• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.8°C / 33.5°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.0°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%
AP Photo/Rick Bowmer, File

Reuters: Tο μυστικό σχέδιο της J&J για να γλιτώσει τις υπέρογκες αποζημιώσεις σε καρκινοπαθείς

 • A-
 • A+

Μυστικό σχέδιο κατάρτησε πέρυσι η Johnson & Johnson προκειμένου να περιορίσει την οικονομική αιμορραγία από τις αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που κατήγγειλαν ότι η Baby Powder και άλλα προϊόντα ταλκ της εταιρείας προκάλεσαν θανατηφόρους καρκίνους, σύμφωνα με το Reuters

Ο γίγαντας της υγειονομικής περίθαλψης και καταναλωτικών αγαθών ανέθεσε σε περισσότερους από 30 υπαλλήλους στο «Project Plato».  Σε εσωτερικό σημείωμα του Ιουλίου, που επικαλείται το πρακτορείο, δικηγόρος της εταιρείας φέρεται να ζητά από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους να μην το πουν σε κανέναν, ούτε καν στους συντρόφους τους. Στο μήνυμά του ο Κρις Άντριου τόνισε την ανάγκη να μείνουν άκρως εμπιστευτικές «οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το Project Plato, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι το έργο υπάρχει».

Η ομάδα ανέλαβε να εκπονήσει μια στρατηγική για τη μετατόπιση της ευθύνης αναφορικά με περίπου 38.000 εκκρεμείς υποθέσεις ταλκ σε μια νεοσύστατη θυγατρική LTL Management LLC, με έδρα το Νιου Τζέρσεϋ, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αμέσως, τον περασμένο Οκτώβριο.

Στόχος, όπως είπε δικηγόρος της θυγατρικής σε κατάθεσή του, να σταματήσουν όλοι οι δικαστικοί αγώνες και να μεταφερθούν σε πτωχευτικό δικαστήριο, όπου οι ενάγοντες θα μπορούν πια να διεκδικήσουν αποζημίωση από μια περιορισμένη δεξαμενή χρημάτων.

Ενώπιον δικαστηρίου και σε ανακοινώσεις το περασμένο καλοκαίρι, η J&J ανέφερε ότι σκόπευε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει και να καταπολεμά στα δικαστήρια τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα της δεν ήταν ασφαλή. Το Reuters έγραφε τότε σε αποκλειστικό δημοσίευμα τότε ο όμιλος διερευνούσε σχέδιο σχέδιο χρεοκοπίας για να αποφύγει τις υψηλές αποζημιώσεις. Τώρα επανέρχεται και θυμίζει την εκδίκαση για αποζημίωση 27 εκατ. δολαρίων σε ενάγοντα, η οποία όμως θα μπορούσε να μην καταβληθεί λόγω του ελιγμού της J&J. 

Σύμφωνα με έγγραφα, καταθέσεις και άλλα δικαστικά αρχεία, η εταιρία είχε ξεκινήσει μυστικά ήδη από τον Απρίλιο να τον σχεδιάζει. Σε δικαστικά έγγραφα ένας δικηγόρος της θυγατρικής της J&J φαίνεται να χαρακτηρίζει ως «συνετό και απαραίτητο» βήμα την κίνηση της πτώχευσης, που «προσέφερε τη μόνη εναλλακτική λύση για δίκαιη και μόνιμη επίλυση» όλων των διαφορών για τις υποθέσεις σχετικά με τα ταλκ.

Το πρακτορείο θυμίζει το κόστος από τις ετυμηγορίες και τους διακανονισμούς ανέρχεται μέχρι στιγμής ήδη σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα 2 δισ. επιδικάστηκαν σε 22 γυναίκες. Ωστόσο, 2 είναι τα δισ. που προτείνει η J&J να διαθέσει στη θυγατρική της για να αποζημιώσει και τους 38.000 ενάγοντες, όπως και όσους αποφασίσουν στο μέλλον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Επίσης, ανέφερε ότι η η LTL Management LLC θα μπορούσε να αξιοποιήσει και μια ροή εσόδων από δικαιώματα εκμετάλλευσης αξίας άνω των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι παραδέχεται η εταιρία 

Όπως αναμενόταν η J&J δεν απάντησε σε λεπτομερείς γραπτές ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το σχέδιο χρεοκοπίας αλλά σε δήλωσή της υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή ως έναν νόμιμο τρόπο επίλυσης του ζητήματος. «Ο στόχος της LTL είναι να επιτύχει μια δίκαιη λύση για τους ενάγοντες μέσω ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης και να δημιουργήσει ένα εύλογο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του άνευ προηγουμένου αριθμού υφιστάμενων και μελλοντικών αξιώσεων» πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα είναι προς το καλύτερο συμφέρον των διεκδικητών και όλων των ενδιαφερομένων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία και να εκφέρουμε τη θέση μας στο δικαστήριο» υποστήριξε.

Μόλις προχθές δικηγόρος της θυγατρικής της J&J κατηγόρησε δικηγόρους ατόμων, που έχουν μηνύσει την Johnson & Johnson για προϊόντα ταλκ, ότι μοιράστηκαν εμπιστευτικά έγγραφα με το Reuters σε μια προσπάθεια να «εκδικαστεί» η υπόθεση στον Τύπο. Την ίδια μέρα οι δικηγόροι της εταιρίας και της θυγατρικής της ζήτησαν προσωρινή δικαστική εντολή πτώχευσης για να εμποδίσουν το Reuters να δημοσιεύσει πληροφορίες.

Eκπρόσωπος του πρακτορείου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της J&J διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε χωρίς φόβο ή εύνοια για θέματα δημοσίου συμφέροντος».

Ξεκινά η εξέταση του αιτήματος για πτώχευση 

Όπως σημειώνει το Μέσο, επικαλούμενο ενάγοντες και ειδικούς εμπειρογνώμονες, η επίμαχη τακτική θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλες μεγάλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν κρίσεις, εάν η Johnson & Johnson λάβει έγκριση από το πτωχευτικό δικαστήριο.

«Ένα τέτοιο προηγούμενο θα μπορούσε να επιτρέψει στις εταιρείες να επιδιώκουν συχνά πτωχεύσεις για να ξεφύγουν από τη λογοδοσία από ενόρκους, σχολίασε η Mελίσα Τζάκομπι, καθηγήτρια της Νομικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, κάνοντας λόγο για ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η πτώχευση εναλλακτικό σύστημα δικαιοσύνης για τις μεγάλες εταιρείες.  

Η εξέταση του αιτήματος για πτώχευση θα αρχίσει στις 14 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η κίνηση του Οκτωβρίου έφερε προσωρινή διακοπή δίκης κατά της Johnson & Johnson.

Γνώριζαν επί δεκαετίες για τον αμίαντο

Έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο του 2018 αποκάλυψε ότι η εταιρεία γνώριζε για δεκαετίες δοκιμές που έδειχναν ότι το ταλκ της περιείχε μερικές φορές καρκινογόνο αμίαντο, αλλά κράτησε μυστικές τις πληροφορίες από τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό.

Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες ενάγοντες βρίσκονται πολλοί με μεσοθηλίωμα ή καρκίνο των ωοθηκών. Ένας από τους 38.000 είναι ο 78χρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος, Τόμας Μακάτι, ο οποίος είχε συστήσει το Baby Powder σε «αμέτρητες έγκυες γυναίκες» ενώ το χρησιμοποιούσε και εκείνος. Ο ίδιος είπε ότι χρειάστηκε να κάνει πέντε κύκλους χημειοθεραπείας για να θεραπευτεί. 

Ο γιατρός μήνυσε την J&J στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, λίγους μήνες μετά τη διάγνωσή του. Η υπόθεσή του δεν είχε ακόμη εκδικαστεί όταν η LTL Management υπέβαλε το αίτηση πτώχευσης. Ο Μακάτι εξέφρασε μιλώντας στο Reuters την απογοήτευσή του γιατί «επέλεξαν να κάνουν αυτό που είναι βολικό και όχι αυτό που είναι σωστό». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κηρύξουν πτώχευση», είπε.

Οι στρατηγικές των J&J και Purdue Pharma στο Κογκρέσο 

Το Reuters θυμίζει επίσης της περίπτωση της Purdue Pharma των Σάκλερς, οι οποίοι πλάσαραν στην αγορά ως μη εθιστικό ένα ακραία εθιστικό παυσίπονο, το Oxycontin από το οποίο κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια, πριν ακολουθήσουν οι μεγάλες φαρμακευτικές με τα δικά τους συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 1999 έως το 2019 περίπου 500 χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση.

Οι στρατηγικές χρεοκοπίας τόσο της J&J όσο και της Purdue έχουν φέρει το θέμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με ορισμένους να υποστηρίζουν την ανάγκη να σταματήσουν τέτοιες τακτικές. Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ντικ Ντάρμπιν, από το Ιλινόις και άλλοι Δημοκρατικοί πρότειναν την απαγόρευση της στρατηγικής, που χρησιμοποιεί η J&J, και θα περιόριζε τη δυνατότητα των εταιρειών να αποποιούνται τις ευθύνες τους χωρίς να δηλώνουν πτώχευση. 

«Ο πτωχευτικός μας κώδικας και η πολιτική δικονομία πρέπει να διερευνηθούν για να διασφαλιστεί ότι αυτή η εκμετάλλευση δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε ο Ντάρμπιν σε συνέντευξή του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η J&J διερευνά σχέδιο χρεοκοπίας για ν' αποφύγει υψηλές αποζημιώσεις για τους καρκίνους από ταλκ
Η J&J αντιμετωπίζει νομικές αγωγές από δεκάδες χιλιάδες ενάγοντες που ισχυρίζονται ότι το Baby Powder και άλλα προϊόντα τάλκ περιείχαν αμίαντο και προκάλεσαν καρκίνο.
Η J&J διερευνά σχέδιο χρεοκοπίας για ν' αποφύγει υψηλές αποζημιώσεις για τους καρκίνους από ταλκ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διευθέτηση» για το έγκλημα των οπιοειδών από την Jοhnson & Johnson
Με 230 εκατ. δολάρια πάντως, ο γνωστός αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να «διευθετήσει» αξιώσεις εναντίον της για τον ρόλο του στην κρίση των οπιούχων...
«Διευθέτηση» για το έγκλημα των οπιοειδών από την Jοhnson & Johnson
ΕΥΡΩΠΗ
Ελεύθερος ο Κέβιν Σπέισι - Αρνήθηκε ξανά τις κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα
Ανέκφραστος και χωρίς να πει τίποτε περισσότερο από το πλήρες όνομά του και τη διεύθυνση κατοικίας του στο Λονδίνο, ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ ηθοποιός εμφανίστηκε ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου.
Ελεύθερος ο Κέβιν Σπέισι - Αρνήθηκε ξανά τις κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα
ΕΥΡΩΠΗ
Πέτερ ντε Βρις: Ξεκίνησε η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου
Κατηγορούμενοι είναι ένας 22χρονος Ολλανδός και ένας 36χρονος Πολωνός, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και παράνομη οπλοκατοχή. Παραμένει σε εξέλιξη η έρευνα για το ποιος έδωσε τη διαταγή...
Πέτερ ντε Βρις: Ξεκίνησε η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου
ΕΥΡΩΠΗ
Κατακραυγή κατά Ερντογάν
Αναβρασμός στο εσωτερικό της Τουρκίας, εν μέσω και της φημολογίας για προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών πριν από το τέλος του χρόνου.
Κατακραυγή κατά Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Για τον Σεπτέμβριο αναβλήθηκε η ανακοίνωση απόφασης για τον Εκρέμ Ιμάμογλου
Η ετυμηγορία, η οποία πιθανόν να περιλαμβάνει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, αναμενόταν για σήμερα.
Για τον Σεπτέμβριο αναβλήθηκε η ανακοίνωση απόφασης για τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας