• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.6°C / 15.1°C
  4 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  95%
AP Photo/Petros Giannakouris, File

Ομάδα BIRN: Frontex-Europol έκαναν «εκπτώσεις» για τα προσωπικά δεδομένα προσφύγων

 • A-
 • A+
Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκέντρωναν και αντάλλασσαν πληροφορίες για πρόσφυγες και μετανάστες, που αφορούσαν ακόμη και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, στο όνομα της καταπολέμησης τους εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από δημοσιογράφους των μέσων BalkanInsight (Βαλκάνια), Der Spiegel (Γερμανία), Domani (Ιταλία), Reporters United (Ελλάδα) (Ομάδα BIRN), φέρνει στο φως πώς η Frontex και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμέρισαν τους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ώστε να συλλέγουν δεδομένα για μετανάστες και πρόσφυγες, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στις βάσεις δεδομένων της Europol. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια διοχετεύονταν και στις αστυνομικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Το σχέδιο αυτό, που ονομάστηκε PeDRA, ή «Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων για Ανάλυση Κινδύνου», είχε ξεκινήσει το 2016 για την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων ανάμεσα στη Frontex και την αστυνομία της Ε.Ε. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, τις οποίες οι γαλλικές αρχές είχαν συνδέσει με τα προσφυγικά κύματα.

Ωστόσο, από τον Νοεμβρίου του 2021, ο Ερβέ Ιβ Κανιάρ, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας, και ο Φαμπρίς Λετζέρι, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Frontex, πρότειναν να αυξηθούν οι αρμοδιότητες της Frontex όσον αφορά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από μετανάστες και αιτούντες άσυλο, τα οποία θα αφορούν πληροφορίες σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά και να «σκαλίζουν» τα προφίλ των ανθρώπων αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επιχείρημα την πάταξη της «παράνομης μετανάστευσης», αλλά και της τρομοκρατίας.

Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί που έκαναν την έρευνα έχουν δει επίσημα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το σχέδιο αυτό είχε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραγκωνίζοντας της υπηρεσίας παρακολούθησης την τήρησης των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα, και παρά τις προειδοποιήσεις ότι παραβιάζονται θεσμικά οι κανόνες, ότι απειλείται και ποινικοποιείται η ζωή προσφύγων και μεταναστών.
 
Η Νάιρα Πέρες, υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Frontex (DPO), προειδοποίησε επανειλημμένα ότι η επέκταση του PeDRA «δεν μπορεί να επιτευχθεί με παραβίαση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της Ε.Ε.», αλλά οι συμβουλές αγνοήθηκαν.

Με τη στήριξη της Επιτροπής, η Frontex αγνόησε μια σύσταση του DPO να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, EDPS, που προειδοποίησε για την πιθανότητα «παράνομης» επεξεργασίας δεδομένων από τη Frontex.

Σε ερώτηση της ομάδας BIRN, η Frontex αρχικά είχε πει ότι ο «συμβουλευτικός και ελεγκτικός ρόλος» του DPO είχε γίνει σεβαστός καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο λίγο πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ η Frontex παραδέχτηκε ότι το γραφείο της Πέρες «θα μπορούσε να είχε εμπλακεί πιο στενά στη σύνταξη και να του είχε ανατεθεί ο ρόλος του προέδρου του το διοικητικό συμβούλιο», ένα ad hoc όργανο επιφορτισμένο με τη σύνταξη των κανόνων PeDRA.

Τον Ιούνιο, ο EDPS ζήτησε από τη Frontex να κάνει τροποποιήσεις στο πρόγραμμα παρακολούθησης ώστε να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία προσωπικών δεδομένων, και η Frontex είπε ότι ζήτησε από τη DPO να αναθεωρήσει τα κείμενα.

Η Δρ Νιόβη Βαβούλα, εμπειρογνώμονας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το ποινικό δίκαιο της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε ότι το διευρυμένο πρόγραμμα PeDRA μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικοποίηση αθώων ανθρώπων βάσει διακρίσεων, προδικάζοντας τα αποτελέσματα των ποινικών διαδικασιών εναντίον εκείνων που επισημαίνονται ως «ύποπτοι» από τους συνοριοφύλακες της Frontex. Πρόκειται για «ακόμη ένα κομμάτι του παζλ της αναδυόμενης παρακολούθησης και ποινικοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων», επισήμανε.

Το πρόγραμμα PeDRA, που ξεκίνησε το 2015 πιλοτικά, αφορούσε αρχικά την Ιταλία και μετά τις Ελλάδα και Ισπανία. Πιο πρόσφατα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, επεκτάθηκε στις Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μολδαβία, ενισχυμένο από το παράλληλο πρόγραμμα της Europol για Δευτερογενείς Ελέγχους Ασφαλείας, που αφορούσαν πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα κράτησης προσφύγων, με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, που επίσης ξεκίνησε από Ιταλία και Ελλάδα.

Ωστόσο η Europol δεν δίνει καμία πληροφορία για το ποιους ελέγχους αλλά και τι γίνονται τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και τα οποία όπως αναφέρεται καταγράφονταν «με ιδιαίτερο ζήλο».

Από την έναρξη του προγράμματος PeDRA, οι αξιωματούχοι της Frontex συγκέντρωναν στοιχεία σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θεωρούνταν ύποπτοι για λαθρεμπόριο, διακίνηση ανθρώπων ή τρομοκρατία και έδιναν τα στοιχεία αυτά στη Europol, τα οποία καταχωρούνταν στις βάσεις δεδομένων της.

Αρχικά επρόκειτο για στοιχεία όπως ονόματα, προσωπικές περιγραφές, τηλεφωνικοί αριθμοί. Ωστόσο από το 2021 το διοικητικό συμβούλιο της Frontex, παρά τις προειδοποιήσεις για τις νομικές παρεκκλίσεις, επέκτεινε το περιεχόμενο των δεδομένων που συγκέντρωνε, εντάσσοντας στη λίστα γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, όπως DNA, δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, πληροφορίας για τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους.

Εμμέσως πλην σαφώς η Frontex, σύμφωνα με την BIRN, παραδέχεται ότι δεν έχει τηρήσει τους κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Πριν από τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας, η ομάδα BIRN ρώτησε ξανά την Frontex εάν είχε τηρηθεί η εντολή του DPO κατά τη σύνταξη των νέων κανόνων PeDRA. Η Frontex απάντησε ότι θα έπρεπε να είχε εμπλακεί πιο στενά το γραφείο της Πέρες και ότι η DPO θα ξαναέγραφε το πρόγραμμα.

Ωστόσο, όταν ο EDPS διέταξε την Europol τον Ιανουάριο να διαγράψει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν παράνομα σχετικά με άτομα που δεν συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα, τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή βοήθησαν με νομικές τροποποιήσεις που επέτρεψαν στον οργανισμό να παρακάμψει την εντολή.

Τον Μάιο, η Frontex και η Europol υπέβαλαν μια πρόταση, η οποία εκπονήθηκε από μια κοινή ομάδα εργασίας με την ονομασία «The Future Group», για ένα νέο πρόγραμμα επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ που θα εφαρμόζει μεγάλης κλίμακας προφίλ υπηκόων της Ε.Ε. και τρίτων χωρών χρησιμοποιώντας Τεχνητά Νοημοσύνη.

Πηγή: BalkanInsight

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Λετζέρι - Νέες κατηγορίες εναντίον της Frontex
Η Κομισιόν εγκαλεί τον επικεφαλής της συνοριακής δύναμης της Ε.Ε. για την αποτυχία της Frontex να προσλάβει έστω έναν από τους 40 αξιωματούχους που προβλέπονται για την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και...
Πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται ο Λετζέρι - Νέες κατηγορίες εναντίον της Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
Στην άρνηση των προσφύγων που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία, να μετακινηθούν σε άλλο προορισμό εκτός της Γερμανίας, καυτηρίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή, το...
Γιούνκερ προς πρόσφυγες: Η Γερμανία δεν είναι η μόνη επιλογή
ΕΥΡΩΠΗ
«Βγάζει κάρτα», απελευθερώνει τη βίζα
Μακριά από τους στόχους για καλύτερη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει η Τουρκία, όπως διαπιστώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν. Το κεντρικό αυτό ζήτημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για...
«Βγάζει κάρτα», απελευθερώνει τη βίζα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τις προτάσεις Κομισιόν για τη μετανάστευση
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατανομή 20.000 προσφύγων σε μια διετία όταν μόνο φέτος έχουν έρθει μέσω Μεσογείου στην Ευρώπη 62.500...
Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τις προτάσεις Κομισιόν για τη μετανάστευση
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Aπομάκρυνση του Λετζέρι από την ηγεσία της Frontex ζητά τo SPD
Μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Frontex και απόλυση του επικεφαλής της, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ζητούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Aπομάκρυνση του Λετζέρι από την ηγεσία της Frontex ζητά τo SPD

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας