• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.2°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 13.2°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 15.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  3 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  1 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 7.5°C / 12.8°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 15.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  76%

Προσφεύγει δικαστικά η Κομισιόν κατά της Βρετανίας

 • A-
 • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Βρετανίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές λύσεις για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς.. Το εξώδικο της Κομισιόν δίνει προθεσμία δύο μηνών στη Βρετανία να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις και να συμμορφωθεί με το συμφωνηθέν Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία.

Ο λόγος που ενεργοποιείται η διαδικασία είναι επειδή η Βρετανία δεν συμμορφώνεται με σημαντικά μέρη του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, σύμφωνα με την Κομισιόν. «Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Σέφκοβιτς. «Στόχος της δικαστικής προσφυγής είναι η αποκατάσταση της συμμόρφωσης με το πρωτόκολλο σε ορισμένους βασικούς τομείς στους οποίους η Βρετανία δεν το έχει εφαρμόσει σωστά - με απώτερο στόχο την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι αν η βρετανική πλευρά «δεν απαντήσει εντός δύο μηνών, μπορεί να τους παραπέμψουμε στο δικαστήριο».

Οι Βρυξέλλες ξεκινούν επίσης δύο νέες αγωγές νομικής παραβίασης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου - αλλά επιπλέον προσφέρουν αυτό που αποκάλεσε μια «έτοιμη» λύση στο αδιέξοδο.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς είπε: «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει καμία νομική ή πολιτική δικαιολογία για τη μονομερή αλλαγή μιας διεθνούς συμφωνίας.

Αυτό είναι παράνομο. Το νομοσχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά επιζήμιο για την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ και έχει δημιουργήσει βαθιά αβεβαιότητα και ρίχνει σκιά στη διεθνή μας συνεργασία».

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί η επιστροφή σκληρών συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ως αποτέλεσμα του Brexit.

Όμως στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, που σημαίνει ότι τα εμπορεύματα που εξάγονται από τη Βρετανία υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους.


Η Βρετανία ισχυρίστηκε από τη μεριά της ότι οι προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την Ευρώπη έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Αποφάσισε να προχωρήσει στη νομοθεσία για την αλλαγή του πρωτοκόλλου, το οποίο δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα ήταν παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση πρότεινε την κατάργηση ορισμένων ελέγχων σε αγαθά που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία και αμφισβήτησε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην επίβλεψη της εφαρμογής τμημάτων του πρωτοκόλλου.

Το νομικό τελεσίγραφο της Ευρώπης σχετίζεται με τη δράση που ξεκίνησε αρχικά πριν από ένα χρόνο λόγω της μονομερούς απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να παρατείνει τις λεγόμενες περιόδους χάριτος - αναστέλλοντας την πλήρη εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων που απαιτούνται βάσει του πρωτοκόλλου.

Η ενέργεια αυτή είχε ανασταλεί υπό το φως των συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Τα έγγραφα θέσεων που δημοσιεύονται σήμερα εξηγούν πώς μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά η κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. «Η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να ασχοληθεί σοβαρά και εποικοδομητικά με αυτές τις προτεινόμενες λύσεις. Ως συνήθως, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε στενή συνεργασία και συνεχή διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο», τόνισε ο Μάρος Σέφκοβιτς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
Νέα… τσαλίμια κάνει στους Ευρωπαίους η Βρετανία του Brexit, ρισκάροντας να υποστεί αντίποινα από την Ε.Ε., που ίσως φτάσουν μέχρι την κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
Ηταν που ήταν θολή η κατάσταση γύρω από το brexit, μετά την καταψήφιση όμως από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου μεταξύ των 27 εταίρων και της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι...
Βρετανική ομίχλη σκέπασε τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Εντός του χρόνου θα ψηφιστεί στη Βρετανία ο νόμος που αλλάζει το ιρλανδικό Πρωτόκολλο
Αποφασισμένος να προχωρήσει στη νομοθεσία που θα παραβιάζει το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι ο Μπόρις Τζόνσον, παρά την εκκίνηση της νομικής διαδικασίας εναντίον του...
Εντός του χρόνου θα ψηφιστεί στη Βρετανία ο νόμος που αλλάζει το ιρλανδικό Πρωτόκολλο
ΕΥΡΩΠΗ
Λεκτικές ακροβασίες Μέι πριν από τις Βρυξέλλες
Λερναία ύδρα αποδεικνύεται για την Τερέζα Μέι το περιβόητο backstop στα ιρλανδικά σύνορα: πάνω που πάει να μπαλώσει τις διαφωνίες για το μείζον πρόβλημα μέσα στο διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα της και όχι μόνο,...
Λεκτικές ακροβασίες Μέι πριν από τις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Διχασμένο... Ηνωμένο Βασίλειο
Οργή σε Λονδίνο και Μπέλφαστ για το προσχέδιο συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit που παρουσίασε ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, «προδοσία» χαρακτήρισε η Τερέζα Μέι την...
Διχασμένο... Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΥΡΩΠΗ
«Ομηρος» των Βορειοϊρλανδών εταίρων της η Μέι
Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι επαφές ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρά την αρχική αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας. Τη συμφωνία «βούλιαξε» η κοινοβουλευτική σύμμαχος της Μέι, επικεφαλής του...
«Ομηρος» των Βορειοϊρλανδών εταίρων της η Μέι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας