Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον εξέχοντα Τούρκο ακτιβιστή και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης καθώς θεωρείται ότι ήταν πίσω από τις κινητοποιήσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Η απόφαση πάντως δεν είναι τελεσίδικη και ο Καβάλα μπορεί να ασκήσει έφεση.
Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ακόμη επτά κατηγορούμενους σε κάθειρξη 18 ετών.
Η ετυμηγορία αναμένεται να φέρει ξανά την Τουρκία σε σύγκρουση με το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τουρκίας επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΕΔΑΔ ζητούσε την απελευθέρωση του Καβάλα το 2019, καθώς παρέμενε προφυλακισμένος χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αιτιολογία και παραβιάζονταν τα δικαιώματά του.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο Οσμάν Καβάλα διώκεται με αδύναμα στοιχεία και δίωξή του δείχνει ότι στην Τουρκία δεν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου.
Ο Καβάλα, επιχειρηματίας 64 ετών, και οι άλλοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις εις βάρος τους κατηγορίες.
Ο Καβάλα αρχικά είχε αθωωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που τον συνέδεαν με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Και ενώ οι υποστηρικτές του περίμεναν την απελευθέρωσή του, συνελήφθη εκ νέου με νέες κατηγορίες που τον συνδέουν με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Έτσι ανατράπηκε η αθωωτική απόφαση και η υπόθεση συγχωνεύθηκε με εκείνη που αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με το δίκτυο του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.
Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».
Ο ίδιος ο Καβάλα έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο.
Ο Καβάλα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο. Παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία του δικαστηρίου από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας