Λίγο πριν συμπληρωθούν εφτά μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πόλεμος δείχνει να εισέρχεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα με μια νέα, προσώρας ρευστή και δυνητικά πολύ επικίνδυνη φάση.
Οι εξελίξεις τρέχουν ταυτόχρονα στο στρατιωτικό και στο γεωστρατηγικό πεδίο με επιπτώσεις που επεκτείνονται πολύ πέραν των ουκρανικών συνόρων. Εντός και εκτός αυτών πάντως μυρίζει έντονα «μπαρούτι».
Στα πεδία των μαχών οι δυνάμεις του Κιέβου φαίνεται να ετοιμάζονται για την επόμενη φάση της αντεπίθεσης με κατεύθυνση προς τα ανατολικά και το -υπό σχεδόν πλήρη έλεγχο των Ρώσων και των ρωσόφωνων αυτονομιστών- Ντονμπάς.
Χθες, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ότι «πέρασαν τον ποταμό Οσκιλ» προς την περιφέρεια του Λουγκάνσκ, το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti μετέδωσε ότι το «Δημοτικό Επιμελητήριο» της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας» ζήτησε από την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστικών την «άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος» για ενσωμάτωση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Εξέλιξη που θα βάλει νέα «φωτιά στα τόπια», ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο για αντίστοιχες -φερόμενες ως κυοφορούμενες εδώ και καιρό- κινήσεις.
Τόσο στη γειτονική «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονιέτσκ, που δέχεται νέο σφυροκόπημα από τους Ουκρανούς και χθες ανέφερε 13 άμαχους νεκρούς -ανάμεσά τους δύο παιδιά- στην ομώνυμη πρωτεύουσα, όσο και στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές του ουκρανικού Νότου, όπου το Κίεβο κατηγόρησε χθες τους Ρώσους για βομβαρδισμούς κοντά σε πυρηνικό σταθμό στο Μικολάιβ, ενόσω οι Ρώσοι κατηγορούσαν τους Ουκρανούς για συνεχείς βομβαρδισμούς στα νοτιοανατολικά και δη στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Με όλα αυτά ως φόντο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τις καταγγελίες του Κιέβου για νέα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις στην -σχεδόν ανακτημένη πια από τους Ουκρανούς- βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου. «Είναι το ίδιο σενάριο όπως στην Μπούτσα.
Είναι ψέμα» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ «και φυσικά θα υπερασπιστούμε την αλήθεια». Απηύθυνε, δε, σαφή προειδοποίηση προς το Κίεβο -και μέσω αυτού στη Δύση- ότι «οποιεσδήποτε διεκδικήσεις σε ρωσικό έδαφος θα λάβουν τις κατάλληλες απαντήσεις», τονίζοντας ειδικά τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Διαρκής στήριξη
Μιλώντας στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». Αμερικανικά ΜΜΕ πάντως τονίζουν τα διλήμματα του Λευκού Οίκου απέναντι στις διαρκείς πιέσεις της ουκρανικής ηγεσίας για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν να δώσουν δραματική τροπή στον πόλεμο.
Ηδη η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση, με πλήγματα στη ρωσική επικράτεια, θα σηματοδοτούσε την άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση του ΝΑΤΟ…
Προσώρας το Κρεμλίνο επαινεί την (αντιευρωπαϊκή) στάση της Ουγγαρίας στην Ε.Ε., «διατηρώντας την κυριαρχία της σε πολλά θέματα» όπως τόνισε ο Πεσκόφ. Επέκρινε, δε, ως διπλωματικά… θορυβώδη και αντιπαραγωγική την άρτι ολοκληρωθείσα επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Αρμενία: μια άνευ προηγούμενου κίνηση υποστήριξης των ΗΠΑ στη χώρα-σύμμαχο της Ρωσίας στον απόηχο της νέας αιματηρής ανάφλεξης με το Αζερμπαϊτζάν.
Με οργή στην παρέμβαση Πελόζι αντέδρασαν το Μπακού και η στενή σύμμαχός του Τουρκία, κατηγορώντας για «σαμποτάζ των διπλωματικών προσπαθειών» την τρίτη στην πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ αξιωματούχο. Αυτά ούτε ενάμιση μήνα αφότου η ίδια είχε πυροδοτήσει επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν.
