Η 24χρονη Μαριάμ Νούρι Μοχάμεντ Άμιν είναι μία από τους 27 πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο Στενό της Μάγχης. Η γυναίκα κουρδικής καταγωγής από το βόρειο Ιράκ της τραγωδίας έστελνε μηνύματα στον αρραβωνιαστικό της, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η λέμβος άρχισε να βυθίζεται την Τετάρτη.
Σύμφωνα με το BBC, προσπάθησε να τον καθησυχάσει γράφοντάς του ότι θα διασωθούν. Ωστόσο όλοι οι επιβαίνοντες, εκτός από δύο, πέθαναν στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών. «Όταν έφυγε από το Κουρδιστάν ήταν πολύ χαρούμενη, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα τον συναντούσε», είπε η Ιμάν Χασάν, φίλη της κοπέλας. Εκείνος παρακολουθούσε τη θέση της μέσω GPS την ώρα της τραγωδίας.
Η 24χρονη είχε επίσης μία συγγενή στη Βρετανία. Πρόκειται για το πρώτο θύμα που κατονομάζεται, ενώ από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας μονομαχούν σκληρά για το πού θα κάτσει το «μπαλάκι» των ευθυνών για το ναυάγιο, το πιο θανατηφόρο στην θαλάσσια οδό εδώ και χρόνια.
Τώρα η οικογένεια της Αμίν στο Κουρδιστάν περιμένει την σορό της για την κηδεία. «Η ιστορία της είναι ίδια με όλες τις άλλες - έψαχνε για μια καλύτερη ζωή. Ένας από τους θείους της ήταν από τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους. Μας φρόντιζε όταν ο πατέρας μου ήταν πολιτικός κρατούμενος. Αλλά η οικογένεια είχε μια τόσο τραγική ζωή» είπε συγγενής της.
Μεταξύ των θανόντων ήταν 17 άνδρες, άλλες έξι γυναίκες, εκ των οποίων η μία έγκυος, και τρία παιδιά. Οι επιζώντες, ένας Ιρακινός και ένας Σομαλός, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Καλαί και θα ανακριθούν για το τι συνέβη. Η αστυνομία θεωρεί ότι πιστεύει ότι το πλοιάριο ξεκίνησε από την περιοχή της Δουνκέρκης ανατολικά του Καλαί και συνέλαβε πέντε ύποπτους ως διακινητές.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, το οποίο απέσυρε χθες την πρόσκλησή του στη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, στηλιτεύοντας τη δημοσιοποίηση μέσω τουίτερ της «απαράδεκτης» επιστολής του Μπόρις Τζόνσον προς τον Εμανουέλ Μακρόν με την οποία ο πρώτος ζητούσε ζητούσε μεταξύ άλλων να παίρνει πίσω η χώρα του τους ανθρώπους, που φτάνουν με βάρκες στη Βρετανία έχοντας ξεκινήσει από τις γαλλικές ακτές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας