Για τους πρεσβευτές της ΕΕ που διαπραγματεύονται τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για λογαριασμό των πρωτευουσών τους, οι Βρυξέλλες έχουν γίνει η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διπλωμάτες προετοιμάζονταν και πάλι νοερά χθες το βράδυ για μια μακρά Παρασκευή -και ένα Σαββατοκύριακο- συναντήσεων. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, αλλά καθώς ο κατάλογος των χωρών που έχουν αντιρρήσεις για το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου είναι μακρύς, είναι πιθανό να υπάρξει και άλλη μια βραδινή συνάντηση.
Ποια είναι τα κυριότερα σημεία διαφωνίας;
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιθυμούν μεγαλύτερη περίοδο σταδιακής κατάργησης. Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής, οι δύο χώρες θα έχουν ένα χρόνο περισσότερο από την υπόλοιπη ΕΕ για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο. Όμως η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα έχουν απορρίψει αυτή την προσφορά, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αναφέρει σε επιστολή του ότι κυκλοφόρησε χθες ότι η ΕΕ κινδυνεύει να διασπάσει το ενιαίο μέτωπό της κατά της Μόσχας αν προσπαθήσει να περάσει την τελευταία της πρόταση για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να επιτύχουν στην προσπάθειά τους – ενδεχομένως να πάρουν δύο χρόνια τελικά. Η Τσεχία και η Σλοβακία είναι πιθανό να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς εξαίρεσης, καθώς και οι δύο εξαρτώνται ομοίως από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ελλάδα επιμένει επίσης, δήλωσαν διπλωμάτες, καθώς δε θέλει να σταματήσει να κερδίζει χρήματα από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε άλλες χώρες με τον στόλο των δεξαμενόπλοιων της – αλλά άλλοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αν η Ελλάδα λάβει εξαίρεση, θα υπονομεύσει τον σκοπό των κυρώσεων. Η οπτική θα ήταν πράγματι τρομερή, λέει το POLITICO: Η ΕΕ να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, μόνο και μόνο για να το μεταφέρουν τα ελληνικά δεξαμενόπλοια στην Ινδία και την Κίνα.
Το επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι αν σταματήσει την κερδοφόρα επιχείρηση μεταφοράς πετρελαίου, θα παρέμβουν άλλες χώρες, αλλά θα είναι δύσκολο να πείσει τους άλλους για την προοπτική της, αφού όλος ο στόχος των κυρώσεων είναι να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των δεξαμενόπλοιων που είναι διαθέσιμα στη Ρωσία.
Ενώ η επίτευξη συναίνεσης αποδεικνύεται δύσκολη δουλειά, οι διπλωμάτες των Βρυξελλών εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι ότι το πακέτο κυρώσεων θα ξεπεράσει τη γραμμή τις επόμενες ημέρες. Όμως, παρά τη συμπάθεια για τις χώρες με ιδιαίτερη ευπάθεια, υπάρχει ο φόβος ότι η έγκριση εξαιρέσεων για ορισμένες χώρες θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό προηγούμενο όταν αρχίσουν οι συζητήσεις για τον αναπόφευκτο έβδομο γύρο κυρώσεων.
Σε συνέντευξή του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις θα πρέπει να κατασχεθούν για να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα θα πληρώσει για τις πολεμικές ζημιές στην Ουκρανία. Ενώ νομικά εμπόδια στέκονται εμπόδιο στο σχέδιο, υπάρχει υποστήριξη από ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Μια ειδική ομάδα εργασίας “πάγωμα και κατάσχεση”, η οποία συστάθηκε από την ΕΕ για να συντονίζει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, εξετάζει τώρα τη δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων – μετρητών καθώς και ειδών πολυτελείας, όπως γιοτ και βίλες ρωσικής ιδιοκτησίας. Αν και είναι ακόμη νωρίς, το θέμα είναι σίγουρα “τώρα στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Το τέλος Ιουνίου και οι αρχές Ιουλίου διαμορφώνονται σε μια πολυάσχολη περίοδο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν για τη σύνοδο της G7 στη Γερμανία στις 26 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. Όμως μαθαίνουμε ότι γίνονται επίσης προετοιμασίες για μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.
Μια πιθανότητα που συζητείται ενεργά είναι μια σύνοδος κορυφής μεταξύ και των 27 ηγετών της ΕΕ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Τσεχία στις αρχές Ιουλίου, η οποία θα συμπέσει με την έναρξη της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ωστόσο, οι συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο επικεντρώνονται τώρα στο ενδεχόμενο μιας συνόδου κορυφής μετά τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ή ίσως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
