• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 8.6°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.7°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  7 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  67%
© Praxisplatform | Dreamstime.com

Υπό πίεση το Βατικανό να αναγνωρίσει περιστατικά κακοποίησης παιδιών στην Ιταλία

 • A-
 • A+

Η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να προχωρήσει σε έρευνες και να αναγνωρίσει το γεγονός των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών από ιερείς. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, στην Ιταλία ο αριθμός των θυμάτων κακοποίησης από παιδόφιλους ιερείς είναι τα υψηλότερα στον κόσμο. 

Η Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τη Χιλή, τη Γαλλία και τη Γερμανία έχει αναγνωρίσει το γεγονός ότι ιερείς στους κόλπους του κακοποιούσαν παιδιά, προκαλώντας πολύ σοβαρά πλήγματα στον θεσμό, και έχουν προχωρήσει σε έρευνες και την καταδίκη αυτών των φαινομένων. Ωστόσο στην Ιταλία αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και στην πλειονότητα των καταγγελιών, αυτές συγκαλύφθηκαν. 

Μια ομάδα θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων συνεργάζονται στην προσπάθεια να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά για να πιέσουν το ιταλικό κράτος να υιοθετήσεις αυστηρότερους νόμους ώστε οι παιδόφιλοι ιερείς να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν. Επίσης, ζητούν να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασία των παιδιών έναντι της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς.

Υπό το hashtag #ItalyChurchToo θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή εκδήλωση, ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο για τους στόχους τους. Ήδη στο Twitter οι δηλώσει συμπαράστασης είναι πάρα πολλές.

Σύμφωνα με την Κριστίνα Μπαλεστρίνι, που μίλησε στον Guardian, η οποία έχει τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας θυμάτων και των οικογενειών τους, «το πρόβλημα στην Ιταλία είναι τεράστιο και έχει αποκρυφτεί. Για παράδειγμα, δύο από τους ιερείς που τέλεσαν τον γάμο μου αποδείχθηκαν παιδόφιλοι. Και ένας ιερέας βίασε τον γιο μου. Μόνο στον κύκλο μου υπάρχουν τρεις παιδόφιλοι ιερείς».

Το κίνημα στην Ιταλία απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική μετά τη δημοσιοποίηση των ερευνών για ανάλογα περιστατικά στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και η κριτική που δέχθηκε ο τέως Πάπας Βενέδικτος που κατηγορήθηκε για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Μόναχο, την περίοδο 1977-1982, για να ζητήσει συγχώρεση μόλις πριν από λίγες ημέρες. Χωρίς πάντως να παραδεχθεί οποιαδήποτε ευθύνη.

Στο μεταξύ, ο Χανς Ζόλνερ, Γερμανός ιερέας που έχει οριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο να εξετάσει θέματα προστασίας ανηλίκων, δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa ότι πλέον ο προβολέας πρέπει να στραφεί στην Ιταλία. 

«Πρέπει να γίνουν έρευνες και να δημοσιοποιηθούν με αντικειμενικό τρόπο. Μόνο έτσι θα δούμε την αλήθεια στα μάτια και θα σταματήσουμε να αρνούμαστε κάτι που υπήρξε».

Παρά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησία, οι επίσκοποι φέρονται διαιρεμένοι για το αν πρέπει να ανατεθεί η έρευνα σε ανεξάρτητη ομάδα. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτοί που φοβούνται την ανεξάρτητη έρευνα είναι για τις συνέπειες που θα υποστούν αν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία.

Επίσημα στοιχεία για τους πραγματικούς αριθμούς των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στην Ιταλία δεν υπάρχουν, ωστόσο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ένωση θυμάτων, Rete L’Abuso, έχουν καταγγελθεί ή καταδικαστεί 360 ιερείς τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο, έπειτα από συμφωνία της Καθολικής Εκκλησίας με την ιταλική κυβέρνηση, οι έρευνες γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με την επίβλεψη του Βατικανού. Αν ένας ιερέας κριθεί ένοχος από την εκκλησιαστική δικαιοσύνη, συνήθως μεταφέρεται σε άλλη αρχιεπισκοπή, αντί να καθαιρείται ή να φυλακίζεται. Αν καταδικαστεί από την κοσμική δικαιοσύνη, σπανίως φυλακίζεται.

Στη Γαλλία η έρευνα έφερε στο φως τις περιπτώσεις 216.000 παιδιών που κακοποιήθηκαν μέσα σε επτά δεκαετίες, από συνολικά 21.000 ιερείς. Στην Ιταλία, ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων φτάνει τις 52.000 και σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τα θύματα είναι τουλάχιστον τριπλάσια σε σχέση με αυτά στη Γαλλία.

Όπως επισημαίνει ο Φραντσέσκο Ζανάρντι, ο ιδρυτής της οργάνωσης «Rete L’Abuso», «είναι προφανές ότι η Ιταλία είναι η χώρα στην οποία το σκάνδαλο έχει τη χειρότερη μορφή του, γιατί είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό ιερέων στον κόσμο». Ο Ζανάρντι, που κακοποιούνταν από τον ιερέα της ενορίας του από τα 11 έως τα 15 χρόνια του, επισημαίνει ότι στην Ιταλία «βρήκαν άσυλο ιερείς από διάφορες χώρες του κόσμου αφότου κατηγορήθηκαν για παιδοφιλία. Πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα. Αν γίνει από την εκκλησία, δεν θα είναι αξιόπιστη».

Η ιταλική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ικανοποιήσει αίτημα του ΟΗΕ, από το 2019, να δημιουργήσει επαρκές πλαίσιο προστασίας των παιδιών από την κακοποίηση. Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγόρησε την ιταλική κυβέρνηση για συνενοχή στα εγκλήματα αυτά.

Στη συγκάλυψη των εγκλημάτων αυτών έχει συμβάλει το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία έχει μεγάλη επιρροή στην ιταλική κοινωνία και σπάνια οι καταγγελίες για αυτού του είδους τα εγκλήματα καλύπτονται από τα ΜΜΕ. Και εκφράζονται φόβοι ότι ακόμη και αν γίνει η έρευνα, τα ΜΜΕ θα φοβηθούν να τη δώσουν τον χώρο και τον χρόνο που πρέπει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Και επισήμως 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας
Σε έναν χρόνο, 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας αναγνωρίστηκαν και υποστηρίζονται στη Γαλλία με τα 36 να έχουν λάβει μέχρι στιγμής οικονομική αποζημίωση
Και επισήμως 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η καθυστερημένη «συγγνώμη» Βενέδικτου στα θύματα σεξουαλικής βίας από μέλη του κλήρου
Ο πρώην πάπας Βενέδικτος, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την παραίτησή του, η οποία ήρθε έπειτα από τις κατηγορίες ότι είχε συγκαλύψει υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας,...
Η καθυστερημένη «συγγνώμη» Βενέδικτου στα θύματα σεξουαλικής βίας από μέλη του κλήρου
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση των Σοσιαλιστών για έρευνα στην ισπανική Βουλή κακοποιήσεων ανηλίκων από ιερείς
Τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας εις βάρος παιδιών ζήτησε από το κοινοβούλιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας. Η Καθολική Εκκλησία...
Πρόταση των Σοσιαλιστών για έρευνα στην ισπανική Βουλή κακοποιήσεων ανηλίκων από ιερείς
ΕΥΡΩΠΗ
Στη δίνη σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η ισπανική εκκλησία
Το σκοτεινό παρελθόν της Καθολικής Εκκλησίας συνεχίζει να στοιχειώνει χιλιάδες ανθρώπους με νέα μεγάλη έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά στην Ισπανία.
Στη δίνη σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η ισπανική εκκλησία
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκλήματα διαρκείας εις βάρος των παιδιών
Οι ποινικές διώξεις των φυσικών αυτουργών υπήρξαν απειροελάχιστες, αφού τα σεξουαλικά εγκλήματα (και) στη Γαλλία κουκουλώνονταν με «συστημικό τρόπο».
Εγκλήματα διαρκείας εις βάρος των παιδιών
ΕΥΡΩΠΗ
Εισαγγελική έρευνα κατά Γάλλου πολιτικού επιστήμονα για σεξουαλική κακοποίηση
Μεγάλο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, από την αποκάλυψη ότι ο Ολιβιέ Ντιαμέλ, από τους πλέον επιφανείς πολιτικούς επιστήμονες συστηματικά κακοποιούσε σεξουαλικά τον 14χρονο, γιατρό, πρώην υπουργό και...
Εισαγγελική έρευνα κατά Γάλλου πολιτικού επιστήμονα για σεξουαλική κακοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας