• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.7°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.9°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.6°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.7°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 1.1°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  58%
AP Photo/Olivier Matthys

Κομισιόν: Ετοιμότητα για τη νέα φάση της πανδημίας

 • A-
 • A+

Η Επιτροπή προτείνει σήμερα σειρά δράσεων για τη διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας COVID-19 και την προετοιμασία για την επόμενη. Με βάση τη συνεργασία, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές χάρη στα εμβόλια κατά της COVID-19, έχει διατηρήσει σε λειτουργία την ενιαία αγορά της, ελαχιστοποίησε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κινητοποίησε την ικανότητα παραγωγής προϊόντων κρίσιμης σημασίας όταν διαταράσσονταν οι αλυσίδες εφοδιασμού. Στη νέα φάση της πανδημίας, θα απαιτηθεί, για άλλη μια φορά, συντονισμός, εκεί όπου είναι αναγκαία η διατήρηση της ετοιμότητας και η ικανότητα αντίδρασης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα πριν από το φθινόπωρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η επαγρύπνηση και ο συνεχής συντονισμός της ετοιμότητας και της αντίδρασης στον τομέα της υγείας.

Παραμένοντας σε εγρήγορση κατά τη μετάβαση από την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19

Τα σημερινά χαμηλότερα επίπεδα λοιμώξεων COVID-19 δίνουν στα κράτη μέλη την ευκαιρία να ενισχύσουν την επιτήρηση, τα συστήματα υγείας τους και τη συνολική ετοιμότητά τους έναντι πανδημιών. Ειδικότερα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη:

 • να εντείνουν τη χορήγηση εμβολίων και αναμνηστικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη κυκλοφορία της COVID-19 και της εποχικής γρίπης·
 • να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης που δεν θα βασίζονται πλέον στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των κρουσμάτων COVID-19, αλλά στη λήψη αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών εκτιμήσεων·
 • να εξακολουθήσουν τη στοχευμένη διενέργεια τεστ και αλληλούχηση σε επαρκή δείγματα για την ακριβή εκτίμηση της κυκλοφορίας παραλλαγών και τον εντοπισμό νέων παραλλαγών·
 • να επενδύσουν στην ανάκαμψη των συστημάτων υγείας και να αξιολογήσουν τις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία, μεταξύ άλλων στην ψυχική υγεία και στις καθυστερήσεις στις θεραπείες και την περίθαλψη·
 • να εφαρμόζουν συντονισμένους σε ενωσιακό επίπεδο κανόνες για τη διασφάλιση ελεύθερων και ασφαλών ταξιδιών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τους διεθνείς εταίρους·
 • να στηρίξουν την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων και φαρμακοθεραπευτικών μέσων·
 • να εντείνουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19·
 • να εξακολουθήσουν να στοχεύουν στην παγκόσμια αλληλεγγύη και τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοινώνει δράσεις για τη διασφάλιση ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο για ιατρικά αντίμετρα όσο και για προϊόντα κρίσιμης σημασίας σε όλα τα βιομηχανικά οικοσυστήματα. Δημοσιεύει επίσης σήμερα πρόσκληση υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EU FAB, για τη δέσμευση ικανοτήτων για την παρασκευή εμβολίων mRNA, εμβολίων που βασίζονται σε ιικές πρωτεΐνες και εμβολίων που βασίζονται σε ιικούς φορείς. Έτσι, θα δεσμευτεί η νεοδημιουργηθείσα παραγωγική ικανότητα για χρήση σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Η πρόσκληση υποβολής προσφορών απευθύνεται σε παραγωγούς εμβολίων με εγκαταστάσεις στην ΕΕ / στον ΕΟΧ, οι οποίοι μπορούν να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους έως τις 3 Ιουνίου 2022 και 16.00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Ο μεσοπρόθεσμος και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός θα περιλαμβάνουν την περαιτέρω ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πανδημιών, καθώς και την ενίσχυση του συντονισμού της αντίδρασης τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, την εφαρμογή των προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της «μακροχρόνιας COVID» και της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας, καθώς και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας.

Μέλη του σώματος των επιτρόπων προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, καθώς μεταβαίνουμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση της νόσου COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Ο αριθμός των λοιμώξεων εξακολουθεί να είναι υψηλός στην ΕΕ και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν γρήγορα νέες παραλλαγές. Ωστόσο, γνωρίζουμε πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να εντείνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό και τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, καθώς και τη διενέργεια στοχευμένων τεστ — και πρέπει να συνεχίσουμε να συντονίζουμε στενά τις αντιδράσεις μας στην ΕΕ.»

Ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει και ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Παρόλο που η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται, πρέπει να προετοιμαστούμε για διάφορα σενάρια και να το κάνουμε συντονισμένα. Το ερώτημα δεν είναι αν θα εμφανιστούν νέες παραλλαγές, αλλά πότε. Ο αυτοσχεδιασμός και ο κατακερματισμός δεν αποτελούν επιλογή. Η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν σημαντικές όσο ποτέ και πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας χωρίς διακοπή. Για τους λόγους αυτούς, αναλαμβάνουμε δράσεις σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο με βάση τον επιτυχημένο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την ετοιμότητα και την αντίδραση στον τομέα της υγείας. Αλλάζουμε ρόλο, και περνάμε από την πυρόσβεση στην οικοδόμηση μιας Ένωσης Υγείας που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία ανοικτές και ανθεκτικές.» 

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε τη σημασία της άμεσα διαθέσιμης ικανότητας παραγωγής εμβολίων σε περιόδους κρίσης. Μετά από μια άνευ προηγουμένου ένταση των προσπαθειών, η ΕΕ κατάφερε να σημειώσει παραγωγική ικανότητα που ανέρχεται σε 3-4 δισεκατομμύρια εμβόλια ετησίως. Το EU FAB θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε μέρος αυτής της ικανότητας και να την κρατήσουμε σε λειτουργία για μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο της βιομηχανικής διάστασης της ετοιμότητάς μας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.»

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Ο εμβολιασμός, η ισχυρή συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ και η φυσική ανοσία παρέχουν μια πολύ ευπρόσδεκτη ευκαιρία μετάβασης από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση της COVID-19. Ο αριθμός των λοιμώξεων εξακολουθεί να είναι υψηλός στην ΕΕ, αλλά η πίεση στον τομέα της υγείας έχει μειωθεί και οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας έχουν ανοίξει εκ νέου. Οι πολίτες μας μπορούν επιτέλους να απολαμβάνουν αυτή την περίοδο με πολύ λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή, μετά από δυόμισι ασυνήθιστα και δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και ετοιμότητας για νέες επιδημικές εξάρσεις και παραλλαγές — η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τον εμβολιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, τώρα που η προμήθεια εμβολίων δεν αποτελεί πλέον πρόκληση. Ο τρόπος με τον οποίον θα εξακολουθήσει να επηρεάζει η COVID-19 τις ζωές μας τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.»

Ιστορικό

Αν και παρατηρούνται διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αυξήσεις των κρουσμάτων δεν οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες ή θανάτους με την ίδια συχνότητα όπως στο παρελθόν χάρη στον ευρείας κλίμακας εμβολιασμό. Η πλέον κυρίαρχη παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο, εξακολουθούν να σημειώνονται εκατομμύρια λοιμώξεις παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι υπόκεινται σε απαγορεύσεις δραστηριοτήτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Πολλοί εξακολουθούν να υποφέρουν ή να πεθαίνουν από COVID-19. Η φθίνουσα ανοσία έναντι της λοίμωξης και η πιθανή χειμερινή εποχικότητα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 — του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ενώ τα κράτη μέλη εφαρμόζουν νέες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της τρέχουσας πανδημίας, οι κατακερματισμένες στρατηγικές ετοιμότητας και αντίδρασης ενδέχεται να υπονομεύσουν τα οφέλη που έχει αποφέρει μέχρι στιγμής ο συντονισμός των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση προτείνει μια προσέγγιση για τη διαχείριση αυτής της νέας φάσης της πανδημίας, με βάση τον επιτυχημένο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την ετοιμότητα και την αντίδραση στον τομέα της υγείας.

Η πρωτοβουλία «EU FAB» ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής εμβολίων που θα βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα και για τη διασφάλιση της διατήρησης των υφιστάμενων παραγωγικών ικανοτήτων της ΕΕ / του ΕΟΧ για την παρασκευή εμβολίων mRNA, εμβολίων που βασίζονται σε ιικές πρωτεΐνες και εμβολίων που βασίζονται σε ιικούς φορείς, με σκοπό την αντιμετώπιση μελλοντικών εκτάκτων καταστάσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας. Για τη δημιουργία του EU FAB θα δημοσιευθεί πρόσκληση υποβολής προσφορών στο βάση δεδομένων TED, συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
«Ευθύνη των εταιρειών οι κενές πτήσεις»
Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν προς Lufthansa και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που διεκδίκησαν εμμέσως να σπάσουν τους κανόνες για τις χρονοθυρίδες.
«Ευθύνη των εταιρειών οι κενές πτήσεις»
ΕΥΡΩΠΗ
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
Παρά τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Κομισιόν καθόρισε σήμερα δεσμευτική περίοδο αποδοχής ακριβώς 270 ημερών των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε.
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Διακοπή πτήσεων από τη νότια Αφρική προτείνει η Κομισιόν
Τη διακοπή των ταξιδιών από την νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της νέας παραλαγής κορονοϊού που εμφανίστηκε θα προτείνει η Κομισιόν, όπως ανέφερε με ανάρτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ...
Διακοπή πτήσεων από τη νότια Αφρική προτείνει η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού
Πιθανότατα, θα συστήσει στα κράτη να επιβάλλουν περιορισμούς με βάση το αν τα άτομα είναι εμβολιασμένα ή έχουν αναρρώσει από Covid, και όχι με βάση τα ποσοστά μόλυνσης.
Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας