Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Επιστροφή στο μανιφέστο του 2019 του κόμματος των Συντηρητικών σηματοδοτεί η σημερινή πρώτη ομιλία του Ρίσι Σούνακ ως πρωθυπουργού στη Βουλή. Και ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισαν, πέραν της ανακοίνωσης για καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου σχεδίου μίνι προϋπολογισμού, είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός αποφάσισε να επαναφέρει την απαγόρευση της υδραυλικής εξόρυξης φυσικού αερίου (fracking), θέμα που είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις εντός των Τόρις.

Η Λιζ Τρας ήρε την απαγόρευση, παρότι το κόμμα της το 2019 απαγόρευσε το fracking λόγω αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένες κοινότητες, όταν η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκαλέσει.

Η πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αίρει την απαγόρευση με το επιχείρημα ότι η ενεργειακή τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί προτεραιότητα.

Οταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αν το fracking ξαναμπαίνει στο καλάθι των αχρήστων, ο εκπρόσωπος του νέου Βρετανού πρωθυπουργού είπε: «Ακριβώς».

Ένα άλλο βασικό σημείο απ’ τις εξαγγελίες του νέου πρωθυπουργού είναι η επιδίωξη να μειωθεί η μετανάστευση, όπως προέβλεπε το μανιφέστο του 2019 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την παράκαμψη ορισμένων ρυθμίσεων του Πρωτοκόλλου θα περάσει από το κοινοβούλιο παράλληλα με την συνέχιση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καθυστερήσεις στο νέο προϋπολογισμό

Ο Σούνακ δήλωσε σήμερα στο υπουργικό του συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα καθυστερήσει την ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού για τις 17 Νοεμβρίου διότι αυτό είναι σημαντικό για να ληφθούν σωστά δύσκολες αποφάσεις και να γίνουν διαβουλεύσεις πάνω σε αυτές.

Ο Σούνακ σημείωσε προς τους υπουργούς του ότι η κυβέρνησή του θα θέσει προτεραιότητά της την οικονομική σταθερότητα και την δημοσιονομική βιωσιμότητα και ότι συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να αναβληθεί η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου, η οποία προγραμματιζόταν προηγουμένως για τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Σούνακ είπε ότι «είναι σημαντικό να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις και υπάρχει χρόνος για την επιβεβαίωση των αποφάσεων αυτών με το υπουργικό συμβούλιο», ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Ο πρωθυπουργός και εγώ αποφασίσαμε ότι είναι συνετό να ανακοινώσουμε το σχέδιο (προϋπολογισμού) στις 17 Νοεμβρίου», είπε ο Χαντ σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να ορίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καλύπτει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους έως και 40 δισεκατομμυρίων στερλινών.

«Η υπ’αριθμόν ένα προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σταθερότητα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα που καλύπτει τις δαπάνες της και γι’αυτόν τον λόγο, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό», σημείωσε ο Χαντ. «θέλω να επιβεβαιώσω ότι θα δείξουμε πτώση του χρέους μεσοπρόθεσμα», υπογράμμισε.