ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Στο επιτελείο του Μακρόν συνειδητοποιούν ότι το 2022 δεν είναι 2017», έγραφε χθες η Liberation. «Αυξάνεται η ανησυχία στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων», επισήμαινε η δεξιά Le Figaro. Ενα διάχυτο κλίμα στον γαλλικό Τύπο εν όψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών που απειλούν να βάλουν τέρμα στη μονοκρατορία των νεοφιλελεύθερων μακρονιστών χάρη στην ενιαία υποψηφιότητα της Αριστεράς.

Η προοπτική της νίκης για τη Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ενότητα (Nupes) είναι καθ’ όλα ρεαλιστική, όπως και το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, εξαναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο σε μια άβολη συγκατοίκηση. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και εβδομάδων προβλέπουν μια ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM) και την αριστερή συμμαχία. Ανάλογα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, η Nupes είτε βρίσκεται μια ανάσα πίσω από τους μακρονιστές είτε προηγείται. Σε κάθε περίπτωση, αν το LREM κατορθώσει να διατηρήσει την πλειοψηφία του, θα είναι μάλλον στο όριο.

Eνα προειδοποιητικό καμπανάκι ήχησε τη Δευτέρα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των ψήφων των Γάλλων της διασποράς. Οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος ήρθαν μεν πρώτοι, αλλά σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες με μικρή διαφορά από τους αντιπάλους τους από την ενιαία Αριστερά, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων από περιοχές όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ανδόρα, το Μονακό, η Δυτική Αφρική και το Μαχρέμπ. Βαρύγδουπη ήττα υπέστη μάλιστα ο Μανουέλ Βαλς, ο πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας Ολάντ και στη συνέχεια ατυχήσας υποψήφιος δήμαρχος της Βαρκελώνης (λόγω της ισπανικής καταγωγής του), ο οποίος αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Στο εσωτερικό, στο μεταξύ, οι Γάλλοι αρχίζουν και πάλι να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα συσσωρευμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ύστερα από τη σύντομη εκλογική ανάπαυλα. Ο Μακρόν πήρε μια καλή γεύση για τις δυσκολίες που ούτως ή άλλως τον περιμένουν στη γωνία χθες, λίγες μόλις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με την κινητοποίηση των υγειονομικών, την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση ενός εργασιακού κλάδου κατά τη νέα του θητεία. Γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν χθες στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 50 πόλεις, απαιτώντας λεφτά για τη δημόσια υγεία και κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο ότι ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας που τους έχουν εξουθενώσει σωματικά και ψυχικά, ακόμα περιμένουν να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για ενίσχυση των νοσοκομείων και των υγειονομικών.

Τονίζουν μάλιστα ότι πέρα από τη δική τους εξουθένωση, σε αρκετά επαρχιακά κυρίως νοσοκομεία ορισμένες μονάδες υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν ακόμα και με κλείσιμο λόγω υποστελέχωσης σε προσωπικό. Μια πρόκληση μεταξύ πολλών άλλων από την οποία δεν θα γλιτώσει ο Εμανουέλ Μακρόν ακόμα κι αν το κόμμα του κερδίσει μια οριακή, κατά τα φαινόμενα, πρωτιά.