Με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό αναμένεται να κινηθεί η οικονομία της ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παρ’ όλο που οι επίσημες ανακοινώσεις των προβλέψεων της Κομισιόν αναμένονται την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του ευρώ είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση χθες κατά το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο συνέχισε να επεκτείνεται αλλά με πολύ βραδύτερο ρυθμό: 0,2%. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε στο 10,7% κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αντί για 2,7% για το 2023 που η Κομισιόν είχε προβλέψει πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η μεγέθυνση θα περιοριστεί στο 0,5% ενώ σε κάποιες χώρες θα καταγραφεί ύφεση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νέα για την Ελλάδα δεν θα είναι τόσο αρνητικά. Η Κομισιόν φέρεται να εκτιμά την ανάπτυξη γύρω στο 6% για το 2022 και κάτω από το 2% για το 2023. Οι εκτιμήσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη και στον προϋπολογισμό που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά και θα συζητηθεί -μαζί με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης- τον Δεκέμβριο στο Eurogroup. Στο ίδιο συμβούλιο, του Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα και η τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Στο τέλος Νοεμβρίου η έκθεση θα συζητηθεί στο EuroWorking Group, κάτι που θα κρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των ελληνικών κερδών που παρακρατούν οι ξένες τράπεζες.
Οι υπουργοί δεν συζήτησαν για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αφού οι προτάσεις της Κομισιόν αναμένονται την Τετάρτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή θα προτείνει ευελιξία στα δημοσιονομικά των χωρών. Ωστόσο πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Γερμανία- αντιδρούν. Αναλυτική συζήτηση θα γίνει τον Δεκέμβριο, αλλά οι αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2023.
