• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.7°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.9°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.6°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.7°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 1.1°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές

 • A-
 • A+
Πρόσθετο πανευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο για την εκλογή επιπλέον 28 ευρωβουλευτών προτείνει η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ε.Κ. ● Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, προτείνεται να θεσπιστεί ως ημέρα εκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Την πρόταση μεταρρύθμισης για τoν Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κανονισμό που κατέθεσε η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν με δύο ψηφοδέλτια, ένα εθνικό και ένα πανευρωπαϊκό, από το οποίο θα εκλέγονται 28 επιπλέον βουλευτές. Τα ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια θα απαρτίζονται από υποψηφίους που προέρχονται από συνασπισμούς ευρωπαϊκών κομμάτων ή εθνικών ενώσεων ψηφοφόρων, ενώ οι λίστες με τους υποψηφίους θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες που εξασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση μικρότερων χωρών. Δυνατότητα υποψηφιότητας θα έχει κάθε Ευρωπαίος πολίτης άνω των 18 ετών, ενώ προτείνεται και η θέσπιση εκλογικού ορίου 3,5% για τις μεγάλες περιφέρειες.

Επίσης η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, προτείνεται να θεσπιστεί ως ημέρα εκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, μεγάλη σημασία δίνει η πρόταση στην προσβασιμότητα όλων των πολιτών στις εκλογές, συμπεριλαμβάνοντας την επιλογή της επιστολικής ψήφου και την υποχρεωτική ίση αντιπροσώπευση των φύλων στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με το άρθρο 223 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), μετά την έγκριση από την Ολομέλεια, η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο, να λάβει τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου και την έγκριση όλων των κρατών-μελών με τις αντίστοιχες συνταγματικές τους επιταγές.

Εισηγητής από την Επιτροπή του Ε.Κ. είναι ο Domenec Ruiz Devesa από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ιταλία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας διακρατικών εκλογικών καταλόγων, υποβάλλοντας πρόταση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017. Tον Σεπτέμβριο του 2017, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ομιλία του στη Σορβόνη πρότεινε την εκλογή των 73 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έμεναν κενές μετά το Brexit σε κοινές εκλογικές περιφέρειες.

Επίσης προχώρησε ακόμη περισσότερο, προτείνοντας να εκλεγούν τα μισά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ίδια βάση στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και η Ιρλανδία ευνόησαν τη δημιουργία διακρατικών καταλόγων. Σε δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, προτάθηκε να εκλεγεί ένας συγκεκριμένος αριθμός από τις κενές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit σε μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια, με ισόρροπες ευρωπαϊκές λίστες και υποψηφίους από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη-μέλη.

Οπως αναφέρει το ιστορικό που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η ευρωπαϊκή εκλογική πράξη, που χρονολογείται από το 1976 (τροποποιήθηκε το 2002 και το 2018, αν και η μεταγενέστερη τροποποίηση δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ), περιέχει κοινές αρχές που πρέπει να τηρούνται από τους νόμους των κρατών-μελών για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο ισχύων νόμος δεν ορίζει ένα ενιαίο εκλογικό σύστημα που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σύμφωνα με το άρθρο 223 της ΣΛΕΕ, η νομοθετική πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Εκλογική Πράξη είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ε.Κ. καταρτίζει πρόταση για τον καθορισμό των αναγκαίων διατάξεων για την εκλογή των μελών του με άμεση καθολική ψηφοφορία, σύμφωνα με ενιαία διαδικασία σε όλα τα κράτη-μέλη ή σύμφωνα με αρχές κοινές σε όλα τα κράτη-μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, στη μελέτη της Διεύθυνσης Ερευνών του Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η προστασία παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία και η χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών (4-7 Απριλίου)

https://multimedia.europarl.europa.eu/el/webstreaming

ΤΡΙΤΗ 5/4

■ To E.K. αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για τη χρηματοδότηση διευρωπαϊκών έργων ενεργειακής υποδομής.

■ Οι ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, συζητούν για τη Στρατηγική Πυξίδα, το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας το οποίο εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το συμβούλιo.

■ Το Ε.Κ. ψηφίζει για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και την ενίσχυση της μισθολογικής διαφάνειας. Το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής καλεί όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους να διευκολύνουν τη σύγκριση αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων τους ώστε να καταπολεμηθούν οι τυχόν αποκλίσεις.

■ Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων

Το συμβούλιο θα συζητήσει σχετικά με την καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και σχετικά με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία.

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2021/679084/EPRS_STU(2021)679084_EN.pdf


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Φρένο στην αυθαιρεσία του αλγόριθμου
Οι νέοι κανόνες θα ρυθμίζουν τον τρόπο ορθού προσδιορισμού του καθεστώτος απασχόλησης (ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό) των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες και τον τρόπο με τον οποίο οι...
Φρένο στην αυθαιρεσία του αλγόριθμου
ΕΥΡΩΠΗ
Αυξήστε το ελάχιστο εισόδημα
Να αυξήσουν οι κυβερνήσεις το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις χώρες της Ε.Ε. και να βελτιώσουν την ενσωμάτωση και την προσβασιμότητα των δικαιούχων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής...
Αυξήστε το ελάχιστο εισόδημα
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών
Συγκεντρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, καλώντας την Επιτροπή να προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% έως το 2030, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους...
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
Η Πρωτοβουλία ζητεί να καθοριστούν πρότυπα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες που οι αρχές και υπηρεσίες τους παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών ή των...
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι αμοιβές ευρωβουλευτών και συνεργατών
Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι εν γένει αποζημιώσεις που κάνουν το «επάγγελμα ευρωβουλευτής» προσοδοφόρο είναι το θέμα της σημερινής ευρωπαϊκής σελίδας της «Εφ.Συν.».
Οι αμοιβές ευρωβουλευτών και συνεργατών
ΕΥΡΩΠΗ
Σώστε τις μέλισσες
Στις 25 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Save Bees and Farmers μετέφεραν ένα σαφές μήνυμα στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα και στην επίτροπο Υγείας Στέλλα...
Σώστε τις μέλισσες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας