Με την κατάθεση του αιτήματος Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ξεκινά κι επισήμως ένας αγώνας δρόμου και διπλωματικών παιχνιδιών για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας, ως μέσο άσκησης ακόμη μεγαλύτερης πίεσης προς τη Μόσχα.
Οι ενέργειες των δύο κρατών του ευρωπαϊκού βορρά που έρχονται ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν την μεγάλη υποστήριξη ΗΠΑ και Ε.Ε., αλλά και όλων σχεδόν των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ωστόσο η Τουρκία αντιδρά και δείχνει πως θα είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής.
Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν δώσει ένα περίγραμμα των θέσεων της Άγκυρας απέναντι στην υποψηφιότητα Φινλανδίας και Σουηδίας, ωστόσο, σήμερα, σε τουρκικά ΜΜΕ έχει διαρρεύσει ένας κατάλογος δέκα αιτημάτων.
Αναλυτικά
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής Sabah, η Άγκυρα ενδέχεται να θέσει τους συγκεκριμένους όρους προκειμένου να πει το «ναι» για ένταξη των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ
- Το PKK και οι συνεργάτες του είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Η θέση σε αυτό το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί.
- Ενέργειες, όπως η υποδοχή των λεγόμενων διευθυντικών στελεχών των τρομοκρατικών οργανώσεων στα κοινοβούλια αυτών των κρατών, πρέπει να σταματήσουν. Είναι απαράδεκτο για τρομοκράτες όπως ο Ζουμπεϊρ Αϊντάρ, ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης του ευρωπαϊκού τομέα του PKK, να συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη σε κοινοβούλιο χώρας.
- Η ανοιχτή οικονομική υποστήριξη που έχουν προσφέρει στην τρομοκρατική οργάνωση YPG πρέπει να σταματήσει. Άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν με την πρόφαση του πολέμου κατά του ISIS.
- Να αποφευχθεί κάθε επαφή με τα ηγετικά στελέχη του PKK σε Ιράκ και Συρία, που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην οργάνωση.
- Να σταματήσουν οι ενέργειες προπαγάνδας των μελών του FETO για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα.
- Διαδικασίες fast track για την έκδοση των μελών PKK/YPG/KCK που εμπλέκονται σε εγκλήματα και καταζητούνται.
- Δικαίως αναζητούνται εγγυήσεις ασφάλειας για Φινλανδία και Σουηδία, όμως θα πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν όλες τις ενέργειες κατά της ασφάλειας της Τουρκίας, όπως επιβάλει το πλαίσιο και το πνεύμα της Συμμαχίας.
- Κοινή πρωτοβουλία για την δημιουργία μηχανισμού μόνιμης ανταλλαγής πληροφοριών και στενής συνεργασίας με την Τουρκία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
- «Πάγωμα» κεφαλαίων και χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων σε Φινλανδία και Σουηδία και μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών.
- Να εμποδιστούν προσπάθειες για συγκέντρωση χρημάτων από τρομοκρατικές οργανώσεις, μέσω ΜΚΟ που ενεργούν κατά της Τουρκίας.
Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η σημερινή συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. προς το παρόν εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας δεν θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.
Να κατανοήσετε τις ευαισθησίες μας
Για το θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της χώρας του σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.
Μιλώντας σε βουλευτές του AKP επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».
«Δεν μπορούμε να πούμε ναι. Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Αγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.
«Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.
Άφησε, ωστόσο, ένα μικρό παραθυράκι τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει «εκτός κι εάν επιστρέψουν οι τρομοκράτες»
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας