• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.0°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.0°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 14.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  67%
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η φασιστική επιτυχία στην Ιταλία είναι μια προειδοποίηση για όλους μας»

 • A-
 • A+

Προειδοποίηση για το τι κινδύνους σημαίνει η εκλογική νίκη της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι και του νεοφασιστικού κόμματός της «Αδέλφια της Ιταλίας» στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία απευθύνει με διεθνή της ανακοίνωση η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση.

Αναλυτικά, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνει τα εξής:

1. Η νίκη των κομμάτων της δεξιάς στις ιταλικές εκλογές σημαίνει ότι, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση των δικτατοριών στη δεκαετία του 1970, ένα φασιστικό κόμμα θα βρεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης στην Ευρώπη. Οκτώβρης 2022, εκατό χρόνια από την Πορεία στη Ρώμη που έφερε τον Μουσολίνι στην εξουσία, ένα φασιστικό στέλεχος γίνεται ξανά πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι είναι μια επιτήδεια πολιτικός, αλλά δεν είναι απλά «συντηρητική», όπως την παρουσιάζουν διαρκώς τα ΜΜΕ. Έπαιξε ρόλο στη δημιουργία των «Αδελφών της Ιταλίας» ως αντίβαρο στη στροφή του παλιού φασιστικού MSI προς την ενσωμάτωσή του στην κυρίαρχη αστική κοινοβουλευτική πολιτική σκηνή. Οι ομιλίες της είναι γεμάτες από την κλασική φασιστική ρητορική και καλυμμένο αντισημιτισμό που υπερασπίζεται πατρίδα και οικογένεια από το «κοσμοπολίτικο κερδοσκοπικό κεφάλαιο».

Η ευθύνη για αυτή την τρομακτική εξέλιξη ανήκει ξεκάθαρα στα κυρίαρχα κόμματα- ιδιαίτερα στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και στο δήθεν αντικαθεστωτικό Κίνημα των 5 Αστέρων- τα οποία στήριξαν την κυβέρνηση Ντράγκι. Αυτός ο «τραπεζίτης των τραπεζιτών» κλείδωσε την Ιταλία ακόμη πιο σφιχτά στη νεοφιλελεύθερη αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξε με ενθουσιασμό τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων που διεξάγει το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι «Αδελφοί της Ιταλίας» ήταν το μόνο σημαντικό κόμμα που έμεινε έξω από αυτή την κυβέρνηση και κατάφεραν να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια που προκαλούσε.

2. Η φασιστική επιτυχία δεν πρέπει να παραφουσκώνεται. Τα κόμματα της δεξιάς είχαν πάρει στις εκλογές του 2018 για τη Βουλή 12 409 981 ψήφους, ποσοστό 37%. Το 2022 έπεσαν στους 12 299 648. Δηλαδή 110 000 λιγότεροι ψηφοφόροι τους στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά το ποσοστό τους ανέβηκε στο 44% επειδή ανέβηκε η αποχή. Η επιτυχία της Δεξιάς είναι καρπός της αποτυχίας των άλλων κομμάτων και της συνακόλουθης αποξένωσης του κόσμου από το πολιτικό σύστημα μέσα σε συνθήκες πανδημίας, οικονομικής αστάθειας, οικολογικής καταστροφής, πολέμου και πληθωρισμού.

Επιπλέον, η επιτυχία της Μελόνι είναι κατά κύριο λόγο εκλογική. Κατάφερε να ανεβάσει την εκπροσώπηση των Αδελφών της Ιταλίας στη Βουλή κερδίζοντας ψήφους κύρια από τα άλλα δεξιά κόμματα, τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια. Δεν έχει κατορθώσει να χτίσει ένα φασιστικό κίνημα των δρόμων, όπως εκείνο που έφερε τον Μουσολίνι στην πρωθυπουργία με τις επιθέσεις του κατά των συνδικάτων και της αριστεράς.

Παρ' όλα αυτά, η νίκη της Μελόνι και των «Αδελφών» είναι μια πολύ απειλητική εξέλιξη. Θα δώσει ενθάρρυνση και νομιμοποίηση στους φασίστες παντού. Οι «Αδελφοί» θα αξιοποιήσουν το ρόλο τους στην κυβέρνηση για να ενισχύσουν την κοινωνική και θεσμική βάση της ακροδεξιάς και να περάσουν αντιδραστικές πολιτικές. Όλα τα δεξιά στοιχεία στον κρατικό μηχανισμό και οι ανοιχτά φασιστικές ομάδες όπως η Κάζα Πάουντ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

3. Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιθέσεις που οργάνωσαν οι προκάτοχοί της ενάντια στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ήδη οι «Αδελφοί» έχουν ανακοινώσει ότι θα καταργήσουν το πενιχρό 'εγγυημένο εισόδημα', μια από τις ελάχιστες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είχαν εξασφαλίσει τα «5 Αστέρια» ως κυβέρνηση. Στα σχέδια των «Αδελφών» είναι και η επίθεση στις εκτρώσεις. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να συναντήσουν την πιο μαζική αντίσταση. Η διεθνής συμπαράσταση στους αγώνες ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας θα είναι σημαντική. Όπου θα πηγαίνει η Μελόνι πρέπει να την καταγγέλλουμε και να την απομονώνουμε σαν φασίστρια, όπως πραγματικά είναι. Η διεθνής διάσκεψη που οργανώνεται από την κίνηση Αντισταθείτε στον Ρατσισμό στις 15 Οκτώβρη στο Λονδίνο αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα πλαίσια. Θα εξακολουθήσουμε να οργανώνουμε αντίσταση σε φασιστικές κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες.

Η Μελόνι και η κυβέρνησή της δεν είναι ανίκητες. Δεν αντιπροσωπεύουν κάποια εμβάθυνση ή διεύρυνση της κοινωνικής βάσης της δεξιάς. Αντίθετα, θα υπάρχουν πολλές διαμάχες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ούτε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια ούτε ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα συμμερίζονται τον ενθουσιασμό της Μελόνι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να διατηρήσει την ηγεσία της Λέγκα, ο Σαλβίνι θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με την Μελόνι. Ένα αποφασιστικό κίνημα μαζικής αντίστασης που ξεκόβει από τη χρεοκοπημένη πολιτική της κεντροαριστεράς μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις αδυναμίες μιας κυβέρνησης Μελόνι και να την ανατρέψει.

4. Η φασιστική επιτυχία στην Ιταλία είναι μια προειδοποίηση για όλους μας. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια βαθιά επικίνδυνη πολλαπλή κρίση που έχει τις ρίζες της στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αξιοποιείται από την ακροδεξιά, όπως είδαμε πρόσφατα όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία και στη Σουηδία.

Για να μπορέσει η Αριστερά να προσφέρει εναλλακτική, χρειάζεται να σπάσει από τις στρατηγικές που στηρίζονται σε κοινοβουλευτικές μανούβρες και συμμαχίες με το νεοφιλελεύθερο 'ακραίο κέντρο'. Μόνο οι μέθοδοι της ταξικής πάλης που κινητοποιούν τους εργαζόμενους ενάντια στα αφεντικά και το κράτος τους μπορούν να ανοίξουν δρόμο προς τα μπρος.

Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης»

♦Συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα το οποίο διοργανώνει στις 6 Νοεμβρίου στη Νομική Αθήνας Μονοήμερο συζητήσεων " Κράτος και Επανάσταση, η πάλη για την δημοκρατία σήμερα

Οι συζητήσεις του μονοήμερου:
*11.00-13.00 – Πολιτική κρίση, κρίση συστημική
*13.30-15.00 -Ο Μαρξισμός και το κράτος
*15.30-17.00 -Ο Λένιν και η Δημοκρατία
*17.30-19.00 -Η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα και η επαναστατική Αριστερά

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος θα κυβερνήσει την Ιταλία; Η Μελόνι ή η… ΕΚΤ;
Η παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν στην ιταλική προεκλογική σκηνή έστειλε το μήνυμα στη Μελόνι, ως μελλοντικής κυβερνήτριας της Ιταλίας, ότι δεν έχει «λυμένα χέρια» για να κυβερνήσει όπως επιθυμεί.
Ποιος θα κυβερνήσει την Ιταλία; Η Μελόνι ή η… ΕΚΤ;
ΕΥΡΩΠΗ
Δημοσίευμα «φωτιά» στην Ιταλία για παρασκηνιακό ντηλ Ντράγκι – Μελόνι
Αναταράξεις προκαλεί στην ιταλική πολιτική σκηνή ρεπορτάζ της La Repubblica στη σκιά της νίκης της ιταλικής ακροδεξιάς στις εκλογές της Κυριακής. Διαψεύδει ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
Δημοσίευμα «φωτιά» στην Ιταλία για παρασκηνιακό ντηλ Ντράγκι – Μελόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μελόνι, οι εταίροι της και ο Πάπας
Η πρόεδρος των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, στις σχέσεις με τους συμμάχους της, την απόλυτη υπεροχή σε ψήφους και προβολή.
Η Μελόνι, οι εταίροι της και ο Πάπας
ΕΥΡΩΠΗ
Τζόρτζια Μελόνι, ακραία, (σχεδόν) παντοδύναμη
Συνολικά, η ιταλική συντηρητική παράταξη εξασφαλίζει σχεδόν το 60% των βουλευτών και η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι, εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η νέα πρωθυπουργός της χώρας.
Τζόρτζια Μελόνι, ακραία, (σχεδόν) παντοδύναμη
ΕΥΡΩΠΗ
Πρώτη η Ακροδεξιά, θρίαμβος για Μελόνι
Οι Ιταλοί θέλησαν να δώσουν περίπου το 43% των προτιμήσεων σε Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και νεοφασιστικά Αδέλφια της Ιταλίας, το 27% στην Κεντροαριστερά και γύρω στο 15,5% στα Πέντε Αστέρια.
Πρώτη η Ακροδεξιά, θρίαμβος για Μελόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Πρακτικές Σαλβίνι από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι
Κραυγή αγωνίας από ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο να φροντίσουν εν πλω (ανοικτά της Σικελίας) σχεδόν 1.000 διασωθέντες μετανάστες που είναι επιβιβασμένοι σε τρία πλοία στην...
Πρακτικές Σαλβίνι από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας