• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.8°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 14.4°C
  2 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.7°C / 15.9°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.1°C / 14.9°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.4°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.5°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  1 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.3°C
  4 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 13.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  3 BF
  47%
Jacob King/PA via AP

Αποκάλυψη: Η Βρετανία έχει αναξιοποίητο ληγμένο υγειονομικό εξοπλισμό 300 εκατ. λιρών

 • A-
 • A+
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά από αποκάλυψη που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει απόθεμα Μέτρων Ατομικής Προστασίας αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο έχει λήξει, αντί να διατεθεί για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Αποκάλυψη του Independent για σκάνδαλο στη Βρετανία, καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει συσσωρεύσει αναξιοποίητα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) αξίας 300 εκ. λιρών, τα οποία έχουν λήξει.

Τα δεδομένα του Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας (DHSC) δείχνουν ότι μάσκες, γάντια, ποδιές και λοιπός υγειονομικός εξοπλισμός αξίας 303 εκ., τα οποία το κράτος έχει στη διάθεσή του από την αρχή της πανδημίας, έχουν λήξει. Διάφοροι φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν να διεξαχθεί νομική έρευνα σχετικά με τις εν λόγω αποκαλύψεις, ενώ καλούν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά από τα υγειονομικά μέσα έχουν λήξει από τον Μάρτιο του 2020, ενώ μάλιστα μία μικρή μερίδα αυτών είχε λήξει χρόνια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στη Βρετανία.

Το πλεόνασμα των υγειονομικών μέσων που έχουν λήξει θα μπορούσε να είχε διατεθεί στο υγειονομικό προσωπικό της πρώτης γραμμής που είχε ανάγκη κατά τις κρίσιμες φάσεις της πανδημίας στη Βρετανία, όπου το NHS (Βρετανικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας) δοκιμάστηκε πραγματικά από τον κορονοϊό, αντί να κάθεται στις κρατικές αποθήκες. Ακόμη, πολλοί επικριτές της κυβέρνησης Τζόνσον, εκφράζουν το προφανές επιχείρημα, ότι δηλαδή ο εξοπλισμός αυτός θα μπορούσε να είχε διατεθεί δωρεάν στις αναπτυσσόμενες χώρες που είχαν σοβαρή ανάγκη υγειονομικής υποστήριξης από τις πλουσιότερες χώρες που είχαν εμβόλια και ΜΑΠ σε αφθονία.

Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι η Βρετανία έχει αγοράσει υγειονομικό εξοπλισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια σε τιμές πέντε φορές μεγαλύτερες από την κανονική του αξία. Όλα τα παραπάνω εγείρουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Προσπαθεί να τα μαζέψει η κυβέρνηση Τζόνσον, την ώρα που έχει δώσει ψίχουλα στη διεθνή κοινότητα

Υπό το φως των αποκαλύψεων και του σάλου που έχει ξεσπάσει, κυβερνητικοί εκπρόσωποι σημειώνουν ότι η πολιτεία εξετάζει το σενάριο «επέκτασης της ημερομηνίας λήξης του εξοπλισμού, αφού δοκιμάσει αν τα μέσα προστασίας που διαθέτει είναι ακόμη λειτουργικά». Όμως, η Βρετανική Υγειονομική Ένωση έχει τονίσει ότι οι γιατροί και νοσηλευτές πρώτης γραμμής χρειάζονται υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας εξοπλισμό για τη μάχη απέναντι στην Όμικρον.

Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να δωρίσει τον περιττό εξοπλισμό στις πιο αδύναμες χώρες, καθώς «έχει ήδη ξεπεραστεί το καθορισμένο όριο του προϋπολογισμού της διεθνούς υγειονομικής στήριξης που είχε τεθεί από τις αρχές», στα 160 εκ. λίρες. Βέβαια, οι επικλήσεις γραφειοκρατικά κωλύματα εκ μέρους της κυβέρνησης δεν φαίνεται να ηρεμούν τα πνεύματα αφού δεν πείθουν την ώρα που η κρισιμότητα της πανδημίας απαιτεί δραστικά μέτρα.

Από την αρχή της πανδημίας, το DHSC έχει δωρίσει ΜΑΠ μόνο στο Νεπάλ και το Λίβανο, σε ποσότητες 20.000 και 187.000 τεμαχίων αντίστοιχα. Ενώ, 300.000 τεμάχια εξοπλισμού έχουν δοθεί σε περιοχές ανά τον κόσμο υπό τον διοικητικό έλεγχο της Βρετανίας.

Αυτά τα 507.000 τεμάχια αποτελούν έναν ευτελή αριθμό αν αναλογιστεί κανείς ότι ισοδυναμούν με το 0,000003 % του συνολικού αποθέματος ΜΑΠ της Βρετανίας, που είναι 14,6 δισεκατομμύρια τεμάχια ΜΑΠ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Κοροϊδία Τζόνσον προς υγειονομικούς
Την αύξηση των μισθών των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ μόλις κατά... 1% πρότεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός τη στιγμή που γίνεται σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.
Κοροϊδία Τζόνσον προς υγειονομικούς
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο ο... κοπανατζής Μπόρις
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ αναρρώνει από την περιπέτειά του με τον κορονοϊό, δέχεται διασταυρούμενα πυρά για αβελτηρία στον χειρισμό της κρίσης και αθέτηση υποσχέσεων.
Στο στόχαστρο ο... κοπανατζής Μπόρις
ΕΥΡΩΠΗ
Τι συμβαίνει με τον Μπόρις Τζόνσον;
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» τις πληροφορίες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι στον αναπνευστήρα, αλλά δεν διέψευσε ότι πήρε οξυγόνο.
Τι συμβαίνει με τον Μπόρις Τζόνσον;
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις και η ανο(η)σία της αγέλης
Θύμα της δικής του εξοργιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας έπεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση έχει προσβληθεί από τον COVID-19, όπως και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Ο Μπόρις και η ανο(η)σία της αγέλης
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοτεινές προβλέψεις για την πανδημία στη Βρετανία
Η πανδημία του κορονοιού στη Βρετανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη και μπορεί να οδηγήσει 7,9 εκατομμύρια ανθρώπους στα νοσοκομεία σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση των ανώτατων αξιωματούχων της...
Σκοτεινές προβλέψεις για την πανδημία στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι «ελλείψει στοιχείων» δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την υπόθεση παράνομων πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας