Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
18°C
19.7° 13.6°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
20.2° 14.8°
0 BF
63%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 13.0°
1 BF
63%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 9.9°
1 BF
86%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.5° 15.5°
1 BF
74%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.9° 12.4°
2 BF
71%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.5° 17.5°
1 BF
58%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.0° 15.8°
2 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
19.9° 18.4°
2 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
18°C
18.5° 18.5°
2 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
50%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.2° 14.5°
1 BF
78%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.6°
3 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
19.3° 15.8°
2 BF
61%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.2° 14.7°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τους τέσσερις επικεφαλής που έθεσε για Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (με τη σειρά από αριστερά) | Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Κίνηση-ματ απέναντι στη Δύση

Η Ρωσία «δεν επιδιώκει» την ανασύσταση της ΕΣΣΔ. Ομως «η δυτική ηγεμονία θα συντριβεί, είναι αναπόφευκτο και πρέπει να το κάνουμε για τον λαό μας, τη μεγάλη ιστορική Ρωσία», διακήρυξε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν από την τελετή-αναθεωρητική φιέστα στο Κρεμλίνο για τη νέα (στο πρότυπο της Κριμαίας το 2014) fast track προσάρτησης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε μια ημίωρη ομιλία με κύρια αποδέκτρια τη «συλλογική Δύση» -τα «αφεντικά» του Κιέβου, όπως ξαναείπε- ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι ο «blitzkrieg κυρώσεων» κατά της Μόσχας απέτυχε. Κατήγγειλε σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 από τους «Αγγλοσάξονες» (ΗΠΑ και Βρετανία), τονίζοντας πως «μόνο αυτοί θα κέρδιζαν από μια τέτοια πράξη».

Τόνισε ότι η χώρα του θέλει να ηγηθεί ενός «αντι-αποικιακού κινήματος» ενάντια στη Δύση και ειδικά στο αμερικανικό μιλιταριστικό δόγμα για «παγκόσμια κυριαρχία», σκιαγραφώντας ακόμη και με άκρως ομοφοβικές δηλώσεις έναν οιονεί πόλεμο πολιτισμών μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων. Θέλουν να μας κάνουν «ένα πλήθος άφωνων σκλάβων», ανέφερε, ενόσω στο εσωτερικό της Ρωσίας συνεχίζονται η χαοτική μερική επιστράτευση και οι συλλήψεις αντιπολεμικών διαδηλωτών.

Δηλώνοντας, δε, αδιαπραγμάτευτος για τα τετελεσμένα που δημιουργεί επί του εδάφους με την προσάρτηση του 15% της ουκρανικής επικράτειας σε Ανατολή και Νότο, ο Πούτιν κάλεσε το Κίεβο «να τερματίσει όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που ξεκίνησε από το 2014, και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ουσιαστικά για να συνθηκολογήσει. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, «οι κάτοικοι της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας, για πάντα». Χωρίς να αναφέρει τη λέξη «πυρηνικά», επανέλαβε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για την προστασία τους, θεωρώντας τα πια μέρος της ρωσικής επικράτειας.

«Ο λαός έκανε την επιλογή του [...] αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων», υπογράμμισε επικαλούμενος τα τοπικά «δημοψηφίσματα» που στήθηκαν στις τέσσερις εμπόλεμες και κατεχόμενες ουκρανικές περιφέρειες, με την επίκληση κατά τα λοιπά του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και με τις «ευλογίες» του Κρεμλίνου. «Η αλήθεια είναι με το μέρος μας», διατράνωσε ο Πούτιν. «Η Ρωσία είναι μαζί μας!»...

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι προσαρτήσεις δεν αφορούν μόνο όσα εδάφη βρίσκονται σήμερα de facto υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών (100% του Λουγκάνσκ, περίπου 60% του Ντονέτσκ) και των Ρώσων εισβολέων (90% της Χερσώνας και 70% της Ζαπορίζια), αλλά και de jure των υπόλοιπων τμημάτων του Ντονέτσκ. «Προς αποσαφήνιση» παρέμενε το θέμα των εναπομεινασών δύο περιφερειών στον Νότο, που ο Πούτιν είχε ήδη αναγνωρίσει μονομερώς λίγες ώρες νωρίτερα, με διάταγμα, ως «ανεξάρτητες δημοκρατίες». Κοντολογίς, η ρωσική εισβολή θα συνεχιστεί…

Τις εσπευσμένα «χορογραφημένες» από τη Μόσχα μεθοδεύσεις -που γίνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανακατάληψη εδαφών, πέραν του βορειοανατολικού μετώπου του Χαρκόβου- έχουν απορρίψει απερίφραστα το Κίεβο, η Δύση και πλείστες άλλες χώρες, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να προχωρούν σε νέο γύρο κυρώσεων.

Θεωρούνταν ωστόσο a priori βέβαιη η αποτυχία έγκρισης καταδικαστικού ψηφίσματος κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω του ρωσικού βέτο. Η Ουάσιγκτον έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το θέμα προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας και κρίσιμοι σύμμαχοι της Μόσχας -και δη η Κίνα και η Ινδία- τηρούν πια αποστάσεις.

Η συνέχεια θα είναι σε «αχαρτογράφητα νερά». Χθες το απόγευμα, το Κίεβο ανακοίνωσε την επίσημη υποβολή αιτήματος ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ: μια «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία, που για να τη διαβεί τελικά η Ουκρανία προαπαιτείται να μην ασκηθεί βέτο από κάποια από τις 30 χώρες-μέλη της Συμμαχίας (βλέπε π.χ. Τουρκία ή Ουγγαρία).

«Πρέπει να σταματήσετε τον άνθρωπο στη Ρωσία που θέλει τον πόλεμο περισσότερο από τη ζωή», τόνισε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, καλώντας ευθέως τους Ρώσους πολίτες και εμμέσως κατοίκους της πολυεθνοτικής περιοχής του Καυκάσου να εξεγερθούν κατά του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι συγκρούσεις εν τω μεταξύ συνεχίζονται στα εδάφη του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Στην ομώνυμη -σήμερα ουκρανικού ελέγχου- πόλη της τελευταίας, πυραυλική επίθεση προκάλεσε νέο αιματοκύλισμα σε οχηματοπομπή αμάχων λίγο πριν από τις νέες προσαρτήσεις, με απολογισμό δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Για πολλοστή φορά, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη.

Από τη Μόσχα δε, όπου βρισκόταν για την τελετή προσάρτησης, συνοδεία πανηγυρικής… πατριωτικού τόνου συναυλίας, ο επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, παραδέχθηκε με μήνυμα στην πλατφόρμα Telegram ότι τα νέα από το μέτωπο «είναι ανησυχητικά». Η πόλη Λιμάν -βασικό ρωσικό προπύργιο στην περιοχή από τον περασμένο Μάιο- είναι «περικυκλωμένη εν μέρει», ανέφερε, από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, η Γερουσία ενέκρινε νέο πακέτο βοήθειας 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Το ένα τέταρτο εξ αυτών προορίζεται για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και τις αμοιβές Ουκρανών στρατιωτικών. Για την αποδέσμευση του κολοσσιαίου ποσού -και την παράταση ενός ανηλεούς και όλο και πιο επικίνδυνου πολέμου φθοράς, με σαφείς πια υβριδικές προεκτάσεις στα εδάφη της Ευρώπης- εκκρεμεί η τυπική έγκριση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κίνηση-ματ απέναντι στη Δύση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ