Την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη την Ευρώπη ανήγγειλε από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Τζο Μπάιντεν. Όπως είπε, αυτή η ενίσχυση θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να μπορεί «να ανταποκριθεί σε απειλές που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: γη, αέρα και θάλασσα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «επιθυμούσε να φινλανδοποιήσει την Ευρώπη», υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να λάβουν θέση ουδετερότητας.
Αλλά όπως, αυτό που πέτυχε ήταν το αντίθετο, δηλαδή «ΝΑΤΟποίηση» της Ευρώπης.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και μία μέρα μετά τη συμφωνία της Τουρκίας για διεύρυνση της Συμμαχίας με Σουηδία και Φινλανδία, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «ιστορική σύνοδο» ανακοίνωσε ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, σε επίπεδο στρατού, ναυτικού και αεροπορίας κατά περίπτωση, στην Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία.
«Είμαστε εκεί» και «αποδεικνύουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο απαραίτητο από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Επίσης, υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει μέσα στη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τις γραμμές μας ως απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας» και επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει τον αριθμό των αντιτορπιλικών της στη ναυτική βάση Rota στην Ισπανία από 4 σε 6. Επίσης είπε ότι η ΗΠΑ θα αποκτήσουν στην Πολωνία «ένα μόνιμο αρχηγείο του 5ου αμερικανικού σώματος στρατού».
«Θα φέρουμε μια πρόσθετη ταξιαρχία», η οποία θα αποτελείται από συνολικά 5.000 άτομα, η οποία θα έχει έδρα στη Ρουμανία και επίσης θα πραγματοποιηθούν «πρόσθετες αποστολές στα κράτη της Βαλτικής».
Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπάιντεν είπε ότι θα σταλούν «δύο επιπλέον μοίρες» μαχητικών αεροπλάνων F-35, ενώ θα εγκατασταθούν «πρόσθετα μέσα αεράμυνας» στη Γερμανία και την Ιταλία.
Μόσχα: Σύνοδος που επιβεβαιώνει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ
Βαθιά αποσταθεροποιητική χαρακτήρισε η Ρωσία τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ να σημειώνει ότι η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης καταδεικνύει την επιθετικότητα της Ατλαντικής Συμμαχίας έναντι της Μόσχας.
«Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης σταθεροποιεί την πορεία προς μια επιθετική περιχαράκωση της Ρωσίας από τον ατλαντικό συνασπισμό», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Θεωρούμε τη διεύρυνση της συμμαχίας βαθιά αποσταθεροποιητική για τις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό δεν ενισχύει την ασφάλεια αυτών που διευρύνονται, ούτε αυτή εκείνων που εντάσσονται, ούτε ακόμη αυτή εκείνων που θεωρούν τη συμμαχία απειλή», εκτίμησε ο Ρώσος αξιωματούχος.
