• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.0°C / 13.3°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.6°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  94%

Γιούροβα στην «Εφ.Συν.»: Καραϊβάζ-Κουκάκης η «έμπνευση» για αλλαγές στην προστασία του Τύπου

 • A-
 • A+
Ξεκάθαρη η Ευρωπαία Επίτροπος σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών»: Η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν δύο στοιχεία που ανάγκασαν την Κομισιόν να προχωρήσει σε αυτή την πρόταση • Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις που στοχεύουν από Βουδαπέστη και Βαρσοβία έως... Αθήνα.

Νέο πλαίσιο προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, όπως δήλωσε ξεκάθαρα η Επίτροπος για τη Διαφάνεια και τις αξίες, ορισμένες αλλαγές προέκυψαν μετά από… έμπνευση που έδωσε στις Βρυξέλλες η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η Βέρα Γιούροβα, σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Εφημερίδας των Συντακτών», Μαρίας Ψαρά, επισήμανε ότι η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν δύο στοιχεία που ανάγκασαν την Κομισιόν να προχωρήσει σε αυτή την πρόταση.

Αναλυτικά

Ερώτηση: Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί, ένας άλλος δημοσιογράφος υπήρξε υπό παρακολούθηση και η θέση της Ελλάδας στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου πέφτει. Ανησυχείτε γι αυτά; Πόσο έχει επηρεάσει τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τη σημερινή σας πρόταση;

Απάντηση: Νομίζω ότι αντικατοπτρίσαμε αντικειμενικά την κατάσταση των Media στην Ελλάδα στο Rule of Law Report, πράγματι υπάρχει η δολοφονία δημοσιογράφου και τώρα οι υποθέσεις που ερευνώνται στο Κοινοβούλιο, σχετικά με την παρακολούθηση δημοσιογράφων μας τράβηξαν την προσοχή μας, οι υποθέσεις  που εμφανίστηκαν ή οι υποψίες ότι μπορεί δημοσιογράφοι να παρακολουθούνται, φυσικά μας ενέπνευσαν στο να συμπεριλάβουμε με σκληρή γλώσσα τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων στο Media Freedom Act. Σε λίγες εβδομάδες θα βρεθώ στην Ελλάδα για να συζητήσω με τους σχετικούς εταίρους, όλη την κατάσταση για τα Media στην Ελλάδα. Θέλω να κατανοήσω την κατάσταση όντας εκεί και ακούγοντας αυθεντικές μαρτυρίες και πληροφορίες. 


Νέα έκθεση κόλαφος για τον Τύπο στην Ελλάδα  δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το MFRR (Media Freedom Rapid Response), το οποίο χρηματοδοτείται από την Κομισιόν, ενώ σε αυτό συμμετέχουν οι οργανώσεις:European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) including ARTICLE 19 Europe, the European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) και CCI/Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa)


Οι προτάσεις της Κομισιόν

Ο προτεινόμενος κανονισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διασφαλίσεις έναντι πολιτικών παρεμβάσεων στις συντακτικές αποφάσεις και κατά των παρακολουθήσεων, δίνει έμφαση στην ανεξαρτησία και τη σταθερή χρηματοδότηση των δημοσίων μέσων ενημέρωσης καθώς και στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο θα αποτελείται από εθνικές αρχές μέσων ενημέρωσης.

Η Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα δήλωσε: «Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια διάφορες μορφές πίεσης στα μέσα ενημέρωσης. Είναι καιρός να δράσουμε. Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς αρχές: κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να κατασκοπεύεται λόγω της δουλειάς του, κανένα δημόσιο μέσο δεν πρέπει να μετατραπεί σε κανάλι προπαγάνδας. Αυτό προτείνουμε σήμερα για πρώτη φορά: κοινές διασφαλίσεις για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην ΕΕ».

Ο Τιερί Μπρετόν, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, πρόσθεσε: «Ο Ευρωπαϊκός Νόμος για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης παρέχει κοινές διασφαλίσεις σε επίπεδο ΕΕ για την πολυφωνία και για να μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν χωρίς καμία παρέμβαση, είτε είναι ιδιωτικά είτε δημόσια. Ένας νέος ευρωπαϊκός επόπτης θα προωθήσει την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των νέων κανόνων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την προβολή των συγκεντρώσεων των μέσων ενημέρωσης, ώστε να μην παρεμποδίζουν την πολυφωνία».

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (δημόσιων και ιδιωτικών), θα διασφαλίζει ότι τα εξής:

 • Την προστασία της συντακτικής ανεξαρτησίας - ο κανονισμός θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να σέβονται την ουσιαστική συντακτική ελευθερία των παρόχων υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης και να βελτιώνουν την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πολυμέσων θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας δημοσιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες και να λαμβάνουν μέτρα με σκοπό τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των επιμέρους συντακτικών αποφάσεων.
   
 • Ισχυρές διασφαλίσεις κατά της χρήσης spyware κατά των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων και των οικογενειών τους.
   
 • Ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης - όπου υπάρχουν δημόσια μέσα ενημέρωσης, η παρεχόμενη χρηματοδότησή τους θα πρέπει να είναι επαρκής και σταθερή, ώστε να διασφαλίζεται η συντακτική ανεξαρτησία. Ο επικεφαλής και το διοικητικό συμβούλιο των δημοσίων μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να διορίζονται με διαφανή, ανοιχτό και αμερόληπτο τρόπο. Οι πάροχοι δημοσίων υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης παρέχουν πλήθος πληροφοριών και απόψεων, με αμερόληπτο τρόπο, σύμφωνα με την αποστολή δημόσιας υπηρεσίας τους.
   
 • Δοκιμές πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης - ο νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης απαιτεί από τα κράτη μέλη να αξιολογούν τον αντίκτυπο των συγκεντρώσεων στην αγορά των μέσων ενημέρωσης, στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και στην ανεξαρτησία της σύνταξης.
   
 • Διαφανής κρατική διαφήμιση - ο νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης θα θεσπίσει νέες απαιτήσεις για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να είναι διαφανής και να μην εισάγει διακρίσεις. Ο νόμος θα ενισχύσει επίσης τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα των συστημάτων μέτρησης κοινού, τα οποία έχουν αντίκτυπο στα έσοδα από τις διαφημίσεις των μέσων ενημέρωσης, ιδίως στο διαδίκτυο.
   
 • Προστασία περιεχομένου πολυμέσων στο Διαδίκτυο - με βάση τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο Νόμος για την Ελευθερία των Μέσων περιλαμβάνει διασφαλίσεις έναντι της αδικαιολόγητης αφαίρεσης περιεχομένου πολυμέσων που παράγεται σύμφωνα με επαγγελματικά πρότυπα. Σε περιπτώσεις που δεν συνεπάγονται συστημικούς κινδύνους, όπως παραπληροφόρηση, πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, που σκοπεύουν να καταργήσουν συγκεκριμένο νόμιμο περιεχόμενο πολυμέσων, που θεωρείται ότι είναι αντίθετο με τις πολιτικές της πλατφόρμας, θα πρέπει να ενημερώνουν τους παρόχους υπηρεσιών πολυμέσων για τους λόγους, προτού αυτή η κατάργηση τεθεί σε ισχύ.
   
 • Δικαίωμα προσαρμογής της προσφοράς πολυμέσων σε συσκευές και διεπαφές, όπως συνδεδεμένες τηλεοράσεις, επιτρέποντας στους χρήστες να αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ώστε να αντικατοπτρίζουν τις δικές τους προτιμήσεις.
   
 • Η πρόταση της Επιτροπής συνοδεύεται από μία σύσταση που καθορίζει μια σειρά από εθελοντικές βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν από τον κλάδο και στοχεύουν στην προώθηση της συντακτικής ανεξαρτησίας και της μεγαλύτερης διαφάνειας της ιδιοκτησίας. Η σύσταση παρέχει μια εργαλειοθήκη εθελοντικών μέτρων που πρέπει να λάβουν υπόψη οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, όπως οι προϋποθέσεις για ανεξάρτητη δημιουργία εκδοτικού περιεχομένου, μέσω της παροχής εξουσίας στους δημοσιογράφους να συμμετέχουν σε κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη σύσταση ενός νέου ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που θα αποτελείται από εθνικές αρχές μέσων ενημέρωσης. Το διοικητικό συμβούλιο θα προωθήσει την αποτελεσματική και συνεπή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε. για τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως επικουρώντας την Επιτροπή στην προετοιμασία κατευθυντήριων γραμμών για ρυθμιστικά θέματα για τα μέσα ενημέρωσης. Θα μπορεί επίσης να εκδίδει γνωμοδοτήσεις για εθνικά μέτρα και αποφάσεις που επηρεάζουν τις αγορές των μέσων ενημέρωσης και τις συγκεντρώσεις στην αγορά μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η πτήση του Predator: Από τις ελληνικές υποκλοπές στο αιματοκύλισμα του Σουδάν
Διηπειρωτική έρευνα συνδέει το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ελλάδα με την Ε.Ε. και τον αιματηρό ανταγωνισμό για την εξουσία στο Σουδάν.
Η πτήση του Predator: Από τις ελληνικές υποκλοπές στο αιματοκύλισμα του Σουδάν
ΕΥΡΩΠΗ
Μόνο σε χώρες του ΝΑΤΟ θα πωλείται πλέον το Pegasus;
Σημαντικές ανακατατάξεις στην εταιρεία που κατασκευάζει το αμαρτωλό λογισμικό κατασκοπίας, ενώ τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας σε πολλές χώρες.
Μόνο σε χώρες του ΝΑΤΟ θα πωλείται πλέον το Pegasus;
ΕΥΡΩΠΗ
«Τι μπορείτε να κάνετε όταν το κράτος είναι ο αυτουργός;»
Νέο «χτύπημα» για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην κυβέρνηση από άρθρο στην Le Soir που περιλαμβάνει πρόσφατη δήλωση του «ασθενούς μηδέν» του κύματος παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ
«Τι μπορείτε να κάνετε όταν το κράτος είναι ο αυτουργός;»
ΕΥΡΩΠΗ
Μεγαλύτερο από το Watergate το ΚυριάκοςGate εκτιμά η εισηγήτρια της PEGA
Για τη δολοφονία Καραϊβάζ, τη στάση της κυβέρνησης ΝΔ απέναντι στις έρευνες της PEGA, αλλά και την επιχείρηση υποβάθμισης του προσχεδίου της PEGA από φιλοκυβερνητικά μέσα μίλησε στη DW η Σόφι Ιντ'Φελντ.
Μεγαλύτερο από το Watergate το ΚυριάκοςGate εκτιμά η εισηγήτρια της PEGA
ΕΥΡΩΠΗ
Η ισραηλινή Μονάδα 81 και η σχέση της με τα κακόβουλα λογισμικά
Κοινός παρονομαστής των ισραηλινών εταιρειών που παράγουν λογισμικά παρακολουθήσεων είναι η προέλευση των στελεχών τους: Όλοι είναι «απόφοιτοι» της επίλεκτης στρατιωτικής Μονάδας 81.
Η ισραηλινή Μονάδα 81 και η σχέση της με τα κακόβουλα λογισμικά
ΕΥΡΩΠΗ
«Κλειστές πόρτες» και «επίθεση στη Δημοκρατία» καταγγέλλουν ευρωβουλευτές μέλη της PEGA
Οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (The Left), επισήμαναν ότι οι αποστολές της PEGA σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ γύρισαν «με περισσότερα ερωτήματα από ό,τι όταν πήγαν». Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ο...
«Κλειστές πόρτες» και «επίθεση στη Δημοκρατία» καταγγέλλουν ευρωβουλευτές μέλη της PEGA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας