• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 32.4°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 33.2°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 30.7°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 29.9°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.6°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  5 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 32.7°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 30.0°C
  2 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές

 • A-
 • A+
Πρόσθετο πανευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο για την εκλογή επιπλέον 28 ευρωβουλευτών προτείνει η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ε.Κ. ● Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, προτείνεται να θεσπιστεί ως ημέρα εκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Την πρόταση μεταρρύθμισης για τoν Ευρωπαϊκό Εκλογικό Κανονισμό που κατέθεσε η επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν με δύο ψηφοδέλτια, ένα εθνικό και ένα πανευρωπαϊκό, από το οποίο θα εκλέγονται 28 επιπλέον βουλευτές. Τα ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια θα απαρτίζονται από υποψηφίους που προέρχονται από συνασπισμούς ευρωπαϊκών κομμάτων ή εθνικών ενώσεων ψηφοφόρων, ενώ οι λίστες με τους υποψηφίους θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες που εξασφαλίζουν την ισότιμη εκπροσώπηση μικρότερων χωρών. Δυνατότητα υποψηφιότητας θα έχει κάθε Ευρωπαίος πολίτης άνω των 18 ετών, ενώ προτείνεται και η θέσπιση εκλογικού ορίου 3,5% για τις μεγάλες περιφέρειες.

Επίσης η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, προτείνεται να θεσπιστεί ως ημέρα εκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα, μεγάλη σημασία δίνει η πρόταση στην προσβασιμότητα όλων των πολιτών στις εκλογές, συμπεριλαμβάνοντας την επιλογή της επιστολικής ψήφου και την υποχρεωτική ίση αντιπροσώπευση των φύλων στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με το άρθρο 223 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), μετά την έγκριση από την Ολομέλεια, η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο, να λάβει τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου και την έγκριση όλων των κρατών-μελών με τις αντίστοιχες συνταγματικές τους επιταγές.

Εισηγητής από την Επιτροπή του Ε.Κ. είναι ο Domenec Ruiz Devesa από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ιταλία ήταν το πρώτο κράτος-μέλος που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας διακρατικών εκλογικών καταλόγων, υποβάλλοντας πρόταση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017. Tον Σεπτέμβριο του 2017, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ομιλία του στη Σορβόνη πρότεινε την εκλογή των 73 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έμεναν κενές μετά το Brexit σε κοινές εκλογικές περιφέρειες.

Επίσης προχώρησε ακόμη περισσότερο, προτείνοντας να εκλεγούν τα μισά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ίδια βάση στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και η Ιρλανδία ευνόησαν τη δημιουργία διακρατικών καταλόγων. Σε δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, προτάθηκε να εκλεγεί ένας συγκεκριμένος αριθμός από τις κενές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit σε μια πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια, με ισόρροπες ευρωπαϊκές λίστες και υποψηφίους από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη-μέλη.

Οπως αναφέρει το ιστορικό που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, η ευρωπαϊκή εκλογική πράξη, που χρονολογείται από το 1976 (τροποποιήθηκε το 2002 και το 2018, αν και η μεταγενέστερη τροποποίηση δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ), περιέχει κοινές αρχές που πρέπει να τηρούνται από τους νόμους των κρατών-μελών για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο ισχύων νόμος δεν ορίζει ένα ενιαίο εκλογικό σύστημα που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σύμφωνα με το άρθρο 223 της ΣΛΕΕ, η νομοθετική πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Εκλογική Πράξη είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ε.Κ. καταρτίζει πρόταση για τον καθορισμό των αναγκαίων διατάξεων για την εκλογή των μελών του με άμεση καθολική ψηφοφορία, σύμφωνα με ενιαία διαδικασία σε όλα τα κράτη-μέλη ή σύμφωνα με αρχές κοινές σε όλα τα κράτη-μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, στη μελέτη της Διεύθυνσης Ερευνών του Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, η προστασία παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία και η χρηματοδότηση ενεργειακών υποδομών (4-7 Απριλίου)

https://multimedia.europarl.europa.eu/el/webstreaming

ΤΡΙΤΗ 5/4

■ To E.K. αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες για τη χρηματοδότηση διευρωπαϊκών έργων ενεργειακής υποδομής.

■ Οι ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, συζητούν για τη Στρατηγική Πυξίδα, το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας το οποίο εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το συμβούλιo.

■ Το Ε.Κ. ψηφίζει για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και την ενίσχυση της μισθολογικής διαφάνειας. Το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής καλεί όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους να διευκολύνουν τη σύγκριση αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων τους ώστε να καταπολεμηθούν οι τυχόν αποκλίσεις.

■ Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων

Το συμβούλιο θα συζητήσει σχετικά με την καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και σχετικά με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία.

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2021/679084/EPRS_STU(2021)679084_EN.pdf


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το κόστος της ομοφωνίας
Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Το κόστος της ομοφωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Μονόδρομος η τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών
Το ερευνητικό ινστιτούτο για τις συνθήκες απασχόλησης και διαβίωσης σε έκθεσή του αποκαλύπτει ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη εξανεμίσει τις ονομαστικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών και υπογραμμίζει την ανάγκη ad...
Μονόδρομος η τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών
ΕΥΡΩΠΗ
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
Οι ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απόφαση αποδέσμευσης 35,4 δισ. ευρώ στην Πολωνία παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα σχετικά με το...
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Η ρήτρα διαφυγής στο Eurogroup
Πρώτο «κάστινγκ» για τον διάδοχο του Ρέγκλινκ στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με βάση τις θέσεις των υποψηφίων απέναντι στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και του ίδιου του ESM.
Η ρήτρα διαφυγής στο Eurogroup
ΕΥΡΩΠΗ
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035 κάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει την κατανομή των επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στην ουκρανική και ενεργειακή κρίση, ενώ τα καλεί να χρησιμοποιήσουν τα 220...
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας