• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.6°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  78%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην εξεταστική της Ευρωβουλής έφερε το θέμα Κουκάκη ο Στ. Κούλογλου

 • A-
 • A+

Επιστολή προς τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολουθήσεων με το σύστημα Pegasus απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, επισημαίνοντας ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ ενώ ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του Έλληνα δημοσιογράφου, για το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠ είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Γιοχάνες Μπάρκε, «οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των δημοσιογράφων και πολιτικών για παράδειγμα, είναι απαράδεκτη, εφόσον επιβεβαιωθεί».

Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου συστήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Ευρωπαίων πολιτών από κυβερνήσεις κρατών-μελών με το κατασκοπευτικό σύστημα Pegasus και ο Στέλιος Κούλογλου ζητά να επεκταθεί η έρευνα της Επιτροπής σε όλα τα κατασκοπευτικά λογισμικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πολιτών με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης και το θέμα της παρακολούθησης του Έλληνα δημοσιογράφου τέθηκε από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς αλλά και των Πρασίνων. 

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν σε ακρόαση οι οργανώσεις που έχουν ερευνήσει την υπόθεση των κακόβουλων λογισμικών: Η Διεθνής Διαφάνεια, η γαλλική ερευνητική ομάδα Forbidden Stories αλλά και το CITIZEN LAB, το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο έχει πιστοποιήσει τεχνικά την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη μέσω του λογισμικού Predator. Οι εκπρόσωποί του ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για την υπόθεση που εντόπισαν στην Ελλάδα με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου ενώ επεσήμαναν ότι υπάρχει μια μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία και απαιτείται διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία. 

Στην επιστολή του, ο Στέλιος Κούλογλου τονίζει πώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την υπόθεση Κουκάκη «ιδιωτική», όμως το λογισμικό είχε εγκατασταθεί από την ΕΥΠ, η οποία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ πλέον αποκαλύπτεται ότι μόνο το 2021 παρακολουθήθηκαν 13.750 Έλληνες πολίτες. Παράλληλα επισημαίνει ότι η χρήση παράνομου λογισμικού για την παρακολούθηση δημοσιογράφων πολιτικών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν περιορίζεται μόνο στην Ουγγαρία και την Πολωνία αλλά πρέπει να διερευνηθεί η χρήση τους σε όλα τα κράτη-μέλη, όπως και στην Ελλάδα. 

Η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA

Με την ευκαιρία της έναρξης του πολύ σημαντικού έργου της Επιτροπής, προτείνω να ερευνήσουμε και  άλλες περιπτώσεις λογισμικών spyware και πρακτικών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ότι ο Θανάσης Κουκάκης, Έλληνας δημοσιογράφος που εργάζεται για τους Financial Times και το CNBC, παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator. Το 2021, την εποχή της παρακολούθησης, ο κ. Κουκάκης ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα στην Ελλάδα και ευρύτερα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα κυβερνήσεων υποστήριξε ότι η παρακολούθηση του κ. Κουκάκη ήταν υπόθεση «ιδιωτών». Όμως το smartphone του είχε «μολυνθεί» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Τώρα αποκαλύπτεται ότι 13.750 άτομα παρακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, μόνο το 2021.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Johannes Barke δήλωσε σήμερα ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τις αποκαλύψεις  και τις παρακολουθεί στενά καθώς και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών, είναι απαράδεκτη εάν επιβεβαιωθεί.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης δεν περιορίζεται στην Ουγγαρία και την Πολωνία και πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλα τα παρόμοια spyware που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων, πολιτικών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς
Στέλιος Κούλογλου

⇒ Όλα όσα γνωρίζουμε για την υπόθεση Κουκάκη

Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ

Ενοχη σιωπή από την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφου

Reporters United: Αποδείξεις για παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ

Τι δηλώνει ο δημοσιογράφος μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθησή του

Νέα υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφου

Exθροί του κράτους οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα

Άμεση διαλεύκανση στην υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη ζητά η ΕΣΗΕΑ

Υπόθεση Κουκάκη: Columbia όπως Κολομβία. Απροστάτευτοι και υπό παρακολούθηση οι Έλληνες Δημοσιογράφοι

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αίτημα για έρευνα από την Ευρωβουλή της λογοκρισίας στην έκθεση των ΡΧΣ
Το σοβαρό ζήτημα της εξαφάνισης της ετήσιας έκθεσης για την ελευθερία του Τύπου των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» από τη σελίδα του Ευρωκοινοβουλία ανέδειξε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του σώματος ο...
Αίτημα για έρευνα από την Ευρωβουλή της λογοκρισίας στην έκθεση των ΡΧΣ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Δ. Παπαδημούλης ζητά άμεσα μέτρα απ' το Ευρωκοινοβούλιο για τις παρακολουθήσεις
Με επιστολή του στη Ρομπέρτα Μέτσολα ζητά την επείγουσα συζήτηση του θέματος στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου και στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά και να ταυτοποιηθούν οι πηγές της παράνομης παρακολούθησης.
Ο Δ. Παπαδημούλης ζητά άμεσα μέτρα απ' το Ευρωκοινοβούλιο για τις παρακολουθήσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Προκατειλημμμένo και χωρίς όραμα το ψήφισμα, απαντά η Άγκυρα στο Ευρωκοινοβούλιο
Οργίλη αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο ψήφισμα - κόλαφο που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Το χαρακτηρίζει αβάσιμο, ρηχό και μη ρεαλιστικό.
Προκατειλημμμένo και χωρίς όραμα το ψήφισμα, απαντά η Άγκυρα στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία
Mε 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, εγκρίθηκε το ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές διαπιστώνουν συνεχή οπισθοδρόμηση στις δεσμεύσεις της Τουρκίας.
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Παρέμβαση Κούλογλου για Κουκάκη
Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα και ειδικότερα αυτή του...
Παρέμβαση Κούλογλου για Κουκάκη
ΕΥΡΩΠΗ
«Βόμβα» του Συμβουλίου της Ευρώπης για «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη
Η γ.γ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε τη λύπη της για τη «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, καθώς και τον «ανησυχητικό πολλαπλασιασμό των απειλών» εναντίον δημοσιογράφων, στο επίκεντρο των...
«Βόμβα» του Συμβουλίου της Ευρώπης για «διάβρωση» της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας