ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαργαρίτα Βεργολιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Καθώς συμπληρωνόταν χθες η 18η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο πόλεμος έφτανε πια έως και τα δυτικά της χώρας –κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ– η Μόσχα και το Κίεβο εξέφρασαν ταυτόχρονα μια παράταιρη με το σκηνικό του θανάτου αισιοδοξία, ότι η διπλωματική λύση μπορεί να μην είναι και τόσο μακριά…

Το πότε και κυρίως το πώς παραμένουν άγνωστα και «θολά», όπως και οι θέσεις και οι τελικές προθέσεις των εμπόλεμων μερών, που χθες διαφωνούσαν ως προς το εάν βρίσκονταν ή όχι σε εξέλιξη νέες διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένας νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται σήμερα διαδικτυακά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενόσω Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι μιλούσαν εν χορώ για πιθανά θετικά αποτελέσματα εντός των προσεχών ημερών.

«Η πρόοδος ενδέχεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση, σε έγγραφα προς υπογραφή», ανέφερε στο πρακτορείο RIA ο Ρώσος διαπραγματευτής Λεονίντ Σλούτσκι. «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το Κίεβο εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές.

Από το Σάββατο, δε, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι πρότεινε την Ιερουσαλήμ ως πιθανό τόπο διεξαγωγής μιας συνόδου κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η προοπτική φαντάζει ακόμη μακρινή. Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν είναι επί της αρχής αντίθετος στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης». Πηγές του ισραηλινού δικτύου Channel 12, πάντως, ανέφεραν ότι, αν και ο Πούτιν εξετάζει την πρόταση, «είναι πρόωρο να αξιολογηθούν οι πιθανότητές της».

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει εν τω μεταξύ τη μεσολαβητική προσπάθεια του Γκέρχαρντ Σρέντερ: του Γερμανού πρώην καγκελαρίου, νυν στελέχους σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς και στενού φίλου του Ρώσου προέδρου.

Ενεργειακή απεξάρτηση

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Σρέντερ είχε πολύωρες συνομιλίες με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, είχε συνάντηση με Ουκρανούς αξιωματούχους και το Σάββατο μετέβη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρνούμενος να σχολιάσει την περιοδεία Σρέντερ –πλην όμως αναφέροντας ότι θα λάβει υπόψη του τα αποτελέσματά της–, ο νυν καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μεταβαίνει σήμερα για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Με φόντο την ουκρανική κρίση αλλά και τα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία, θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον διπλωματικά… ανανήψαντα –αν και σταθερά επαμφοτερίζοντα ως προς την εξωτερική πολιτική του και σε μόνιμη διάθεση για ανατολίτικα «παζάρια»– Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, θα έχουν ακόμη πιο κρίσιμη συνάντηση στη Ρώμη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και ο Γιανγκ Τζιεσί, πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για θέματα διπλωματίας.

Στο επίκεντρο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «θα είναι οι προσπάθειες διαχείρισης του διμερούς ανταγωνισμού και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

«Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παρέχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοήθεια στη Ρωσία, είτε υλικά είτε οικονομικά», τόνισε χθες στο δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν. «Αυτό», πρόσθεσε, «αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς».

Μακριά από το διπλωματικό παρασκήνιο και με το βλέμμα στραμμένο με αγωνία και φρίκη στην αιματοχυσία στα ουκρανικά εδάφη, πλήθη κόσμου συμμετείχαν χθες σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στην ίδια τη Ρωσία, όπου οι Αρχές προχώρησαν για πολλοστή φορά σε μαζικές συλλήψεις.

Στο μεσοδιάστημα, με διαδικτυακό της μήνυμα προς τους Ρώσους, η ομάδα Anonymous καλούσε σε εξέγερση κατά του προέδρου Πούτιν και την ανατροπή του.

Επίσης μέσω διαδικτύου, αλλά σε διαμετρικά αντίθετο πνεύμα, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση προς άπαντες μέσω Twitter. «Ποτέ πόλεμος!» έγραψε. «Σκεφτείτε κυρίως τα παιδιά, από τα οποία στερείται η ελπίδα μιας αξιοπρεπούς ζωής: παιδιά νεκρά, τραυματισμένα, ορφανά, που παίζουν με απομεινάρια όπλων… Εν ονόματι του Θεού, σταματήστε!».