• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 29.3°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.5°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 21.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.8°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.0°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα

 • A-
 • A+
Οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) στηρίζουν το σχέδιο απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, στοχεύοντας στην επιτάχυνση της μετάβασης σε ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Υπέρ ΤΟΥ σχεδίου απαγόρευσης πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI). Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035. Απόφαση που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Οι προτάσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο και στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, οι νομοθέτες της E.E. δεν υποστήριξαν τη μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2 έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 που είχε προτείνει η Κομισιόν. Mε την επιτάχυνση της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση, στόχος της E.E. είναι να αντιμετωπίσει το 25% των εκπομπών ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία δεσμεύτηκε ήδη να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2030. Πέντε χρόνια νωρίτερα από την αρχική καταληκτική προθεσμία του 2035. Επίσης, αρκετοί κατασκευαστές, όπως η Ford και η Volvo, έχουν ήδη θέσει το 2030 ως ορόσημο για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Σήμερα στις 6.00 μ.μ. το Γραφείο του Ε.Κ. και η ομάδα υλοποίησης του έργου LGBTQI+ Voice Up: Project Greece συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της αρχής της ισότητας για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (λεωφόρος Αμαλίας 8, είσοδος από Ξενοφώντος 2) –με φυσική παρουσία.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στους πολίτες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι κεντρικές δράσεις του προγράμματος και θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» με συντονιστή τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Antivirus Βασίλη Θανόπουλο.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι εξής: Αννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Αλέξανδρος Διακοσάββας, δημοσιογράφος και curator του Upfront Initiative για τη συμπερίληψη στον χώρο εργασίας, Τζωρτζ Κουνάνης από το LGBTQI+ Employment Support Group, Χάρης Κούντουρος από το Γραφείο Ε.Κ. στην Ελλάδα, Στέλλα Μπελιά από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», Νικόλας Μαλανδράκης από το LGBTQI+ Voice Up: Project Greece και Νικολέττα Πικραμένου από το Intersex Greece. Βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό θα απευθύνει ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του Ε.Κ. σε θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας, Δημήτρης Παπαδημούλης. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected] Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο κτίριο του Γραφείου του Ε.Κ. στην Αθήνα.

Στην Ολομέλεια ο εταιρικός φόρος 15% για τις πολυεθνικές

Την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ε.Κ. επί της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διασφάλιση ενός ελάχιστου συντελεστή εταιρικού φόρου 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα εξετάσουν οι ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση της Ολομέλειας που πραγματοποιείται το διήμερο 18-19 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Με στόχο να μπει φρένο στις πολυεθνικές που πληρώνουν λιγότερους φόρους σε βάρος των χωρών που αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ή κοινωνικά επιδόματα, η οδηγία προτείνεται να ισχύει για εταιρείες με τζίρο τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υποστηρίξουν νέους κανόνες για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου από το 2023.

Tο Κοινοβούλιο συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις προτάσεις της Επιτροπής για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, η έκθεση που θα ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές ζητά ρήτρα αναθεώρησης για το όριο πάνω από το οποίο μια πολυεθνική εταιρεία θα υπόκειται στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Ζητεί επίσης από την Επιτροπή να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της νομοθεσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολομέλεια 18-19 Μαΐου

Βρυξέλλες

Ι. Μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων της πρώτης ημέρας περιλαμβάνονται τα εξής:

■ Οι ετήσιες εκθέσεις για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

■ Η έκθεση της Κομισιόν (2021) για το κράτος δικαίου στα 27 κράτη-μέλη

■ Ανακοίνωση του Συμβουλίου και της Επιτροπής αναφορικά με δίωξη κατά της αντιπολίτευσης και την κράτηση ηγετών συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Λευκορωσία

■ Θέσπιση ελάχιστης φορολόγησης για τις πολυεθνικές

ΙΙ. Στα θέματα της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνονται:

■ Καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025 – μικροπιστώσεις, ατομικοί λογαριασμοί μάθησης και εκπαίδευση για ένα βιώσιμο περιβάλλον

■ Ανακοινώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής α) για την ατιμωρησία των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, β) για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ενεργειακή ασφάλεια στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των πρόσφατων περικοπών του φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

■ Ψηφίσματα για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην Ε.Ε.

Συμβούλιο

Σήμερα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Θέματα: οι εξελίξεις στα υπό ένταξη Δυτικά Βαλκάνια καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία

Επιτροπές

19/5 συνεδριάζει η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την έγκριση σχεδίου έκθεσης της Ε.Ε. για την κοινωνική οικονομία


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
Οι ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απόφαση αποδέσμευσης 35,4 δισ. ευρώ στην Πολωνία παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα σχετικά με το...
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί ως ενιαίο γραφείο με έδρα το Λουξεμβούργο και με αποκεντρωμένη δομή, ενώ από τον Ιούνιο του 2021 έχει εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία της από την Επιτροπή.
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
Το ποσόν των 300 εκατ. ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια στην Ουκρανία εκταμίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτακτη ενίσχυση στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Απομάκρυνση από τα στερεά καύσιμα
Σε άτυπη συμφωνία για τους επικαιροποιημένους κανόνες που θα ισχύσουν στην επιλογή των ενεργειακών έργων που θα ενισχυθούν με κονδύλια της Ε.Ε.
Απομάκρυνση από τα στερεά καύσιμα
ΕΥΡΩΠΗ
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα νέο διεθνές πρότυπο ομοιόμορφων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας που οριστικοποιήθηκε το 2017, με σκοπό να καταστούν οι τράπεζες πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους οικονομικούς...
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας