Το Ισραήλ εμπόδισε την Ουκρανία να αγοράσει το σύστημα κατασκοπείας Pegasus της NSO, υπό τον φόβο της ρωσικής αντίδρασης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα γράφει ο Guardian.
Η αποκάλυψη, μετά από κοινή έρευνα του Guardian και της Washington Post, παρουσιάζει νέα εικόνα του τρόπου με τον οποίο η σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία έχει κατά καιρούς υπονομεύσει τις επιθετικές δυνατότητες της Ουκρανίας - και έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άσκησε κριτική στη στάση του Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή αλλά προκάλεσε οργή με την επιλογή του να συγκρίνει τον πόλεμο στη χώρα του με το Ολοκαύτωμα. Κατά την ομιλία του στην Κνεσέτ είπε μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «δώσει απαντήσεις» ως προς το γιατί δεν έδωσε όπλα στην Ουκρανία και δεν επέβαλε κυρώσεις στους Ρώσους.
Άτομα με άμεση γνώση του θέματος λένε ότι τουλάχιστον από το 2019 Ουκρανοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να το πείσουν να χορηγήσει άδεια χρήσης του εργαλείου κατασκοπείας για χρήση από την Ουκρανία.
Όμως αυτές οι προσπάθειες απορρίφθηκαν και η NSO Group, η οποία ελέγχεται από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, δεν επετράπη ποτέ να εμπορευθεί ή να πουλήσει το spyware της εταιρείας στην Ουκρανία.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι η απόφαση του Ισραήλ προκάλεσε «σύγχυση» στους Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν είχε πλήρη εικόνα για τους λόγους που η Ουκρανία δεν είχε πρόσβαση στο ισχυρό κατασκοπευτικό εργαλείο, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε τις προσπάθειες της Ουκρανίας.
Πηγές με γνώση του θέματος, σύμφωνα με τον Guardian, είπαν ότι η απόφαση του Ισραήλ αντικατοπτρίζει την απροθυμία να αναστατώσει τη Ρωσία, η οποία έχει στενή σχέση πληροφοριών με το Ισραήλ. Οι πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ φοβόταν ότι η παροχή στην Ουκρανία της δυνατότητας να στοχεύει αριθμούς κινητών τηλεφώνων που εδρεύουν στη Ρωσία μέσω του Pegasus θα θεωρηθεί ως επιθετική ενέργεια κατά των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας από τους βασικούς περιφερειακούς εχθρούς της Ρωσίας δεν είχε πρόσβαση στο πρόγραμμα Pegasus. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, άτομα που γνωρίζουν το θέμα λένε ότι η Εσθονία, μέλος του ΝΑΤΟ, απέκτησε πρόσβαση στο Pegasus το 2019, αλλά ενημερώθηκε από την NSO τον Αύγουστο του ίδιου έτους ότι η εταιρεία δεν θα επέτρεπε σε Εσθονούς αξιωματούχους να χρησιμοποιούν το λογισμικό εναντίον ρωσικών στόχων. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας Σούζαν Λιλεβέλι αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει.
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, η NSO εξέδωσε την εξής δήλωση: «Η NSO συνεχίζει να υπόκειται σε ανακριβείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με υποτιθέμενους πελάτες, οι οποίες βασίζονται σε φήμες, πολιτικά υπονοούμενα και αναλήθειες».
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ απάντησε, την Τρίτη, επίσης σε μια λίστα ερωτήσεων εκδίδοντας μια δήλωση που δεν αφορούσε άμεσα τις περισσότερες από αυτές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας