Η ΙΑΕΑ θα έχει δύο μόνιμους επιθεωρητές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με την αποστολή να συνεχίζει τις έρευνες, εν μέσω συγκρούσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η κατάσταση στην περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης παραμένει τεταμένη με μάχης, βομβαρδισμούς και παιχνίδια κατασκόπων να συνεχίζονται.
Η 14μελής αποστολή με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκρόσι συνεχίζει το έργο της επιθεώρησης, υπογραμμίζοντας ότι η ΙΑΕΑ δεν θα αποχωρήσει ακόμη από τον σταθμό, ενώ, σύμφωνα με τη Ρωσία, υπήρξε συμφωνία για δύο μόνιμους επιθεωρητές στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γκρόσι σημείωσε ότι «είναι προφανές πως το εργοστάσιο και η φυσική του ακεραιότητα έχουν παραβιαστεί αρκετές φορές», χωρίς, όμως να μπορεί να αξιολογήσει ακόμη την κατάσταση πλήρως.
Πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ πραγματοποίησε επίβλεψη σε όλους τους χώρους του εργοστασίου, εξέτασε τα κέντρα ελέγχου, τα συστήματα ασφαλείας και τις γεννήτριες και συναντήθηκε με τον προσωπικό.
Περισσότερες λεπτομέρειες ενδεχομένως να γίνουν γνωστές σήμερα το βράδυ, καθώς ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στο εργοστάσιο.
Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί στο αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που μεταφέρει τον Γκρόσι, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), διορθώνοντας την ώρα που είχε αναφερθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η συνέντευξη Τύπου επρόκειτο να διεξαχθεί γύρω στις 8.30 μ.μ.
Συνεχίζουν το μπρα ντε φερ
Ενώ οι ισορροπίες είναι οριακές, η Ουκρανία επιμένει να κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να σαμποτάρει την διεθνή αποστολή, ενώ σήμερα καταγγέλλει ότι οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, δίνοντας διαστρεβλωμένες πληροφορίες για την κατάσταση στη Ζαπορίζια.
Αυτό ανέφερε και η ουκρανική εταιρεία Energoatom που λειτουργεί το υπό ρωσική κατοχή εργοστάσιο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σημερινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η δική του πλευρά έκανε «τα πάντα» για να διασφαλίσει την πρόσβαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, ακόμη και με τη σημερινή κατάσταση.
«Δυστυχώς δεν ακούσαμε το βασικό από τον ΔΟΑΕ, το οποίο είναι το αίτημα στη Ρωσία να αποστρατιωτικοποιήσει τον σταθμό. Ελπίζω ότι η αποστολή θα τηρήσει αυτό που έχουμε συμφωνήσει και ότι θα υπηρετήσει τα συμφέροντα όλης της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αφήνοντας ευγενικές αιχμές.
Στον αντίποδα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία για «πυρηνική τρομοκρατία», υποστηρίζοντας ότι ο βομβαρδισμός από τις δυνάμεις του Κιέβου αυξάνει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη.
Ο Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει βαρέα όπλα στην περιοχή του σταθμού και επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, ότι το Κίεβο θα φέρει την ευθύνη ενδεχόμενης κλιμάκωσης στην περιοχή, εν μέσω φόβων για ένα πυρηνικό δυστύχημα όπως εκείνο του Τσερνόμπιλ.
Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, κυκλοφορούν ειδήσεις που αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δήλωσαν προς την αντιπροσωπεία της ΙΑΕΑ ότι οι συνθήκες εργασίες τους είναι πολύ καλές, ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανόνες.
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ζήτησαν από την αποστολή του ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλειά τους από τις ουκρανικές επιθέσεις.
Επανασυνδέθηκε ο πέμπτος αντιδραστήρας
Ο πέμπτος αντιδραστήρας του κατεχόμενου από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο σήμερα, μία ημέρα αφού έκλεισε λόγω βομβαρδισμών κοντά στην περιοχή του σταθμού, ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.
«Αυτή τη στιγμή δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν στον σταθμό, παράγοντας ηλεκτρισμό για τις ανάγκες της Ουκρανίας», ανέφερε η Energoatom στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram και πρόσθεσε πως ο πέμπτος αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε στη 1.10 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).
