• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.4°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 19.3°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.2°C / 14.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.7°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  78%
AP Photo/Jean-Francois Badias

Στο στόχαστρο των Ευρωβουλευτών και για τις επαναπροωθήσεις η Ελλάδα

 • A-
 • A+

Αυστηρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανοχή που δείχνει στις ελληνικές επαναπροωθήσεις άσκησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια με θέμα τη «Μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και στα σύνορά της».

Εκπροσωπώντας την ευρωομάδα της Αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να «δημιουργηθεί ο "εσωτερικός εχθρός" που τόσο βολεύει την ακραία δεξιά ρητορική και την πόλωση των εν δυνάμει ψηφοφόρων». 

Και συνέδεσε τη ρητορική του εσωτερικού εχθρού που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. 

«Ένα από τα θύματα παρακολούθησης στην Ελλάδα είναι και ο δημοσιογράφος Μαλιχούδης ο οποίος έκανε έρευνες και δημοσιογραφούσε επάνω στο προσφυγικό. Και για αυτό τον λόγο ακριβώς αποτελεί "εθνικό κίνδυνο" για τον κύριο Μητσοτάκη, όπως "εθνικός κίνδυνος" αποκαλούμαστε και εμείς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που τολμάμε και ξεστομίζουμε τα αυτονόητα για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Εμείς, οι ΜΚΟ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και πολλοί από εσάς εδώ μέσα, που συμμεριζόμαστε την ίδια άποψη. Και τις απόψεις μας εδώ, δεν θα τις χαρακτήριζα ανθρωπιστικές ή ριζοσπαστικές, αλλά ρεαλιστικές και σε πλήρη ταύτιση με τις αποφάσεις και τις αξίες της Ένωσής μας», σημείωσε.

Η Μπίργκιτ Σίπελ, εκπροσωπώντας τους Σοσιαλδημοκράτες, σημείωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία της Επιτροπής για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών συνιστά επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασχολείται με τις συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις - όλα αυτά τα έχει τεκμηριώσει ακόμα και η Frontex. To κράτος δικαίου προστατεύει τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο δικός μας ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και για να τον πετύχουμε χρειαζόμαστε θαρραλέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σαφείς θέσεις», επισήμανε.

Για καθημερινές επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στα σύνορα έκανε λόγο η εκπρόσωπος των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ. «Δεν μιλάει κανείς, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεν μιλούν γι'αυτό. Σχεδόν καλούν άλλες χώρες να επαναπροωθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες που έχουν χάσει κάθε νόημα στα σύνορα της Ε.Ε.;», υπογράμμισε.

Έντονη κριτική στην αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε και ο Ζαν Κριστόφ Οετζέν, εκπροσωπώντας τους Φιλελεύθερους. Σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρή αν διαφυλάσσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και βεβαίως όσοι ζητάνε στην Ευρώπη άσυλο δεν έχουν δικαίωμα να το αποκτήσουν, έχουν όμως όλοι οι άνθρωποι το δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα ασύλου και να έχουν μια δίκαιη διαδικασία, αυτό είναι κράτος δικαίου. Έχουν όλοι οι άνθρωποι δικαίωμα σε ανθρώπινη διαβίωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό σημαίνει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες διότι παρεμποδίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αντιβαίνουν στο κράτος δικαίου. Τα κράτη μέλη που είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν ή θέλουν να είναι μέλη της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να επιτρέπουν τις επαναπροωθήσεις και η Επιτροπή όποτε το ακούει πρέπει να δραστηριοποιείται. Αλλά δεν το κάνει».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον δεν απάντησε συγκεκριμένα στις αιτιάσεις των ευρωβουλευτών για αδράνεια, αλλά επισήμανε ότι είναι αναγκαίο και εφικτό να επιτυγχάνεται προστασία των συνόρων με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο θα προβλέπει την αρχή της αλληλλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη
Εντατικοποίηση των συζητήσεων στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναμένονται το επόμενο δίμηνο με στόχο να υπάρξει ένας κοινός υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εκφράζει τις προοδευτικές δυνάμεις της...
Προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
«Λευκός καπνός» συνασπισμού μέσα στη μαυρίλα της πανδημίας
Αργησαν... αλλά τα κατάφεραν τα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες): αν πάρουν και την έγκριση από τα κομματικά συνέδρια, τότε θα συγκυβερνήσουν κι επίσημα τη Γερμανία υπό την...
«Λευκός καπνός» συνασπισμού μέσα στη μαυρίλα της πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία
Σε συνέντευξη Τύπου, το απόγευμα της Τρίτης, SPD, Πράσινοι και FDP θα παρουσιάσουν τη μεταξύ τους συμφωνία, το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και τον καταμερισμό των υπουργείων, αλλά όχι τα ονόματα των υπουργών.
«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Διαρροές για τη σύνθεση της υπό σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Όλαφ Σολτς, με τις διαπραγματεύσεις SPD, Πράσινων και FDP να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Διαρροές για τη σύνθεση της υπό σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Επαναλαμβάνονται στο Βερολίνο οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στα τρία κόμματα, που ελπίζουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, δύο εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών...
Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ήλθε, είδε, έχασε και... έφυγε ο Αρμιν Λάσετ
Η παραίτηση του Άρμιν Λάσετ από την ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών μαρτυρά, κατά πάσα πιθανότητα, πως Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.
Ήλθε, είδε, έχασε και... έφυγε ο Αρμιν Λάσετ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας