Μπορεί η ίδια να μην απαντά σε σειρά ερωτημάτων και να έχει διαψεύσει στην «Ουάσινγκτον Ποστ» τις κατηγορίες ότι σχεδίαζε την εγκαθίδρυση μιας ειδικής μυστικής υπηρεσίας στο υπουργείο της, ωστόσο οι σχετικές έρευνες της γερμανικής «Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας» κάνουν λόγο για στοιχειοθέτηση των σχετικών αποκαλύψεών της σε βάρος της προσκείμενης στην Ακροδεξιά πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ.
Η Κάριν Κνάισλ διετέλεσε επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας στην κυβέρνηση συνασπισμού (Δεκέμβριος 2017-Μάιος 2019) του δεξιού Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων υπό τον δεξιό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έπειτα από ανάμιξή του σε σκάνδαλο διαφθοράς παραιτήθηκε πέρσι τον Οκτώβριο από την αρχηγία της κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματός του με τους Πράσινους της οποίας ηγούνταν ο ίδιος από τον Ιανουάριο του 2020.
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι της έρευνας ισχυρίζονται πως έχουν νέα και σαφώς επιβαρυντικά στοιχεία για την πρώην υπουργό που φέρεται να ήταν ενήμερη για το εγχείρημα εγκατάστασης ενός «τμήματος ασφαλείας» (μυστικής υπηρεσίας), για τις αρμοδιότητες του οποίου η ίδια εμφανίζεται -στη βάση σχετικού εγγράφου- μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιοχάνες Πέτερλικ, να είχαν ζητήσει ένα σχετικό οργανόγραμμα για τις αρμοδιότητες του «τμήματος».
Η θέση αυτή της έρευνας, ότι η Κνάισλ γνώριζε πολύ καλά για το συγκεκριμένο εγχείρημα, ενισχύεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπερντ Σμίντμπαουερ, του πρώην συντονιστή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στη διάρκεια της θητείας τού τότε ομοσπονδιακού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ.
Ο Σμίντμπαουερ είχε ανακριθεί το 2018 από την Εισαγγελία της Βιέννης σε σχέση με το τότε σκάνδαλο στην Αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και την ίδια ημέρα είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, Γιοχάνες Πέτερλικ, στην οποία -όπως θυμάται ο ίδιος- παρευρισκόταν και η υπουργός Κάριν Κνάισλ.
Ο Σμίντμπαουερ, δηλώνοντας τώρα ότι το σχεδιαζόμενο νέο «τμήμα» στο υπουργείο θα ήταν προφανώς «μια μυστική υπηρεσία στη βάση του γερμανικού μοντέλου» και θα αποτελούσε «ένα αντίβαρο στις άλλες υπάρχουσες (δύο) μυστικές υπηρεσίες στην Αυστρία», διαψεύδει ότι συμμετείχε στην εκπόνηση του «τμήματος ασφαλείας» στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.
Ως προς το πολιτικό όφελος που θα είχε η Κάριν Κνάισλ από τη «δική της» μυστική υπηρεσία, ο συγγραφέας και ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, Τόμας Ρίγκλερ, επισημαίνει στη γερμανική «Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία» ότι αυτή η μυστική υπηρεσία θα αναβάθμιζε την υπουργό και τους συνεργάτες της σε σχέση με την πολιτική ασφαλείας και θα αποτελούσε ένα «συν» στη δικαιοδοσία των ενεργειών τους, καθώς «η γνώση είναι δύναμη».
Η Κάριν Κνάισλ είχε αποκτήσει διεθνή διασημότητα όταν ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας της είχε υποδεχτεί ως επίσημο προσκεκλημένο στον γάμο της τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπροστά στον οποίο είχε υποκλιθεί ευχαριστώντας τον και για τον χορό που ο ίδιος της είχε χαρίσει.
Μετά την έξοδό της από την κυβέρνηση λόγω της κατάρρευσης του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού τον Μάιο του 2019 από το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς, της αποκαλούμενης «Υπόθεση Ιμπιζα» με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο του Σεμπάστιαν Κουρτς, τον αρχηγό των ακροδεξιών Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η Κάριν Κάισλ δεν πέρασε στην… ανεργία. Ανέλαβε σημαντική θέση στο εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Rosneft, θέση από την οποία, υπό την πίεση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Μάιο.
Η 57χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών, η οποία διέμενε τελευταία στη Γαλλία και πρόσφατα μετακόμισε στον Λίβανο όπου ζει με μια οικογένεια Σύρων σ’ ένα σπίτι στα βουνά σε μέτριες συνθήκες και με μόνο λίγες ώρες ρεύμα την ημέρα, προβαίνει τακτικά σε περίεργες όσο και πικρόχολες δηλώσεις ότι στην Αυστρία είναι «εκτός νόμου» και «διώκεται πολιτικά», κάτι που προφανώς οδήγησε τον επιφανή σχολιαστή και χρονογράφο στη Βιέννη, Χανς Ράουσερ, να θεωρεί πως «είναι μια κωμωδία αλλά με εμφανή τα σημάδια της τραγωδίας».
