ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

0ργισμένες αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προκαλέσει το οικονομικό πρόγραμμα-μαμούθ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη Γερμανία. Το Βερολίνο εμποδίζει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ε.Ε.), αλλά στο εσωτερικό της χορηγεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές, κάτι που «ερμηνεύεται» και ως πλαφόν.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ουσιαστικά την οικονομική της δύναμη για να διασώσει τις δικές της επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για τα άλλα κράτη-μέλη που δεν έχουν αντίστοιχη δημοσιονομική δύναμη. Μάλιστα αρκετά κράτη-μέλη στο χθεσινό Ecofin αναρωτήθηκαν αν το πακέτο αυτό θα μπορούσε να παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ακόμη και με πιο… μαζεμένη γλώσσα η ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης εκφράστηκε και από τους επιτρόπους Τιερί Μπρετόν και Πάολο Τζεντιλόνι σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ε.Ε. Οι δύο επίτροποι τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κατακερματισμός της Ε.Ε. και προτείνουν κοινό δανεισμό της Ενωσης -αντί μόνο της Γερμανίας- για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή κάποια περαιτέρω κοινά εργαλεία» δήλωσε χθες από το Ecofin o Ιταλός επίτροπος Π. Τζεντιλόνι.

Ενιαία αγορά…

Οι ειδικοί λένε ότι τα 200 δισ. ευρώ είναι τεράστιο ποσό που δημιουργεί πλεονεκτήματα για τις γερμανικές εταιρείες και τους καταναλωτές, τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν άλλες χώρες. Ετσι δημιουργείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις γερμανικές εταιρείες, κάτι που αντιβαίνει στο πνεύμα της ενιαίας αγοράς. Ειδικοί αναφέρουν ότι το οικονομικό σχέδιο της Γερμανίας θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία και τελικά να οδηγήσει σε έναν αγώνα επιδοτήσεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και τελικά σε νέα κρίση χρέους. Ενα χειρότερο σενάριο που κανείς δεν επιθυμεί και που θα γυρίσει τελικά μπούμερανγκ και για τη Γερμανία.

Μέσα στο Συμβούλιο των 27 υπουργών Οικονομικών ο Γερμανός Κρίστιαν Λίντνερ βρέθηκε αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις από τους ομολόγους του. «Η Γερμανία έδειξε ένα μεγάλο μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη με αυτό το πακέτο. Και αυτό δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τις άλλες χώρες» είπε ένας διπλωμάτης.

Πάντως χθες ο Γερμανός καγκελάριος υπερασπίστηκε τις εξαγγελίες της κυβέρνησής του ζητώντας να ληφθούν υπόψη το μέγεθος και η ευπάθεια της οικονομίας της Γερμανίας. «Ισως να μην το πρόσεξαν όλοι αμέσως, τα μέτρα που θέτουμε τώρα σε εφαρμογή έχουν σχεδιαστεί για να χρηματοδοτήσουν μέτρα στήριξης το 2023 και το 2024. Επομένως δεν πρόκειται μόνο για μια σύντομη χρονική περίοδο, μόνο δηλαδή για φέτος» είπε δίπλα στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος επίσης καταδικάζει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο της Ε.Ε.

Στο μεταξύ χθες το Ecofin συμφώνησε για ένα νέο βελτιωμένο εργαλείο στήριξης ενεργειακών επενδύσεων για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU.

Πρακτικά η πρόταση επιδιώκει να προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το νέο εργαλείο η Κομισιόν προτείνει να δοθούν στις χώρες της Ε.Ε. συνολικά 20 δισ. ευρώ. Θα επιτρέπεται η προχρηματοδότηση και η διεύρυνση των επενδύσεων και αλλάζει η κλείδα κατανομής των 20 δισ. ευρώ, καθώς λαμβάνεται υπόψη η πολιτική συνοχής, η εξάρτηση των χωρών-μελών από τα ορυκτά καύσιμα και η αύξηση των τιμών των επενδύσεων.