«Εντός μερικών μηνών» θα είναι έτοιμη η γνώμη της Κομισιόν για την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά από συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Κατά την ίδια συζήτηση, η κ. Φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο για την εκταμίευση δεύτερης δόσης της μακροοικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, ύψους 300 σχεδόν εκατ. ευρώ, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν σε δική της ανάρτηση στο Twitter.
I also informed President @ZelenskyyUa of the disbursement of a second tranche of around €300 million of macro-financial assistance to Ukraine.
The brave people of Ukraine need this money now.
It will support the country’s finances, as this senseless war still rages on. pic.twitter.com/g7y3OoZr80
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 18, 2022
Στην ανάρτησή του ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για «ουσιαστική συζήτηση» με την κ. Φον ντερ Λάιεν, και πρόσθεσε πως «η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. θα ετοιμαστεί εντός μερικών μηνών», καθώς και πως η Ουκρανία και η Κομισιόν προχωρούν από κοινού προς τον στρατηγικό τους στόχο.
Had substantial conversation with EC President @vonderleyen.
EC opinion on UA application for #EU membership will be prepared within few months.
UA Government and EC are instructed. Moving to our strategic goal together.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 18, 2022
Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στην ανάρτησή της πως διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι για την συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. και πως «ο ευρωπαϊκός δρόμος της Ουκρανίας έχει τώρα ξεκινήσει» και πρόσθεσε: «Καιροί σαν αυτοί χρειάζονται όραμα, σταθερότητα και αντοχή, ώστε να γίνεται το ένα δύσκολο βήμα μετά το άλλο».
Η γνώμη της Κομισιόν για την αίτηση ένταξης μιας χώρας είναι ένα από τα πρώτα βήματα της διαδικασίας, το οποίο αρκετές φορές χρειάζεται χρόνια να ολοκληρωθεί. Με την ολοκλήρωσή της, η γνώμη της Κομισιόν θα κατατεθεί στο Συμβούλιο για τα περαιτέρω βήματα.
Όσον αφορά την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης της μακροοικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτή αφορά ποσό 289 εκατ. ευρώ, καθώς και χορήγηση κονδυλίου 120 εκατ. ευρώ, ως δωρεά για τη στήριξη της ετοιμότητας της πολιτικής άμυνας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Η οικονομική βοήθεια έρχεται σε συνέχεια της εκταμίευσης της πρώτης δόσης 300 εκατ. ευρώ, την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας έτσι τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης με συνολικά 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε από την Ε.Ε. στις 24 Ιανουαρίου. Τα υπόλοιπα 600 εκατ. θα εκταμιευθούν αργότερα φέτος, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας Ε.Ε. – Ουκρανίας.
