• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.9°C
  0 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 15.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.6°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  75%
AP PHOTO

Πρωτιά για Μελόνι και πλειοψηφία για την ακροδεξιά στην ιταλική Βουλή

 • A-
 • A+

Το χειρότερο (αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) σενάριο φέρεται να επιβεβαιώνεται στις ιταλικές εκλογές, καθώς η δεξιά/ακροδεξιά συμμαχία έχει σημαντικό προβάδισμα, όπως καταγράφουν τα exit polls. 

Συγκεκριμένα, η συμμαχία αυτή φέρεται να λαμβάνει το 41-45% των ψήφων και 227-252 έδρες στη Βουλή, ενώ ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς (ποσοστό 25,5-29,5% και 78-98 έδρες), σύμφωνα με το exit poll της κρατικής τηλεόρασης RAI. Ακολουθούν τα Πέντε Αστέρια (έδρες: 36-56 και ποσοστό 13,5-17,5%) και ο Κεντρώος Πόλος (ποσοστό: 6,5-8,5% και 15-25 έδρες). Ανάλογο είναι το προβάδισμα της ακροδεξιάς και στη Γερουσία. 

Όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων: 

 • Αδέλφια της Ιταλία: 22-26%
 • Δημοκρατικό κόμμα: 17-21%
 • Πέντε Αστέρια: 13,5-17,5%
 • Λέγκα: 8,5-12,5%
 • Φόρτσα Ιτάλια: 6-8%
 • Κεντρώος Πόλος: 6,5-8,5%

Συνολικά, οι έδρες στη Βουλή ανέρχονται σε 400 (για να έχει κάποιος την πλειοψηφία απαιτούνται 201 έδρες) και στη Γερουσία σε 200 (πλειοψηφία: 101). Το 1/3 των προκύπτει από τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Πλέον, η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι από το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» φαντάζει ως το φαβορί να είναι η επόμενη πρωθυπουργός, διαδεχόμενη τον Μάριο Ντράγκι, με τη στήριξη του Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα), αλλά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (Φόρτσα Ιτάλια), ο οποίος δείχνει να επιστρέφει δυναμικά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Εάν συμβεί αυτό, η Μελόνι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριες συμμαχίες κομμάτων είναι το δεξιό-ακροδεξιό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια) και το κεντροαριστερό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Ως ανεξάρτητη δύναμη συμμετείχε στις εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζήτησαν επίσης τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit polls: «Η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία. Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ», ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter.

→ Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δύο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό, ενώ το εκλογικό σώμα είναι κατά 3,8 εκατ. μεγαλύτερο, εξαιτίας της αλλαγής στα όρια που αποκτούν οι νέοι δικαίωμα ψήφου. 

Σε μια κρίσιμη συγκυρία

Εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls, οι Ιταλοί πολίτες θα έχουν φέρει στην εξουσία την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μοιραία, η δεξιά/ακροδεξιά συμμαχία θα πάρει τα ηνία σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της Ιταλίας και για την Ευρώπη, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να εκτοξεύει τον πληθωρισμό και να δοκιμάζει τα όρια της συνοχής εντός Ε.Ε. ενάντια στη Μόσχα.

Μετά την ανακοίνωση των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα, για να επιβεβαιώσει εάν ο υποψήφιος της δεξιάς/ακροδεξιάς μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 

Η δεξιά/ακροδεξιά συμμαχία έχει συμφωνήσει όπως το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους να προτείνει τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Δεδομένων των απαραίτητων διαβουλεύσεων για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, η επόμενη κυβέρνηση ενδέχεται να μην αναλάβει καθήκοντα πριν περάσουν μερικές εβδομάδες.

Η συμμετοχή

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί κλήθηκαν στις κάλπες, από τους οποίους οι 4,7 εκατ. βρίσκονται στο εξωτερικό. Το 51% είναι γυναίκες, ενώ 2,6 εκατομμύρια θα ψήφιζαν για πρώτη φορά για τη Γερουσία.

Μέτρια ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 7 μ.μ., καθώς ανερχόταν στο 51%, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2018. Ωστόσο, στα εκλογικά τμήματα υπήρχαν ουρές πολιτών που επιθυμούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Η ανάλυση και τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τις εκλογές

► Τι Ιταλία θα «βγάλει» η κάλπη;

► Γιατί ανησυχεί την Ευρώπη η προοπτική της Μελόνι

► Ο Γολγοθάς της ιταλικής Αριστεράς

► Η Ακροδεξιά ως κανονικότητα

► Εκλογές σε κλίμα ανησυχίας στην Ιταλία - Η ακροδεξιά προ των κυβερνητικών πυλών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Κρίσιμες εκλογές, που μπορεί να οδηγήσουν την Ιταλία (ακρο)δεξιά
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιταλία, εν όψει των εκλογών της Κυριακής που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα δώσουν την εξουσία στη δεξιά συμμαχία, ενώ πιθανότερη πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζεται η Τζόρτζια...
Κρίσιμες εκλογές, που μπορεί να οδηγήσουν την Ιταλία (ακρο)δεξιά
ΕΥΡΩΠΗ
Αβεβαιότητα στην Ιταλία, με τον Σαλβίνι να υπόσχεται ότι «θα κυβερνήσουμε 5 χρόνια»
Περίπου 44% συγκεντρώνει ο συνασπισμός της Δεξιάς, γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη.
Αβεβαιότητα στην Ιταλία, με τον Σαλβίνι να υπόσχεται ότι «θα κυβερνήσουμε 5 χρόνια»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μελόνι... πληγώνει Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι
Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο αναμένεται να κερδίσει η δεξιά και ακροδεξιά συμμαχία των Αδελφών της Ιταλίας, της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια στις ιταλικές εκλογές.
Η Μελόνι... πληγώνει Σαλβίνι - Μπερλουσκόνι
ΕΥΡΩΠΗ
Εφιαλτικό σενάριο για ακροδεξιά πρωτιά
Με κάθε επισημότητα ορίστηκαν για τις 25/9 οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, γεγονός που κλόνισε άμεσα τις αγορές και ενέτεινε το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας.
Εφιαλτικό σενάριο για ακροδεξιά πρωτιά
ΕΥΡΩΠΗ
Έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός δήλωσε η Μελόνι στον πρόεδρο της Ιταλίας
Η Μελόνι δήλωσε ότι αυτή και οι σύμμαχοί της ζήτησαν από τον πρόεδρο της Ιταλίας να της δώσει την εντολή να σχηματίσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός δήλωσε η Μελόνι στον πρόεδρο της Ιταλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας