Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κόντρα στις προβλέψεις οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται ξανά στην εξουσία στη Δανία, καθώς η συμμαχία κεντροαριστεράς-αριστεράς κατήγαγε οριακή νίκη στις χθεσινές, πρόωρες, βουλευτικές εκλογές.

Μετά τη μακρά εκλογική βραδιά, το μπλοκ υπό την νυν πρωθυπουργό, Μέτε Φρέντεριξεν, εξασφάλισε 87 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που είναι οριστικά στη μητροπολιτική Δανία, στα οποία προστίθενται τρεις έδρες της Γροιλανδίας και των νήσων Φερόες, χαρίζοντάς της πλειοψηφία 90 εδρών. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταλάβουν 50 από τις 179 έδρες της Folketing, αφού βελτίωσαν κατά 1,6 μονάδα την επίδοση που είχαν σημειώσει το 2019, προσελκύοντας το 27,5% των ψήφων. Το «μπλε» μπλοκ, της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, εξασφαλίζει συνολικά 72 έδρες συν μια από τις νήσους Φερόες.

Σε αναζήτηση κυβέρνησης συνασπισμού

«Ευχαριστώ» δήλωσε η Φρέντεριξεν η οποία  προς το παρόν παραιτείται αλλά αναμένεται να είναι ξανά η εντολοδόχος. Ωστόσο, αναγνώρισε πως δεν υπάρχει πλέον καθαρή «πλειοψηφία της κυβέρνησης με την τρέχουσα μορφή της» και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού, μάλλον σπάνιο σχήμα στη σκανδιναβική χώρα, διότι κατά την άποψή της αυτή είναι η ορθή προσέγγιση εξαιτίας των πολλαπλών κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το βασίλειο της Δανίας. 

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι υπάρχει εκ νέου ‘κόκκινη’ πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» παραδέχτηκε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν, το κόμμα του οποίου υπέστη καθίζηση αφού έχασε δέκα εκατοστιαίες μονάδες.

Με 16 έδρες, το νεοπαγές κεντρώο κόμμα των «Μετριοπαθών», του ανοξείδωτου πρώην πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που επιδίωκε να διαδραματίσει ρόλο αναπόδραστου διαμορφωτή των ισορροπιών, κάνει την είσοδό του στο δανέζικο κοινοβούλιο.