Η Ρωσία επιμένει να μη συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Μινσκ για την Ουκρανία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανακοίνωσε ότι παρατείνει για έξι μήνες τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας, καθώς θεωρεί ότι προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία στοχεύουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια και την άμυνα, αλλά και αγαθά και προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πολίτες όπως και από τον στρατό. Όπως διευκρινίζεται η απόφαση δεν συνδέεται με την παρούσα κρίση, αλλά είναι μέρος της κυλιόμενης παρακολούθησης της κατάστασης.
Πρόκειται για κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και συνδέονται με την εφαρμογή των συμφωνιών ειρήνευσης για το Ουκρανικό.
Όλα αυτά, την ώρα που η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχει κλιμακωθεί, με τη Ρωσία να απειλεί με μεταφορά στρατευμάτων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, αν συνεχιστεί η πίεση προς τη Μόσχα. Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα, αλλά έχουν σκιαστεί τόσο από το νομοσχέδιο που παρουσίασαν Δημοκρατικοί γερουσιαστές, που προτείνουν κυρώσεις εις βάρος ακόμη και του Βλαντίμιρ Πούτιν, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά και από τις απειλές της Μόσχας για αντίποινα.
«Να προετοιμαστούμε για κλιμάκωση»
Στο μεταξύ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ, δήλωσε σήμερα Πέμπτη μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Βιέννη ότι η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα.
Ο Κάρπεντερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν σφαίρες επιρροής ή περιορισμούς στα δικαιώματα των εθνών να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες, αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Ρωσίας να σταματήσει η συμμαχία του ΝΑΤΟ την επέκτασή της προς ανατολάς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, στην ίδια συνεδρίαση, εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα πιο κοντά σε έναν πόλεμο απ' ό,τι τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, μιλώντας στους απεσταλμένους των 57 χωρών μελών του ΟΑΣΕ, απαρίθμησε μια σειρά συγκρούσεων στις οποίες καταγγέλλεται ανάμειξη της Μόσχας. «Εδώ και μερικές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», τόνισε.
Η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν πιο επιθετικά αυτό που θεωρεί ως ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», υπογράμμισε ο Ράου, που ζήτηση «πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας