Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι κι επισήμως, τουλάχιστον για τη Μόσχα, οι περιοχές του Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει από το Κρεμλίνο έναν πανηγυρικό λόγο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια τελετή εξπρές και μπροστά σε ένα ακροατήριο που τον καταχειροκρότησε, ανακοίνωσε την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών όπου πραγματοποιήθηκαν δημοψηφίσματα την περασμένη εβδομάδα και αποτελούν περίπου το 15% των εδαφών της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για την ετυμηγορία των εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι δικαίωμά τους αναπόσπαστο και κατοχυρωμένο από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «οι άνθρωποι έχουν κάνει τη σημαντική επιλογή τους. Ελπίζω ότι η ομοσπονδιακή συνέλευση θα στηρίξει τους νόμους για την ένταξη των τεσσάρων καινούργιων περιοχών».

Υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή «βασίζεται στην ιστορική ενότητα στο όνομα της οποίας νικούσαν οι γενιές των προγόνων μας. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες και οι παππούδες μας στη διάρκεια του μεγάλου πατριωτικού πολέμου».

Φυσικά δεν παρέλειψε να αφήσει τις απαραίτητες αιχμές προς το Κίεβο μιλώντας για «τους ήρωες της ρωσικής άνοιξης που αντιμετώπισαν το ναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία. Είναι όλοι αυτοί που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και είναι θύματα απάνθρωπων, τρομοκρατικών επιθέσεων του καθεστώτος του Κιέβου». 

«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει άμεσα τις εχθρότητες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς είμαστε έτοιμοι και το έχουμε πει περισσότερες από μία φορές» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα λέγοντας «θέλω οι αρχές του Κιέβου και τα πραγματικά αφεντικά τους στη Δύση να με ακούσουν: Οι πολίτες του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια είναι δικοί μας πολίτες. Για πάντα».

Κλιμακώνοντας τις αιχμές του προς τη Δύση υπογράμμισε «είναι έτοιμοι να πατήσουν πάνω στα πάντα για να διατηρήσουν ένα νεοαποικιακό σύστημα που τους επιτρέπει να ληστεύουν τον κόσμο με τη δύναμη του δολαρίου και την τεχνολογική δικτατορία, να συγκεντρώνουν λύτρα από την ανθρωπότητα».

Αρνήθηκε, παράλληλα, ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης, για να επισημάνει ότι η χώρα του θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε κι ένα απόσπασμα της ομιλίας του στο οποίο τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις με τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «αγγλοσαξωνικό σαμποτάζ» και αυτή είναι η πρώτη ευθεία αναφορά από την πλευρά της Μόσχας ότι οι ευθύνες για το περιστατικό βαραίνουν τη Δύση. 

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε χαρακτηριστικά.

Τελετή και συναυλία

Μετά την ομιλία του ο Πούτιν υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, ενώ θα ακολουθήσει τελετή, ενώ αργότερα προγραμματίζεται πανηγυρική συναυλία στο κέντρο της Μόσχας. Ήδη στη ρωσική πρωτεύουσα υπάρχουν περιορισμοί και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία. 



Στην αντίπερα όχθη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. Το Κίεβο δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή πρόθεση να εγκαταλείψει τα όπλα, απεναντίας ζητά από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα για να συνεχίσει την αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε χθες Πέμπτη η αμερικανική Γερουσία εγκρίνοντας νέο πακέτο δώδεκα και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης εξοπλιστικής πτυχής περίπου τριών δισεκ. δολαρίων, για την εκπαίδευση, τον εφοδιασμό και την πληρωμή ουκρανών στρατιωτικών.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που «ενορχήστρωσε η Ρωσία» στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό: οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ τις διεκδικήσεις της Ρωσίας σε κυρίαρχα εδάφη της Ουκρανίας», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος καταδικάζοντας την «απόλυτη παρωδία» που ήταν κατ’ αυτόν τα δημοψηφίσματα.

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν καμία «θέση στον σύγχρονο κόσμο».