«Τώρα είναι η ώρα να μετεγκατασταθούν αυτοί που ζουν στη Χερσώνα από τις πιο επικίνδυνες περιοχές επειδή οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από βομβαρδισμούς και επιθετικές και αμυντικές ενέργειες που συνδέονται με στρατιωτικές δραστηριότητες» δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να μιλά ανοιχτά πρώτη φορά για την κατάσταση στη Χερσώνα.
Ο Πούτιν, εξάλλου, άφησε υπονοούμενα πως οι Ουκρανοί ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν μια «βρώμικη βόμβα» προκειμένου να πλήξουν την περιοχή.
Αξιωματούχοι τους οποίους έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ο Πούτιν προσάρτησε στη Ρωσία σε μια τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο, κάλεσαν τους αμάχους να φύγουν από το δυτικό τμήμα της περιοχής, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.
Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει την επιστράτευση ανθρώπων που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, σύμφωνα πάντα με το RIA. Ο νόμος αποκλείει εκείνους που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κατασκοπεία ή τρομοκρατία, ανέφερε το RIA.Ο Πούτιν δήλωσε επίσης σήμερα πως η Ρωσία έχει στρατολογήσει 318.000 άτομα στις ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Χθες, Πέμπτη, ο διορισμένος από τους Ρώσους αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ απηύθυνε εκκλήσεις μέσω βίντεο στους αμάχους να εγκαταλείψουν το τμήμα της περιοχής που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό σύντομα να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του Δνείπερου.
«Ενεργειακή τρομοκρατία»
Την ώρα που τα ρωσικά πλήγματα σε υποδομές συνεχίζονται και οι διαθέσεις των Ουκρανών για τη Χερσώνα παραμένουν ασαφείς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για ενεργειακή τρομοκρατία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ουκρανίας, σχεδόν το 10% του πληθυσμού της χώρας πριν από τον πόλεμο, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρεάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες δέκα περιοχές της ουκρανικής επικράτειας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι καιρός για φωτεινές επιγραφές και βιτρίνες καταστημάτων.
Οι G7 ψάχνουν λύση για τις υποδομές
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) συζήτησαν πώς να βοηθήσουν την Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και συμφώνησαν στην ανάγκη ενός μηχανισμού συντονισμού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Συμφώνησαν στο ποιες είναι οι ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία ενώ οδεύει προς τον χειμώνα και συμφώνησαν ότι χρειάζεται να υπάρχει ένας συντονιστικός μηχανισμός της G7 για να βοηθήσει την Ουκρανία να διορθώσει, να αποκαταστήσει και να υπερασπιστεί τις κρίσιμης σημασίας υποδομές ενέργειας και υδροδότησης», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
«Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα επικεντρωθεί αυτή η ομάδα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Οι χώρες της G7 καλούν επίσης τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που οδεύει στη λήξη της, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης.
«Όλοι συμφωνούν για την ανάγκη να παραταθεί η συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο διπλωμάτης, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Μούνστερ της Γερμανίας. Διευκρίνισε ότι οι χώρες της G7 στηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να «πειστεί η Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία».
Οι εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια ξεκίνησαν και πάλι χθες, Πέμπτη, ύστερα από την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία αυτή που υπογράφηκε στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Η συμφωνία, που λήγει στις 19 Νοεμβρίου, επέτρεψε την εξαγωγή 10 εκατ. τόνων σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την 1η Αυγούστου, αμβλύνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δωρεάν σιτηρά στις φτωχές χώρες
Στο απόηχο της ρωσικής επιστροφής στη συμφωνία, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, σήμερα, ότι συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραδώσουν δωρεάν δημητριακά σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν από λιμό, έπειτα από μια παρόμοια ανακοίνωση που είχε γίνει το Σάββατο από τη Μόσχα.
«Ας βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ «Πούτιν μου είπε ότι οφείλουμε να παραδώσουμε δωρεάν δημητριακά στις χώρες αυτές, όπως το Τζιμπουτί, η Σομαλία και το Σουδάν», πρόσθεσε.
«Συμφωνήσαμε σ' αυτό το θέμα και είπαμε ότι θα το συζητήσουμε ευρύτερα κατά την G20», τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία, συνέχισε ο Ερντογάν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας