Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στον αποήχο των εξελίξεων σε Χερσώνα και Ντονμπάς και μετά τον κόκκινο συναγερμό που έφερε το ουκρανικό χτύπημα στην Πολωνία, το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια μπαίνει ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η Ρωσία κατήγγειλε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος είναι υπό ρωσικό έλεγχο εδώ και μήνες, χωρίς, πάντως, να έχει καταγραφεί διαρροή ακτινοβολίας. 

Δεκαπέντε οβίδες εκτοξεύθηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Ρενάτ Κάρτσαα, σύμβουλο του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom.

«Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες, αλλά και σήμερα, βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επίθεση πυροβολικού στις εγκαταστάσεις αποτελεί απειλή στην πυρηνική ασφάλεια.

Ο Καρτσάα είπε πως οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας, σύμφωνα με το TASS.

Το Κίεβο, πάντως, προς το παρόν δεν έχει πάρει θέση για τις καταγγελίες. 

Η περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει βομβαρδιστεί κατ΄επανάληψη, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό δυστύχημα.

Για το θέμα, όμως, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του ΙΕΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποιώντας ότι αυτοί που ευθύνονται για τις πολύ ισχυρές εκρήξεις παίζουν με τη φωτιά.