προτείνει η Κομισιόν. Κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και τονίζοντας ότι η διάσωση μεταναστών είναι υποχρεωτική, για να ικανοποιήσει τους προβληματισμούς της Γαλλίας, η Επιτροπή επιχειρεί να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις Γαλλίας - Ιταλίας ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Η Κομισιόν προτείνει την «προώθηση των συζητήσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού σχετικά με την ανάγκη για ένα ειδικό πλαίσιο και κατευθυντήριες γραμμές για τα σκάφη, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και διάσωση, ιδίως ενόψει των εξελίξεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Επιτροπή, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των κρατών-μελών, θα επανεκκινήσει την ευρωπαϊκή ομάδα επαφής για την έρευνα και διάσωση, προσκαλώντας, κατά περίπτωση, ως εταίρους χώρες, διεθνείς οργανισμούς και ενδιαφερόμενους φορείς».

Η Επίτροπος Εσωτερικών Ιλβα Γιόχανσον παρουσίασε χθες ένα σχέδιο δράσης της Ε.Ε. που αφορά την Κεντρική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή που η Επιτροπή προτείνει μια σειρά επιχειρησιακών μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν στη μεταναστευτική διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, υπογραμμίζει ότι «διαρθρωτικές λύσεις θα βρεθούν μόνο μέσω συμφωνίας για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση» στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση που έχει κολλήσει εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης προτείνει περίπου 20 μέτρα που αρθρώνονται γύρω από τρεις πυλώνες που θα προωθηθούν από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της. Η Κομισιόν παραδέχεται ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την παράτυπη και μη ασφαλή μετανάστευση, να δώσουν λύσεις στις αναδυόμενες προκλήσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη που εξισορροπείται έναντι της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών.

Η Frontex

Στους τρεις πυλώνες συμπεριλαμβάνεται η «πιο συντονισμένη προσέγγιση για την έρευνα και διάσωση». Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει πάλι η Frontex, ο οποίος από κοινού με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη «θα προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης στην Κεντρική Μεσόγειο».

Επίσης, η Κομισιόν προτείνει (εύχεται στην πραγματικότητα) τη συνεργασία με χώρες-εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Η Ε.Ε. θα ενισχύσει τις ικανότητες της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης για να διασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης. «Θα ενισχύσει την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και τη διπλωματική δέσμευση για τις επιστροφές, ενώ θα επιταχύνει τις νόμιμες οδούς προς την Ε.Ε. Για να συντονίσει αυτές τις δράσεις και να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους, η Ε.Ε. θα αξιοποιήσει καλύτερα τις δομές συντονισμού της και θα δρομολογήσει μια ειδική πρωτοβουλία της Ομάδας Ευρώπη για την Κεντρική Μεσόγειο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», αναφέρει το ευχολόγιο της Επιτροπής.

Επίσης προτείνεται η ενίσχυση της εφαρμογής του Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης που έχει ήδη ψηφιστεί από τον Ιούνιο αλλά ελάχιστα λειτουργεί! 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Επευφημίες από Ευρ. Επιτροπή, αφωνία από κυβέρνηση για τον ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης συνόρων
Διαβεβαιώσεις και από τον υπουργό Επικρατείας ότι θα λειτουργήσει ο ανεξάρτητος μηχανισμός επιτήρησης συνόρων έλαβε η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.
Επευφημίες από Ευρ. Επιτροπή, αφωνία από κυβέρνηση για τον ανεξάρτητο μηχανισμό επιτήρησης συνόρων
ΕΥΡΩΠΗ
«Μίλησα με Γεραπετρίτη, θα γίνει ο ανεξάρτητος μηχανισμός επιτήρησης συνόρων»
Χαρούμενη «που η Ελλάδα τώρα πηγαίνει πριν από άλλους να εφαρμόσει ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.
«Μίλησα με Γεραπετρίτη, θα γίνει ο ανεξάρτητος μηχανισμός επιτήρησης συνόρων»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γιόχανσον κόβει την κορδέλα στα παζάρια Ε.Ε. - Τουρκίας
Η Ιλβα Γιόχανσον βρίσκεται από χθες στην Αγκυρα για να συμπροεδρεύσει στον πρώτο διάλογο υψηλού επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η Γιόχανσον κόβει την κορδέλα στα παζάρια Ε.Ε. - Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Καρότο και μαστίγιο στην Τουρκία από το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ε.Ε.
Θετική ατζέντα αλλά... προσεχώς προβλέπει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επεξεργάζονται αυτήν την ώρα οι Υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων.
Καρότο και μαστίγιο στην Τουρκία από το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Χωρίς αποφάσεις η σύνοδος κορυφής - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμπερασμάτων
Οι «27» θα επαναλάβουν την υποστήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, θα αναφέρουν κάποια πρώτα γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό και θα θέσουν τις βάσεις για απάντηση στις γιγαντιαίες επιδοτήσεις των ΗΠΑ
Ε.Ε.: Χωρίς αποφάσεις η σύνοδος κορυφής - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο συμπερασμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας